Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Ljudima je ta tema sve zanimljivija. Kao i ova naša na forumu, meni lično jedna od omiljenih u kafanskom delu. Nama koji smo osuđeni da propadamo ovde lepo je makar kad čujemo da tamo negde postoji neki normalan svet. Srbija to nikad neće biti nažalost.
Posetite www.garaza.rs !
- igor_harris
- Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
- Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)
Bojim se da je u pravu kada kaze da je hrana kvalitetnija, mislim prvenstveno na meso, ukus je definitivno bolji a i miris. Tokom nedelju dana boravka u Stokholmu to je stvar koja me bas iznenadila, sve sam ocekivao ali to nisam.
Valjda sam ovde slusao price vazda kako na zapadu jedu bezukusnu hranu od plastike a kod nas iskljucivo organski, "domace" ovo - "domace" ono...
Valjda sam ovde slusao price vazda kako na zapadu jedu bezukusnu hranu od plastike a kod nas iskljucivo organski, "domace" ovo - "domace" ono...
Pa nista, jednostavno, onda vas dvojica niste u pravu.maxer napisao: 25 Okt 2017, 10:08 Laki,
A ja kažem da čovek priča istinu ... i šta sad?
Ti imaš svoje viđenje a neko drugi svoje: to što su dijametralno suprotna, ne znači da si u pravu ni ti, ni neko drugi. Mišljenja su različita i to je to.
Zasto je tema toliko aktuelna u zadnje vreme, pa ebem li ga, mozda zato sto nikada nije bilo lakse otici, konacno se na sve strane po Evropi traze ljudi, fali radne snage pa se i propagira dolazak. Sa druge strane ljudi su sve manje zainteresovani da idu, oni koji odu, hoce da pokazu onima sto su ostali kako su oni bili u pravu i kako su pametniji od drugih...
Nista nije crno belo, al nema smisla kad se preteruje, za bilo koju stranu.
Šalteruše su nadrndane zato što su i klijenti nadrndani. Uvek kad nastupe grubo, ja spustim loptu, našalim se i završe mi sve za par minuta
Valjda i njima bude čudno da postoji neko ko ne želi da se svađa.

- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Ja sam jedan od onih koji su pisali da su u Srbiji dve stvari bolje nego na zapadu/severu: vreme i hrana. O vremenu ne vredi diskutovati i ono nije stvar standarda. To što je hrana u Srbiji bolja ne znači automatski da je na zapadu/severu Evrope ista ta hrana bezveze/odvratna/bezukusna/whatever.
Delom je ta razlika i subjektivna, tj. mi se uželimo onoga što u D ne možemo svaki dan da kupujemo kao ljudi u Srbiji. I taj opseg proizvoda se iz dana u dan smanjuje, pošto sve više proizvoda iz Srbije može da se kupi u "običnim" prodavnicama tipa Rewe/Edeka/Penny. Obična "pijaca" je priča za sebe, mada recimo u Minhenu na Viktulienmarktu ima stvarno svega mogućeg. "Jedini" problem je što da bih do tamo otišao moram da sedam u metro i da se vozim do Marienplatza a to mi je akanje. U Kragujevcu (dok smo na odmoru) mi je pijaca na deset minuta pešaka i prava mi je uživancija da se sa suprugom prošetam do tamo i da pazarim koješta "kao nekada".
S druge strane gledano, kada se sve drugo pozitivno odavde stavi na jednu stranu vage a hrana i vreme u Srbiji na drugu, jasno vam je šta preteže. Da opet "preteram", kako Laki reče: džaba mi ukusne paprike i paradajz ako mi dete pri povratku iz škole na ulici upadne u kišu metaka nekog wannabemafijaškog obračuna. Ovako napisano to stvarno zvuči preterano, ali u Srbiji nije uopšte nerealna opcija.
Tehnički gledano, niko ko je trenutno u Evropi nije zakovan tamo gde je i niko ga ne drži za rukav da se ne vrati u Srbiju/Hrvatsku itd. Ali pošteno, ne vidim baš neki trend napuštanja EU/CH u pravcu Srbije. Pre će biti da je obrnuto.
Delom je ta razlika i subjektivna, tj. mi se uželimo onoga što u D ne možemo svaki dan da kupujemo kao ljudi u Srbiji. I taj opseg proizvoda se iz dana u dan smanjuje, pošto sve više proizvoda iz Srbije može da se kupi u "običnim" prodavnicama tipa Rewe/Edeka/Penny. Obična "pijaca" je priča za sebe, mada recimo u Minhenu na Viktulienmarktu ima stvarno svega mogućeg. "Jedini" problem je što da bih do tamo otišao moram da sedam u metro i da se vozim do Marienplatza a to mi je akanje. U Kragujevcu (dok smo na odmoru) mi je pijaca na deset minuta pešaka i prava mi je uživancija da se sa suprugom prošetam do tamo i da pazarim koješta "kao nekada".
S druge strane gledano, kada se sve drugo pozitivno odavde stavi na jednu stranu vage a hrana i vreme u Srbiji na drugu, jasno vam je šta preteže. Da opet "preteram", kako Laki reče: džaba mi ukusne paprike i paradajz ako mi dete pri povratku iz škole na ulici upadne u kišu metaka nekog wannabemafijaškog obračuna. Ovako napisano to stvarno zvuči preterano, ali u Srbiji nije uopšte nerealna opcija.
Tehnički gledano, niko ko je trenutno u Evropi nije zakovan tamo gde je i niko ga ne drži za rukav da se ne vrati u Srbiju/Hrvatsku itd. Ali pošteno, ne vidim baš neki trend napuštanja EU/CH u pravcu Srbije. Pre će biti da je obrnuto.
Poslednja izmena od kragujevac u 25 Okt 2017, 10:35, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
nadrndanost salterskih radnika je samo i iskljucivo odgovornost odgvornog lica institucije u kojoj rade. Cak ni plata nije glavna prepreka, jednostavno sistem je pogresno postavljen i vrlo tesko se moze promeniti i migrirati u nesto bolje, pogotovo u institucijama poput Mupa, opstine i slicno. Kako u mekdonaldsu mogu da budu ljubazni a ne verujem da imaju nesto bolje plate? Ili u bankama?
Ma koji vam je bre sa mafijom i pucnjavom na sve strane, pa nije Srbija divlji zapad.
Pa 10x je veca sansa da te zadesi teroristicki napad u Minhenu (daleko bilo) nego da te zadesi mafijaski ili kakav vec obracun u Srb.
Pa 10x je veca sansa da te zadesi teroristicki napad u Minhenu (daleko bilo) nego da te zadesi mafijaski ili kakav vec obracun u Srb.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Pa ono, hajde da pregledamo dnevnike iz arhive RTSa i arhive ARDa u zadnjih godinu dana i da prebrojimo. Bojim se da nisi u pravu.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Ako pričamo o BG rekao bih da su šanse iste.
Posetite www.garaza.rs !
Ti slucajevi su svakako ekstremni na svoj nacin i tesko se mogu porediti.
A gde je veca sansa da ti dete bude pod vecim uticajem loseg drustva i izlozen kojekakvim losim stvarima, u minhenu ili begeu?
A gde je veca sansa da ti dete bude pod vecim uticajem loseg drustva i izlozen kojekakvim losim stvarima, u minhenu ili begeu?
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
@kragujevac
Paranoican si oko tih "metaka"...
A ako cemo tako, bukvalno svaki dan u toj tvojoj Evropi se desava neko novo sranje, neki novi teroristicki napad, neki bombas napravi sranje, neko izvadi noz pa trci ulicama i sece ljude, neko izvadi mitraljez i igra conter strike na ulicama, sve vise vrlo sumnjivih migranata (ne, nisam rasista!) se seta istim tim ulicama...
Paranoican si oko tih "metaka"...

A ako cemo tako, bukvalno svaki dan u toj tvojoj Evropi se desava neko novo sranje, neki novi teroristicki napad, neki bombas napravi sranje, neko izvadi noz pa trci ulicama i sece ljude, neko izvadi mitraljez i igra conter strike na ulicama, sve vise vrlo sumnjivih migranata (ne, nisam rasista!) se seta istim tim ulicama...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
@Laki021
Prebroj samo koknute na ulici u NS u poslednjih godinu dana.
@Delija
Porediš celu Evropu sa ovim prostorom?
@Delija
Porediš celu Evropu sa ovim prostorom?
Poslednja izmena od aviator u 25 Okt 2017, 10:44, izmenjeno 1 put ukupno.
ftj napisao: 25 Okt 2017, 10:41
Pa u Minhenu naravno, tamo imas radikalnih islamista na sve strane, kad prosetas ulicom, muka te uhvati, samo ti treba da ti dete zavrsi kao borac islamske republike.
aviator napisao: 25 Okt 2017, 10:44 @Laki021
Prebroj samo broj zrtava u Nici i Parizu u zadnje vreme...
jbg malo kontakta sa realnoscu nije na izmet.