Pravilan pritisak u gumama
Re: Pravilan pritisak u gumama
Ja imam uvek barem 0.2 bara vise od minimuma, jednostavno se bolje vozi i ne unistim bokove guma.
-
- Pridružio se: 28 Nov 2019, 20:46
i letnje i zimske držim na 2.5
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
+1
Kad se drzim fabricke preporuke, deluju mi kao da su izduvane i da ne apsorbuju dobro udarac (npr. penjanje na ivicnjak), da se oseti da je felna tresnula. Zadnje deluju malo bolje na oko.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kad se drzim fabricke preporuke, deluju mi kao da su izduvane i da ne apsorbuju dobro udarac (npr. penjanje na ivicnjak), da se oseti da je felna tresnula. Zadnje deluju malo bolje na oko.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Fabrička preporuka je za gume koje se ugrađuju fabrički i to najčešće vrši posao. Ali nije svaka guma ista i ne ponaša se svaka guma isto na istom pritisku. Zato probaš malo gore ili dole pa vidiš šta tvoja "guma" voli na tvojim kolima. Nije fabrička preporuka sveto pismo pa da ne sme da se odstupi od njega.
Meni isto udobnije kada podignem pritisak. Na Kodaq za 19 felnu fabrika kada si prazan 2,4, to mi je malo, podignem na 2,7 (to je ECO kod njega ili kada ima malo putnika) ili čak 2,9 i dobijem mnogo udobniji auto. Možda je to do ovih zimskih guma, videću kada stavim letnje situaciju.shandu90 napisao: 30 Mar 2025, 10:37 +1
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Fabrička deklaracija je fabrička deklaracija.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Pravilan pritisak u gumama
I ja se držim toga. Hoću da mi je auto što je udobniji moguće a da pritom ne zeznem gume. Nikad nisam imao potrebu za dodatnim podizanjem pritiska, sem za brzu vožnju po autoputu, tada je preporučljivo da se to uradi zbog ekonomičnosti potrošnje goriva (a i guma se tako ponaša bolje pri većim brzinama).
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Na kraju sam stavio pritisak na 2.7/2.7 bara i u principu, dobro je ponaša, tako da mislim da je sve u redu.
E sad, šta me zanima. Koliko je potrebno doduvati gume za vožnju na stazi? Vidim da pumpaju i preko 3 bara. Da dodam jedno 0.4-0.5 bara? Guma je civilna, letnja. Neće se voziti konstantno pun gas ali biće dosta brze vožnje, ubrzanja i gasa u krivinama.
E sad, šta me zanima. Koliko je potrebno doduvati gume za vožnju na stazi? Vidim da pumpaju i preko 3 bara. Da dodam jedno 0.4-0.5 bara? Guma je civilna, letnja. Neće se voziti konstantno pun gas ali biće dosta brze vožnje, ubrzanja i gasa u krivinama.
Za stazu se guma pumpa na temperaturu a ne na pritisak. Cilj je održati radnu temperaturu (ako je znaš ili saznaš praksom) pa se na osnovu toga pumpaju gume, svaka za sebe, mogu sve 4 da imaju različit pritisak.
Obično se manje duvaju, jer će od temperature da se raširi postojeći vazduh poprilično. Zavisi šta želiš da postigneš.
Idi da uživaš, ne cepaj previše inače će civilna guma biti brzo sahranjena. Možeš da doduvaš da je sačuvaš, po cenu držanja.
Ako ćeš da drže, izduvaj, zagrej krug dva da se "naduvaju" na predviđen oblik i izvezi brz krug. Koja staza?
Idi da uživaš, ne cepaj previše inače će civilna guma biti brzo sahranjena. Možeš da doduvaš da je sačuvaš, po cenu držanja.
Ako ćeš da drže, izduvaj, zagrej krug dva da se "naduvaju" na predviđen oblik i izvezi brz krug. Koja staza?
I koje gume? 

- TheWickerMan
Nürburgring Nordschleife. Teško da ih zagrevam krug dva, jedan krug je skoro 20 km

Motorista, Bridgestone Turanza
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Šta ti je Evropa, odma' bi na Nirburgring. Jarane prvo Mišeluk sa Yugom sa dvogrlim, pa onda polako dalje, Nirburgring je na kraju 

- TheWickerMan