Pravilan pritisak u gumama

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Re: Pravilan pritisak u gumama

Post od maniaxxx »

Ja imam uvek barem 0.2 bara vise od minimuma, jednostavno se bolje vozi i ne unistim bokove guma.
aleksandarrr
Reactions:
Pridružio se: 28 Nov 2019, 20:46

Post od aleksandarrr »

i letnje i zimske držim na 2.5
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

+1
Kad se drzim fabricke preporuke, deluju mi kao da su izduvane i da ne apsorbuju dobro udarac (npr. penjanje na ivicnjak), da se oseti da je felna tresnula. Zadnje deluju malo bolje na oko.

Sent from my iPhone using Tapatalk
zarekg
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2024, 22:02

Post od zarekg »

Fabrička preporuka je za gume koje se ugrađuju fabrički i to najčešće vrši posao. Ali nije svaka guma ista i ne ponaša se svaka guma isto na istom pritisku. Zato probaš malo gore ili dole pa vidiš šta tvoja "guma" voli na tvojim kolima. Nije fabrička preporuka sveto pismo pa da ne sme da se odstupi od njega.
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Post od noob »

shandu90 napisao: 30 Mar 2025, 10:37 +1
Kad se drzim fabricke preporuke, deluju mi kao da su izduvane i da ne apsorbuju dobro udarac (npr. penjanje na ivicnjak), da se oseti da je felna tresnula. Zadnje deluju malo bolje na oko.
Meni isto udobnije kada podignem pritisak. Na Kodaq za 19 felnu fabrika kada si prazan 2,4, to mi je malo, podignem na 2,7 (to je ECO kod njega ili kada ima malo putnika) ili čak 2,9 i dobijem mnogo udobniji auto. Možda je to do ovih zimskih guma, videću kada stavim letnje situaciju.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Fabrička deklaracija je fabrička deklaracija.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Pravilan pritisak u gumama

Post od Saša »

I ja se držim toga. Hoću da mi je auto što je udobniji moguće a da pritom ne zeznem gume. Nikad nisam imao potrebu za dodatnim podizanjem pritiska, sem za brzu vožnju po autoputu, tada je preporučljivo da se to uradi zbog ekonomičnosti potrošnje goriva (a i guma se tako ponaša bolje pri većim brzinama).
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Na kraju sam stavio pritisak na 2.7/2.7 bara i u principu, dobro je ponaša, tako da mislim da je sve u redu.

E sad, šta me zanima. Koliko je potrebno doduvati gume za vožnju na stazi? Vidim da pumpaju i preko 3 bara. Da dodam jedno 0.4-0.5 bara? Guma je civilna, letnja. Neće se voziti konstantno pun gas ali biće dosta brze vožnje, ubrzanja i gasa u krivinama.
zarekg
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2024, 22:02

Post od zarekg »

Za stazu se guma pumpa na temperaturu a ne na pritisak. Cilj je održati radnu temperaturu (ako je znaš ili saznaš praksom) pa se na osnovu toga pumpaju gume, svaka za sebe, mogu sve 4 da imaju različit pritisak.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Obično se manje duvaju, jer će od temperature da se raširi postojeći vazduh poprilično. Zavisi šta želiš da postigneš.

Idi da uživaš, ne cepaj previše inače će civilna guma biti brzo sahranjena. Možeš da doduvaš da je sačuvaš, po cenu držanja.

Ako ćeš da drže, izduvaj, zagrej krug dva da se "naduvaju" na predviđen oblik i izvezi brz krug. Koja staza?

Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

I koje gume? :)
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

nidza napisao: 26 Apr 2025, 00:23 Koja staza?
Nürburgring Nordschleife. Teško da ih zagrevam krug dva, jedan krug je skoro 20 km :D Mislio sam baš to, da mogu malo da ih "žešće" vozim a da ih sačuvam. Imaju još mesa.
Motorista, Bridgestone Turanza
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Šta ti je Evropa, odma' bi na Nirburgring. Jarane prvo Mišeluk sa Yugom sa dvogrlim, pa onda polako dalje, Nirburgring je na kraju :mrgreen:
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

E moj Gagi, Mišeluk nisam vozio ali sam vozio karting stazu u Kuli i Ady Huju sa Alfama :mrgreen: sad je vreme da se obiđe nešto ozbiljnije.
Da ne bude da lažem :D

Slika
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Slika
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Odgovori