Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
djole77
Banned
Reactions:
Pridružio se: 23 Sep 2013, 07:55

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od djole77 »

grujicd napisao:
perfiko napisao:Upravo je suprotno. Plate u državnom ili javnom sektoru su tu oko 500 evra (tako se barem tvrdi) pa to povećanje minimalca ne bi uticalo na isplate iz budžeta, jer se toliko već i sada troši. A značajno bi uticalo na punjenje budžeta, jer ne bi privatnici plaćali doprinose na 200 nego na 500 evra. Što će reći da bi se mnogo više para slilo u budžet uz iste odlive. Budžetski bi se deficit smanjio a ne povećao, ali to začudo nekome ne odgovara.
Povećanje minimalca bi sigurno dovelo do otpuštanja, ili u najmanju ruku do prelaska takvih radnika potpuno u crnu zonu. Ionako je taj problem prisutan već i sa ovakvim minimalcem. Tako da je pitanje da li bi uopšte više para ulazilo u budžet.
Doslo bi do zvanicnog bankrota i nista vise ,u Srbiji 90% gradjana da ne primi samo jedan mesec platu bi bio opsti bankrot tj 90% porodica bi bankrotirale!
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

On njega ne krivi zato što je to moralno neispravno i slično nego zato što on nije taj koji je u toj mogućnosti.

@perfiko

Shvataš li koliko je firmi otišlo i koliko je smanjen broj stranih ulaganja u prethodnih 5 godina? Bukvalno je sada 10% stranih investicija godišnje u odnosu na 2008. Kada bi se uslovi za poslovanje tako drastično otežali privredna aktivnost bi još više zamrla i upravo zato se sada i pokušava sa novim zakonom o radu koji radi upravo suprotno od propisivanja većeg minimalca. A to što je prosek u javnom sektoru veći od privatnog je tek apsurd svoje vrste zbog čega i propadamo.

@Floyd

FAS ne bi ni pravio fabriku da mu neki uslovi nisu bili zagarantovani u startu u narednim godinama. Čim toliko budemo napredovali da više ne moramo da im se dodvoravamo sa 200e minimalcem lako će oni prebaciti proizvodnju tamo gde je jeftinije.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

@grujiccd
Floyd je manje više rekao što i ja. Opet kažem, ako se nekome posao zasniva na minimalnim platama, onda taj i nije za vođenje posla, jer nema konkurentan proizvod. Bolje je da se takav makne sa tržišta jer oduzima isto nekome ko zna da vodi posao, i koji bi proširenjem posla zaposlio i više nego taj koji je stavio katanac.
@ftj
Ne bi se uslovi otežali, jer budžetski stabilna država privlači više investicija. Nemoj da se ljutiš, ali stavove zasnivaš na onome što ti plasiraju političari i razni Kostići preko medija. U stvarnosti to uopšte nije tako. Ne propadamo zbog malih plata u javnom sektoru, nego zbog korupcije u istom i sramotno malih plata u privatnom sektoru.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Floyd napisao:Mozda zvucim kao komunjara ali smatram da bi privrednici trebalo da budu i socijalno odgovorni prema svojoj drzavi a ne samo da se bahanilasu kao sto to rade :)

Evo i jednog clanka koji je u vezi sa ovom temom...

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/4131 ... liona-evra
Ovi mi spadaju u klasu bizMismena - tu nemam sta dalje da komentarisem... :-/

Geza napisao:...Mogu samo da se trudim i radim više...
To je i problem - u Srbiji sa sve ogromnom voljom ako se dovoljno potrudis mozes jedino da "zatrudnis" i to je to... Tragikomicno... :glavomuzid:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
djole77
Banned
Reactions:

Post od djole77 »

Vala baš :plusone:
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

perfiko napisao: @ftj
Ne bi se uslovi otežali, jer budžetski stabilna država privlači više investicija. Nemoj da se ljutiš, ali stavove zasnivaš na onome što ti plasiraju političari i razni Kostići preko medija. U stvarnosti to uopšte nije tako. Ne propadamo zbog malih plata u javnom sektoru, nego zbog korupcije u istom i sramotno malih plata u privatnom sektoru.

Nemoj da se ljutiš ali to što ti pišeš su gluposti.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Floyd napisao:Mislim da je Djoletu smetala ova izjava tj. podvucen deo...
ADrei napisao:sto bi voleo da ti otvoris firmu... pretpostavljam da bi dao platu 1000eura iako si svestan da bi taj radnik radio i za 300eura...
Zasmetala je i meni iako me direktno ne pogadja ;)
A sad mozemo da smirimo strasti...
perfiko napisao:A značajno bi uticalo na punjenje budžeta, jer ne bi privatnici plaćali doprinose na 200 nego na 500 evra.
To sam i ja hteo da kazem, uz dodatak da radnik koji primi 500evra postaje bolji potrosac i pokrece eknomiju u drustvu.
grujicd napisao: Povećanje minimalca bi sigurno dovelo do otpuštanja, ili u najmanju ruku do prelaska takvih radnika potpuno u crnu zonu
Bas da vidim kako bi FAS otpustao ljude sad kad imaju brdo porudzbina.
Pored toga licno znam jos 2 mala privrednika koji ne bi osetili povecanje minimalca tj. osetili bi sto mogu manje da se razbacuju ali bi posao i dalje funkcionisao i oni bili u lepom plusu.

Ili da plate idu gore ili cene dole...trece resenje ne postoji.
Floyde, da ideš ti malo u politiku? Trebaju nam normalni ljudi tamo, moj glas imaš :doubleup:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Delija napisao:
Geza napisao:...Mogu samo da se trudim i radim više...
To je i problem - u Srbiji sa sve ogromnom voljom ako se dovoljno potrudis mozes jedino da "zatrudnis" i to je to... Tragikomicno... :glavomuzid:
Gajim stomak već 20 godina, valjda će biti nešto od njega. :mrgreen:
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:
Pridružio se: 13 Nov 2012, 09:15

Post od crni »

država bankrotira kad ne može da vraća dugove, da isplaćuje socijalne obaveze i da isplaćuje plate javnom sektoru, a ne kad radnici ne bi dobijali platu. kad radnik ne dobije platu bankrotira samo on
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Floyd napisao:To sam i ja hteo da kazem, uz dodatak da radnik koji primi 500evra postaje bolji potrosac i pokrece eknomiju u drustvu.
Ili da plate idu gore ili cene dole...trece resenje ne postoji.
Ako bih gledao po sebi, ovo ne bi mnogo promenilo situaciju - sve i kad bih dobijao duplo više para, manje/više bih istu, minimalnu količinu trošio kod 'nas', na ono što moram (osnovna hrana, računi, benzin). Sve ostalo bih opet potrošio napolju pošto bih imao mogućnosti lakše da idem nego sad. Gledam po sebi da ne bih ispao licemeran.

Ako bi cene otišle dole, onda mi se svakako ne bi isplatilo da kupujem napolju, tako da bi to realno, u mom slučaju, imalo efekta. Veća plata bi svakako dobrodošla, ali je ne bih trošio već sklanjao u stranu. Posle našeg iskustva, mislim da to nije nimalo čudno.

trojanac napisao: Zato smatram da svako ko nije zadovoljan pre svega mora da veruje u sebe, da se potrudi više, ulaže u sebe i na kraju da ima strpljenja. Ja sam dobrih 5 godina čekao da se nešto promeni samo od sebe, a kada sam video da se to ne dešava, uzeo sam stvari u svoje ruke i za manje od 3 godine napredovao u svakom smislu i dostigao nivo na kojem sam manje-više zadovoljan.

Ovim ne želim da umanjim nečiji trud, jer sigurno da ima ljudi koji se trude i žarko žele da promene nešto, ali im ne uspeva. Kažem, potrebno je malo strpljenja, nije se ni meni ništa dogodilo preko noći. Ali ako vidite da nešto ne ide, tražite alternativu. Da su me više cenili u prethodnoj firmi, možda bi i danas bio tamo.
Ovo je jedino što 'normalan' čovek može kod nas da uradi, nikakva glasanja, nikakve stranke, nikakve trange-frange akcije, samo da se čovek suoči sa nekim stvarima i zaista dâ sve od sebe da postigne nešto. Nikad neće biti idealno i to je nešto sa čime mora da se pomiri, ali ne treba i ne sme da bude nepodnošljivo ili blago podnošljivo.
Poslednja izmena od fq400 u 18 Okt 2013, 14:14, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
djole77
Banned
Reactions:

Post od djole77 »

@Geza
bice,bice...dijabetes tipa 2,masna jetra i tako te pratece zajebancije! :kezo:

nego ajde da mi razvijemo biznis,motorne prskalice,rucne prskalice,motorne testere i tako...vidim da se bavis vocarstvom? ;)
Poslednja izmena od djole77 u 18 Okt 2013, 14:21, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

ftj napisao:
perfiko napisao: @ftj

Nemoj da se ljutiš ali to što ti pišeš su gluposti.
Ne ljutim se, ali jasno mi je da se to tebi tako čini, pa sad, nemoj ni ti da se ljutiš.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Kako FAS stumuliše radnike.
Taxi.driver.KG napisao:Slika

ово поклањају једном у месец дана најбољим радницима, тј тим лидеру и његовим радницима петорици-шесторици који су имали најмање грешака и најбоље предлоге за унапређење производње,. И тако х10-15 тимова, значи стотинак у смени. Тим лидер добија и неку кинтицу и ваучер за вечеринку у неком ресторану. Ово им најчешће уручује генерални директор и фотка се с радницима
Djole Slika
Ulaže se u nešto čega nema na tržištu.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
djole77
Banned
Reactions:

Post od djole77 »

Pa tog nema kod nas po toj ceni!
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Prskalice sami pravimo, verovao ili ne.
Od stare sa malim ventilatorom smo napravili veću sa tornjem i velikim ventilatorom.

Slika

Slika

Jedan način da se skrati duga zima. :)

E da, napravili smo i podrivače.

Slika
Slika Slika
Odgovori