Novi Sad

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Re: Novi Sad

Post od swemir »

Za arhitektonsku analizu se mora biti temeljniji. Imace to.nije analiza.
Kazes lepa fasada tu.mi je vec bilo jasno ali ajd :)

Ovo je grad za sebe. Sportski i kulturni.
Tuzno je sto bi rusili mnogi koji ne razumeju. Ovakav koncetp ne zastareva. Kao sto grad ne zastareva. On se prilagodjava.
Samo tehnolosko unapredjenje bi sve resilo da je bilo volje.
I da samo odrziv je bio. Sve manifestacije su placale. Lokali su olacali. Samo puno lopova nisu ulagali nego krali...

Ovde se vidi kolilo sustinki ima potencijal.
Objwkat ima 6 galerija.
Poredis ovo sa pionirom. Dovoljno jasno
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Slika

Slika

Slika

Organizovao sam vise izlozbi za fax i drustvo arhitekata ovde se vidi na dve fotke. Izvaanredan prostor koji moze i da ima prolazne galerije okrenute stanovnicima.

Spens je odrziv bio i da lopovi nisu krali mogao se samo energettski doratiti. Sve drugo.odgovara vremenu i odgovarace

Bioskopska sala...

Ovo treba razumezi mada nije tesko. Slike malo pomognu da se shvati da je ovo grad...
Ovo je arhitektura sa koncrptom.

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Lepo izgleda otvoreni bazen. Super mi je fora sa stubovima.

Slika
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

Stubovi su tu radi druge faze, pitanje oce li je biti u neko skorije vreme.

Tapatalk

Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Sta treba da bude druga faza?
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Nisam mi znao da ima faza 2. Ako ce stavljati krov sta ce im onda 2 zatvorena bazena.

Ja sam mislio da je namerno ovako uradjeno sa stubovima. Veoma me podseca na "nazi" stil.

Slika
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

Gaginh0 napisao: 04 Sep 2018, 11:17 Sta treba da bude druga faza?
Rekose da treba montazni krov, zatim da ce taj bazen da sluzi za rasplivavanja, a pored treba da se radi jos jedan olimpjijski i par manjih bazena, ko ce ga znati :D
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

To pod uslovom da se do tada ne raskrčmi Spens i ceo taj plac
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Swemir, pričam o objektima iz jedne epohe koji nisu doživeli tranziciju i neadekvatno su opremljeni na svim mogućim nivoima.
To je prevaziđen koncept u ovom obliku, mada sada ima nov format, sigurno da postoji računica da se isplati modernizacija uz određene izmene u arhitekturi.
Ali ne možeš od babe napraviti devojku, verovatno bi ga zato i rušili. Tj. može ali nema tu neke ugradnje :)

Još je SPENS dobar ima novi bazen, Pionir ima jednu novu salu od privatne teretane :) i Ledenu dvoranu a sport u izumiranju. Ima takvih primera sigurno na pretek u celoj bivšoj SFRJ

Izložbu za društvo arhitekata i studente arhitekture taman možeš u bilo koji prostor, nećeš štiti ceo SPENS zbog toga, smešno je. To je jako mali krug interesenata. To što tebi znači, subjektivno je i nebitno za grad.
Bioskopska "sala" u vreme Cineplexx-a je prosto - prevaziđena. Moglo bi biti odlično da je neka baš moderna instalacija, onda bi jedna mogla da prođe.
Da bi SPENS bio živ treba mu pre svega adekvatna publika. Ona koja dolazi kolima to nije.

Ima li SPENS bilo koje prednosti da ostane tu gde jeste i kakav jeste a da ga napuniš publikom koja će ga napraviti samoodrživim?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Joker
Reactions:
Pridružio se: 23 Jan 2016, 15:43
Garaža: Kamiq Ambition 1.0 TSI DSG
Kontakt:

Post od Joker »

Ji 4Tze napisao: 04 Sep 2018, 21:48 Swemir, pričam o objektima iz jedne epohe koji nisu doživeli tranziciju i neadekvatno su opremljeni na svim mogućim nivoima.
I subotička gradska kuća je iz jedne epohe i nije doživela tranziciju, samo se nadam da neće doživeti sudbinu subotičkog pozorišta, a nadam se da ni spens neće biti srušen.
Nisam arhitekta, ali ovi predlozi bolje srušiti pa napraviti novo nego uraditi adaptaciju su mi isto kao kad krečiš kuću pa obiješ zidove do cigle da stara boja ne "probija" :rofl:
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Spens je partijski unistavan decenijama

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Ji 4Tze napisao: 04 Sep 2018, 21:48

Ima li SPENS bilo koje prednosti da ostane tu gde jeste i kakav jeste a da ga napuniš publikom koja će ga napraviti samoodrživim?

Pa ni taj novoizgradjeni sigurno ne bi mogao biti samoodrziv, tako da taj, a i bilo koji drugi argument Her Flika ne pije vodu. Jedini razlog rusenja je beskrajni bezobrazluk i 'alavost vlastodrzaca. Cak i ono sto mislis da je nemoguce dirati/menjati, oni sjebu. Ubijaju nam grad na nase oci i nemaju nameru da stanu...
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Nema garazu sa 1.500 mesta, Mcdonald, H&M... Srusiti.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pre par dana kad je Zvezda gostovala je bila jos jedna odlicna demonstracija zasto stadion treba izmestiti i zasto mu nije mesto u centru grada.

Ceo siri centar okupiran policijom, paukom prebacuju kola s jedne strane ulice na drugu oko stadiona, kompletan dzumbus...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

1500 nije puno ali je nedovoljno jer je SFRJ koncept saobraćaja napravljen za autobuski i sl. grupni javni prevoz a ne za automobile. Dovezeš publiku autobusima a ono malo što ima kola nek se snađe.
Zato i ima tih velikih platoa i nema dovoljno garaža. A i da imaš dovoljno parking mesta, nemaš dovoljno kapaciteta da izvučeš te automobile van objekta interesovanja.

Evo baš vrtim model RMB-a, nova garaža smešnog kapaciteta se pravi sa istočne strane na tri podzemna nivoa , samo za zaposlene obzirom da šire delatnost na samom objektu stadiona.
Ali ima metro stanicu odmah do stadiona.
Stadion je u gradu.
Ovaj naš, ne znam kako da ga nazovem (ne razumem se u saobraćaj), nekakav poluamerički sistem saobraćaja bez metroa podrazumeva da se stadion izmesti ka periferiji.
Sportske priredbe više nisu priredba za ceo grad, državu, narod (i narodnosti) nego za manji deo populacije i ugrožava većinu.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Stadion treba izmestiti.

Spens ne treba srusiti. Posle mojih 5 postova sam pokusao temeljno da objasnim njegov znacaj.

Ko.je hteo mogao je shvatiti i da nije iz struke.

Za arhitektonsku stručnu kritiku treba sire i temeljnije znanje. Subjektivni dozivljaj nekog obkekta ostavimo gtadjanima

Spens kao kuca, ulica, i grad je polozio na testu multifunkcionalne urbane gradske strukture koja je sportska, kulturna i ekonomska.
Propada zbog politike.

I ne galerija se ne može prebaciti bilo.gde bitna je veza koja povezuje,
Jel znas da posecenost salonua rhitekture je preko 50% veca nego u galeriji u dunavskoj...

Kazem da bi se ovo sagledalo preba uzeto u obzir urbanizam arhitekturu, kulturu, sport i nazalost politikitu...

Ovde se samo radi o skupom zemljistu briga njih za opšti interes sto spens jeste.

Kao i beograd na vodi. Privatna investocoja predstavljena kao opsti interes. A zemljiste. Preuzeto koje je cuvano vise od 50 godina...

Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока

Odgovori