Kako se vozi u Srbiji?
Re: Kako se vozi u Srbiji?
Ma naravno, ne mislim da je u pravu on, nego su neke raskrsnice specifične, plus su brzine nailaska novog auta u odnosu na onog koji je stao, pa krenuo posle stop, poprilično različite, i nije nemoguća situacija u kojoj je učesnik stao na stop, uredno krenuo, a neko nalece sa 60 i ocekuje sa ga ovaj propusti i kad nailazi zdesna. Tad bi u slučaju sudara stvar bila čista, posebno ako postoji dashcam.
I opet, tvoje je da propustis tog koji dolazi. Nije se on tu teleportovao, niti ide 200. Tvoja losa procena je da si mogao proci.
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Slazem se, ako su normalne brzine ne vidim kako moze da bude situacija da taj koji ima stop stane, krene i odjenom ju, neko je naisao.
On je morao i njega da propusti i vidi i nije ni trebalo da krece dok ovaj ne prodje.
Ako bi se tako lako relativizovala jasna stvar kao sto je znak stop onda nijedno pravilo ne bi postojalo
On je morao i njega da propusti i vidi i nije ni trebalo da krece dok ovaj ne prodje.
Ako bi se tako lako relativizovala jasna stvar kao sto je znak stop onda nijedno pravilo ne bi postojalo
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Što se znaka stop tiče i trougla - tu se dolazi na ulicu sa prvenstvom prolaza. Tada vozač sa sporedne ulice mora da se uključi na glavni put tako da vozila na glavnom putu na primora na menjanje svoje putanje i brzine kretanja. Mi često na sporednom putu usporimo kad se neko uključuje sa sporednog puta, što i jeste bolje za sve, ali ovaj je Yugishi nesumnjivo oduzeo prvenstvo, i kriv je. Da je Yugisha vozio svojom konstantnom brzinom i pratio glavni put, bio bi naravno u pravu.
Sa glavnog puta da udariš nekoga i u bok, taj sa sporednog puta je kriv. (Pošto je neko ranije pominjao princip "zadnji branik, ja čist, sve ostalo, ja kriv", mada je to bila priča za prestrojavanje).
Nisam znao da je baš takvo pravilo za korišćenje žute i bele boje na tim znakovima, ali baš ima smisla.
Sa glavnog puta da udariš nekoga i u bok, taj sa sporednog puta je kriv. (Pošto je neko ranije pominjao princip "zadnji branik, ja čist, sve ostalo, ja kriv", mada je to bila priča za prestrojavanje).
Da budem iskren, ovo za žutu boju i radove nisam znao.Heinz napisao: 06 Jan 2025, 20:07 Žuti znak = privremeno dok su radovi. Moraju se ljudi nekako vratiti iz ulice.
- mitar1982
- Pridružio se: 11 Maj 2019, 14:45
- Garaža: Opel Insignia Sports Tourer SW 2.0 CDTI EDITION 110 hp
Кад се стави привремени знак треба да се покрије знак који овај мења, у овом случају - забрану вожње у једном смеру.
“I should be sorry if I only entertained them, I wish to make them better.” – G.F. Handel
- YUgisa
- Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
- Garaža: Yugo 1.1EFI
- Kontakt:
Ja sam rekao to i da u domenu za prestrojavanje, naravno ne u ovom domenu mada ajd da ja njega spicim u zadnji deo mozda bi moglo da se polemise da sam mogao da usporim dovoljno da ga izbegnem ako je on uspeo da udje toliko u raskrsnicu da ja mogu samo od nazad da ga udarim, mada i onda je pitanje da li je on imao pravo da udje u rasksnicu jer bih ja morao da menjam brzinu kretanja, a zakon je prilicno jasan u vise situacija da ne mozete da vrsite svoju radnju ako ometa tudju. Tu ja u globalu ne pravim problem sem ako nije situacija da sam bas morao skroz da lezem na kocnicu ili vec par puta da prelazim i u drugu traku, ali ono kad neko skoro natera bocno na mene mislim da nema sta da se polemise.Gazu napisao: 07 Jan 2025, 12:22 Sa glavnog puta da udariš nekoga i u bok, taj sa sporednog puta je kriv. (Pošto je neko ranije pominjao princip "zadnji branik, ja čist, sve ostalo, ja kriv", mada je to bila priča za prestrojavanje)
Ono sto mene nervira nervira u saobracaju je izlazak iz naselja kada krenes da ubrzavas i onda neko krene da te pretice. Jer zakonski ne smes da ubrzavas dok te preticu, ali sa druge strane (barem u starom zakonu, kontam da je ostalo u novom) je bilo definisano i da tvoje preticanje ne sme da remeti radnju vozila koje se pretice. Ko je tu u pravu onda?
Being second is to be the first of the ones who loose...
Ovakve situacije imam svakodnevno na raskrsnici Bulevar-Batutova na skretanju prema G.bolnici,osim što nije u pitanju parking nego naglo skretanje iz trake za pravo u traku kojom je dozvoljeno skretanje desno.Najveći je problem što sam ja u vozilu teškom 35+ tona i mnogo je teže zaustaviti se iako se krećem dosta manjom brzinom od dozvoljene.I ne samo ovde nego na dosta mesta u Bg-u imamo dosta problema.Prošao sam Srbiju uzduž i popreko i mogu odgovorno da tvrdim da su najgori vozači u Bg-u ubedljivo,najbahatiji,najnekulturniji i maksimalno netolerantni i saobraćajno neobrazovani.Isto i pešaci,biciklisti itd,nije ni čudo što se svaki dan događaju nezgode.
- Sinisa G.
- Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
- Garaža: GTS, EVO500, GSI
djole155 napisao: 07 Jan 2025, 14:15
Najveći je problem što sam ja u vozilu teškom 35+ tona i mnogo je teže zaustaviti se iako se krećem dosta manjom brzinom od dozvoljene.

Samo ovako nešto,da ga vratiš na putanju
- Sinisa G.
- Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
- Garaža: GTS, EVO500, GSI
Ali ovo moras skidas sbaki put za tehnicki 

Udarni pištolj i gedora 19,15 minuta posla 

Ne vidim da je problem da proletis kroz tehnicki 

- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Udarni pištolj kažeš?

- YUgisa
- Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
- Garaža: Yugo 1.1EFI
- Kontakt:
Being second is to be the first of the ones who loose...
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Zaboravih da repliciram.Xepoj87 napisao: 06 Jan 2025, 21:57 Kriv je taj koji ima stop, ti.kao nadolazeci ne treba da sudis iz kog pravca idu automobili, nego da pogledas i propustis iz oba pravca automobile jer imas stop znak, kao i trougao.
Taj sto ide suprotnim smerom moze samo kaznu za suprotni da dobije, ali ne da bude kriv u sudaru gde ti prolazis kroz stop.
Mislim da u ovom slučaju nema obrnutog trougla (proveriću kada budem prolazio). U pitanju je T raskrsnica i iz bočne ulice postoji "samo" STOP, koji je verovatno iz perioda dok je sa leve strane bila dvosmerna ulica.. Čak i to nije neophodno, jer je T i svakako mora da propusti ove sa desne strane (dvosmerna), a sa leve strane niko ne bi smeo da mu dođe (iz jednosmerne), a i da dođe mora da ga propusti, jer dolazi sa desne strane.
Iako ja prvi gledam i levo i desno, jer više vozila prolazi suprotnim smerom, onaj koji kreće sa STOP,, trebao bi da vodi računa da nema nikoga sa desne strane, a levo ulazi u jednosmernu, u kojoj su sa obe strane parkirana vozila. Zbog toga je prilično nepregledna, a ulazi se i sa blagog uspona, i ukoliko vozilo u pogrešnom smeru nije blizu, teško ga je primetiti. To neće dovesti do nezgode, ali će ovaj grešni morati da uspori svoje kretanje. Odnosno, ko god da uđe u ulicu, u suprotnom smeru, makar i 50m dalje, automatski dovodi u prekršaj onog ispravnog sa druge strane, jer je ušao u ulicu, sa znaka STOP, i primorao je ovog da uspori, stane ili promeni smer kretanja, kako bi izbegao nezgodu, iako mu nije ni blizu, s obzirom da ne postoji način da se drugačije mimoiđu, ukoliko ovaj nastavi svojim grešnim putem?
Najbolje da dođu i postave znak u jednosmernu, u suprotan smer, da ima prednost u raskrsnici, ako se tu već zatekne.