Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Re: Fotografija

Post od passenger »

Javljam se sutra za odgovor!
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Da se javim.

Sad razumem jasnije. To je to, šta je meni rodjak objašnjavao. Da moram da pomeram točkić i nameštam brojke. I sećam se zašto sam odustao od svega toga: nemam vremena. Ja koristim aparat uglavnom kada planinarim/šetam i nemam vremena za sve to. Prosečno po planinarenju od 5-6-7 sati uradim oko 100-150 fotki, sve na automodu i nemam vremena da se nameštam i podešavam i probam.

Mene najviše muči ovaj objektiv. Recimo prelep pejzaž, sunčano vreme i ja opalim fotku i vidim tamno sve, kao da je 20h, a u stvari napolju je vedro i sunčano. Onda mu uzmem neki sistem, pa brzo usmerim ka pejzažu i uslikam. Tad on ''nema vremena'' da reaguje. Dok sa većim objektivom od 300mm Sigmom nemam tih problema. On stvarno ne daje tamne fotke, ali nema ništa od pejzaža.

Pa sam razmišljao da uzmem drugi mali objektiv. Ovaj je Canon EFS 18-55mm.

Dakle, generalno mi je problem što po jakom suncu fotke su ili previše tamne ili previše svetle. Nikako da ubode između.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Nije problem u objektivu, već to što hvata široko, pa u kada upadne i jako svetlo nebo i tamna pozadina, to je za aparat previše da sažvaće sve u jednu sliku. Ako uzmeš drugi objektiv za pejzaže koji će isto da hvata široko imaćeš opet slične rezultate. Onaj objektiv od 300mm obično u kadru ne uhvati i jako osvetljen oblak i nešto tamno a kad nema velikih razlika sa tim aparat nema problema.

Realno, taj 400d je star i ima slab dinamički raspon. Noviji aparati su dosta bolji, mada i oni ne mogu da se lako nose sa scenama u kojima je prevelik kontrast. Da li taj tvoj aparat ima neke Scene modove? Ako ima nešto baš za pejzaže možda u tom modu proba da smanji kontrast i da se nekako izbori sa velikom dinamikom.

Rešenje dva, generalno dobar ideja bez obzira na aparat - slikaj u RAW i nauči da razvijaš slike u Lightroom. Tu imaš mnogo veće mogućnosti za korekciju nego ako si slikao jpeg. Jeste smaranje, ni ja to ne volim, ali ako su zeznuti svetlosni uslovi onda moram sa time da se bakćem iako imam dosta noviji i bolji aparat od tvog (D7200).

Treće rešenje, menjaj aparat a ne objektiv. Noviji senzori imaju dosta bolji dinamički raspon, a i pametniji su kod procenjivanja scene. Ali i dalje to nije savršeno, i dalje ponekad treba dodatna obrada. Može lako da se desi da starim aparatom, slikama u RAW i obradom dobiješ bolje rezultate nego sa novim aparatom bez obrade.

Četvrto rešenje, vidi da li tvoj aparat ima opciju "Exposure bracketing". To nije nešto teško za korišćenje, samo uključiš, a onda kad slikaš on okine nekoliko slika pri čemu sam menja ekspoziciju tako da je prva slika najtamnija a zadnja najsvetlija. Onda posle na kompjuteru samo izabereš koja je najbolje ispala.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Kupi Sony A5000, zalivadi Canon.

Mnogo je lakši za upotrebu na automatici od DSLR, i kudikamo lakši za nošenje, uz bolji senzor i objektiv.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Poslušaj Nidžu :)
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Da slušam čoveka koji vozi Alfu? :kezo:

Naravno, tako će i biti. Drugi, manji, parktičniji aparat, pa nek i daje lošije fotografije, ali je lakši za upotrebu i kad ga ne koristim mogu da ga stavim u džep, a ovako DSLR mi visi na kuku i otežava kretanje po nekim predelima. Nekad se plašim da ću pasti zbog njega, jer sam na ivici ravnoteže i onda kad on zaljulja (posebno kada je 300 mm montiran), baš me iscima.

Je l to ovaj:

https://www.amazon.de/Sony-Systemkamera ... sony+a5000

Sad mi je jasno Grujiću. Veći objektiv ne pokupi toliko informacija (osvetljenja), zato mi je on ''bolji''.
Nema ovaj scene mode i to mu je mana. Katkad mi je na mobilnom bolja fotka, samo zbog tih modova.

Rešenje dva - ja sam upao u temu sa ljudima koji fotografiju uzimaju znatno ozbiljnije nego ja. Ja sam nivoispod amatera: automod, opalim fotku, prebacim na externi hdd i ja sam srećan. Za godinu i po dana sam ufotkao ~18-19k fotki i to sve na automodu. Više mi je bitnija količina fotki i uspomene, nego kvalitet.

Rešenje tri - kao što sam rekao, ne bih ulagao u to previše, jer aparat gotovo 99.9% koristim kad planinarim i šetam, a već me smara njegova veličina, posebno npr pre dve nedelje kada sam morao na nekoj ivici da stojim,prebacim aparat u ranac i onda da se penjem dalje,jer je bilo poprilično opasno sa njim, jer me je zanosio težinom.

Exposure bracketing - kažu da ima, tako da ću to ubuduće koristiti dok ne uzmem neki praktičniji aparat. Hvala ti!
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Proveri A5000. U pitanju je pristupačan aparat sa senzorom i optikom kao na 400D, samo par generacija novijom i boljom, a daleko je manji i lakši.

Nećeš imati lošije slike nego sa (trenutnim) DSLR, nego primetno bolje. Kao prvo, u stanju je da zabeleži mnogo više informacija nego 400D, a drugo i mnogo bitnije, ima daleko pametnije algoritme merenja svetla i neuporedivo bolju automatiku.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Hvala ti na savetima.

Kada bude mogućnost dozvolila (moram da menjam TV, lap top, zvučnike, nešto od nameštaja), kupujem takav ili sličan. Svakako će mi biti bolje da ga stavim u džep, nego da mi visi o telo pri pentranju.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Vidi ovo:

https://shop.mediamarkt.ch/de/foto-vide ... pmin9ng8v6

Može i veći objektiv da se stavi, kad zatreba, tj. mogu i ovaj 300 mm da okačim kad mi zatreba.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Možeš i 300mm uz adapter, bez autofokusa naravno. Postoje adapteri sa AF, ali mislim da ti je to bezveze ulaganje.

Ako slikaš ljude i portrete porazmisli o 50 1.8 OSS.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Samo šume, brda i planine
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Šume brda i planine...

Tebi je puna kapa A5000 sa 16-50 OSS za početak. Posle dođeš ovde na temu sa pitanjem šta dalje.

Pogledaj i A5100 ako je budžet OK, ja njega imam, bolji je za koliko vredi. A6000 je još bolji, ali je veći i po onom što si napisao da slikaš ne vidim da ćeš imati neku korist. U pitanju je takođe jako dobar aparat.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Razlika je 150 eura, što je poprilično. Problem je takođe i rizik da ću da ga skrcam i bilo bi mi lakše da skrcam ovaj jeftiniji :)

Gledam cene kućišta za ispod vode. Na aliexpress su po 220 eura :censored:

E ovo meni treba za brda

http://www.aliexpress.com/item/Hot-Sale ... ad55636662
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

nidza napisao:Ako slikaš ljude i portrete porazmisli o 50 1.8 OSS.
Ovo meni treba.

Jel to ovaj?

https://www.digitec.ch/de/s1/product/so ... ?pcscpId=1
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Jeste.

Vidi pošto je FE 50 1.8 za A7 u tim tvojim radnjama. Ako ćeš skoro u Srbiju da se menjamo. ;)

edit: našao sam, moram ti doplatim pedes' piva.
https://www.digitec.ch/de/s1/product/so ... iv-5718823
Odgovori