Generalni direktor je državljanin Srbije. Naravno svi znamo da on radi za Etihad a ne za Srbiju ali evropski pravilnik tu nije bio dovoljno širok u postavljenim zahtevima. Propisali su maksimalnih 49% "non-EU" vlasništva a nisu ulazili u detalje operativnog menadžmenta, valjda su računali da 51% državnog vlasništva automatski znači da država imenuje odbor direktora.zuzazu napisao:Ja nisam pravnik, ali koliko sam shvatio, nije problem 51% Srbije i 49% UAE, to je nesto sto Evropa dozvoljava.
Problem je ko upravlja kompanijom, a to svakako nisu Srbi. Zato se Evropa s pravom pita "pa cija je onda kompanija?"
To sto ne letimo za USA ne znaci i da nemamo slotove.
A da avioni idu sa 20 putnika - idu.
To je zato što u izradi pravilnika nisu uzimali u obzir avio prevoznike iz pridruženih članica, koji su u takvoj buli da bi svaki potencijalni investitor pristao na 49% vlasništva samo pod uslovom da mu se ugovorom garantuju upravljačka prava. To je verovatno jedan od glavnih razloga zbog kojih javnost ne može da vidi ugovor sa Etihadom.
Evropa pita: "čija je zapravo kompanija" jer im malo ide na živce što su im Srbi pronašli i iskoristili rupu u pravilniku. Oni su poslali poruku da im se ne dopada previše da ih neko zavrće na tu foru ali će zarad viših interesa tolerisati partnerstvo između Jata i Etihada. Ti viši interesi naravno uključuju i odnose Evrope sa UAE, ne samo sa Srbijom. Kada je pre par godina bio pokušan sličan dil sa Aeroflotom (49% vlasništva, prebacivanje dugova na državu, neformalno upravljanje) EU je to direktno zaustavila.
Srbi su inače upravljali Jatom prethodnih deset godina i temeljno ga uništili, tako da uopšte nije loša ideja zadržati vlasništvo a upravljanje prepustiti nekom drugom. Što se tiče slotova, svestan sam da ih imamo ali moram da osporim njihovo valorizovanje u rasponu od 300 miliona do milijardu dolara. Da slotovi imaju takvu izdvojenu vrednost, nikada ne bi otišli pod led ni Swissair, ni Sabena, ni Malev... Samo bi prodali par najvrednijih slotova i otplatili sve dugove. Na žalost, to ne može tako. Slotovi svakako jesu nešto što definiše privlačnost pa u krajnjoj liniji i vrednost nekog prevoznika ali sigurno ne na način na koji zamišljaju ovi carevi što ostavljaju komentare po tabolidima.
Neke linije Er Srbije sada idu sa 20 putnika po letu, neke idu sa LF od 85-90%. U proseku to čini popunjenost od 56% (novembar) što nije dobar rezultat ali ne može se za par meseci preći iz totalne dubioze i raspada u profitabilnost i pristojno popunjene letove. Za to će biti potrebno puno mukotrpnog rada koji bi čak bio lakši od nule nego ovako, kada treba ponovo ubediti ko zna koliko hiljada putnika da koriste usluge prevoznika koji ih je solidan broj puta izradio i upropastio im putovanje.
Šta ga znam, treba im dati šansu. Pogotovo ako uzmemo u obzir u kakvom su beznađu bili koliko do juče.