Fotografija
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Re: Koji foto-aparat koristite? (iskustva, predlozi, saveti)
Onda tako nastavi ili probaj sa stativom. Imaš i one stone tronožne koji nisu skupi. Težina i "umrtvljenost" kućišta profi aparata upravo to imaju za cilj, da smanje vibracije. Ista priča kao i kod hi-end gramofona. Kod platikanera toga nema, a to se najbolje primeti u ekstremnim uslovima korišćenja kao što su makro, slabo svetlo ili krajnje tačke iz ponuđenog raspona žižne daljine. Ma dobro je sve to za te pare.
Ok. Posto mi je super makro u modu gde se manuelno podesava jos drugih parametara mislio dam da nekim od tih mogu nesto da korigujem po tom pitanju.
- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
Ima li podešavanje shutter brzine? Ako nema, ostalo teško da može da pomogne. Veća brzina okidanja smanjuje mogućnost zamućenja, ali traži više svetla, bla, bla... Svakako, teško da taj aparat ima manuelne komande, tako da nije ni bitno. Šta nudi u tom modu od podešavanja?
U tom modu od podesenja ima samookidac, ekspoziciju,wb, iso i neke opcije za brzo pravljenje uzastopnih slika.
Sta znaci shutter brzine,totalni sam laik sto se aparata tice?
Sta znaci shutter brzine,totalni sam laik sto se aparata tice?
- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
Podešavanje "shutter-a" je podešavanje brzine okidanja tj. vremenskog perioda u kome se vrši osvetljavanje senzora. Ide od par hiljaditih delova jedne sekunde do 30 sekundi. U principu, da sada ne pokrećemo tu priču, što je brzina veća, manja je šansa za dobijanje razmuljanih snimaka i duhova, ali to povlači druga bitna podešavanja, pre svega otvora blende. Zato se za duge ekpozicije uvek koristi stativ.
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Dunx81 tvoj aparat je isuvise automatski tako da su rucna podesavanja kod njega totalno minimalna. Sto bi rekao aparat za laike koji samo usmere i slikaju. Za makro fotografiju je ipak potreban bolji aparat i bolje poznavanje fotografske materije. Kod tvog slucaja preporucio bih stativ, samookidanje, ako moze da se podesi ISO na nizi broj npr 100-200 i eventualno u zavisnosti od rezultata osvetljenosti fotografije podesiti ekspoziciju EV +- (to je ono sto mozes jedino rucno da podesis)

E to nemam. Imam ga na Canonu sx100is al taj ne muti sluku u tim uslovima.
Bajker pretpostavio sam, takav aparat sam i trazio-da nanisanim i opalim al reko aj da pitam,mozda mogu nesto da uradim a ne znam.

Bajker pretpostavio sam, takav aparat sam i trazio-da nanisanim i opalim al reko aj da pitam,mozda mogu nesto da uradim a ne znam.
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
SX100 je vec duga prica u odnosu na Oly-ja je mali DSLR jer ima gomilu podesavanja.

- bozza1979
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:01
- Garaža: Škoda Scala 1.0TSI & Hyundai Getz 1.1
Kupio sam pre neki dan Canon PowerShot A3200IS.
100 evrica, na 6 rata.
Mali, stane u dzep, (manji od oba mobilna koje nosim) i za moje potrebe i ocekivanja pravi vise nego dobre slike.
Preporuka za one kojima treba neki jeftin kompakt
100 evrica, na 6 rata.
Mali, stane u dzep, (manji od oba mobilna koje nosim) i za moje potrebe i ocekivanja pravi vise nego dobre slike.
Preporuka za one kojima treba neki jeftin kompakt

- steva_anya
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
- Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011
Ovaj foto aparat imamo u ordinaciji - CANON EOS 20D

Ima uz njega dosta dodataka - objektiva. Koristio sam ga par puta, i to za neke proste stvari [afta, herpes]. Meni treba iskljucivo za fotografisanje zuba pre/tokom/posle intervencije.
Odgovara mi kvalitet fotografije napravljen mobilnim telefonom, iako je sa ovim aparatom daleko bolje.
Problem mi je tehnicke prirode, sto ne znam kako pravilno da slikam - gde stoji svetlo u odnosu na aparat, da li da palim blic ili ne ili da stavim na "auto", sta treba od svetla da upalim-ugasim ...

Ima uz njega dosta dodataka - objektiva. Koristio sam ga par puta, i to za neke proste stvari [afta, herpes]. Meni treba iskljucivo za fotografisanje zuba pre/tokom/posle intervencije.
Odgovara mi kvalitet fotografije napravljen mobilnim telefonom, iako je sa ovim aparatom daleko bolje.
Problem mi je tehnicke prirode, sto ne znam kako pravilno da slikam - gde stoji svetlo u odnosu na aparat, da li da palim blic ili ne ili da stavim na "auto", sta treba od svetla da upalim-ugasim ...
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Kuma mi ima ordinaciju, a loži se maksimalno na posao i na svu opremu vezanu za stomatologiju. Čini mi se da sad slika sa Nikonom D300s, ali nije toliko ni poenta u aparatu koliko u ring flash-u. Ne znam koji objektiv ima tačno, verovatno neki makro. Slike su da se smrzneš - kao iz stomatoloških knjiga. Ovako nekako izgleda taj ring flash:

Moze i ovo da posluzi umesto ringblica, mada je jako nezgrapno:
http://www.fotodiskont.rs/proizvodi/pho ... -1520.html
http://www.fotodiskont.rs/proizvodi/pho ... -1520.html
drugari jedno pitanje, treba mi odgovor sto pre jer su aparati na popustu -
canon sx130is http://www.dpreview.com/products/canon/ ... on_sx130is ili fuji s2950 http://www.dpreview.com/products/fujifi ... film_s2950 ?
nisam zahtevan po pitanju fotografije, imam neki stari soni koji ispusta dusu pa mi treba zamena za njega?
canon sx130is http://www.dpreview.com/products/canon/ ... on_sx130is ili fuji s2950 http://www.dpreview.com/products/fujifi ... film_s2950 ?
nisam zahtevan po pitanju fotografije, imam neki stari soni koji ispusta dusu pa mi treba zamena za njega?
- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
Senzori su istog formata i sličnog broja piksela, Fuji ima veći raspon žižne daljine, flash range je 8 m, Canon 3m (8m - teško, ali ok), stabilizatori na senzoru, napajanje AA, slični rasponi blende, brzine zatvarača, komande, bla, bla, truć... džaba, sve je na papiru. Voleo bih da oba aparata uzmem u ruku i napravim par snimaka u nekim uslovima koje smatram za zahtevne, ovako na slepo, glasam za Canon.
Koliko su uopšte para na tom popustu? Kaži pa da krenemo u priču zašto ne uzeti prosumer nego DSLR.
U protivnom, ako nećeš da krećeš tim putem, kupi nešto za džep, neće lošije slikati od prosumera.
Koliko su uopšte para na tom popustu? Kaži pa da krenemo u priču zašto ne uzeti prosumer nego DSLR.

U protivnom, ako nećeš da krećeš tim putem, kupi nešto za džep, neće lošije slikati od prosumera.
slobo bas si ekspresan
canon je snizen sa 19 na 15 hiljada, fuji je oko 16.700...
canon je osetno manji i laksi ( 300g vs 47-g valjda ) i koristi 2 a fuji 4 baterije...
fuji u nekim specifikacijama deluje bolje, ali kako si rekao to je na papiru...
sto se tice ovog za dzep, bas mi to i treba, s tim sto mi canon nije kabast dok je fuji diskutabilan...
ne bih davao vise novca sada, toliko koliko imam u planu ova dva se uklapaju...
vidim da ce izgleda ipak biti canon...

canon je snizen sa 19 na 15 hiljada, fuji je oko 16.700...
canon je osetno manji i laksi ( 300g vs 47-g valjda ) i koristi 2 a fuji 4 baterije...
fuji u nekim specifikacijama deluje bolje, ali kako si rekao to je na papiru...
sto se tice ovog za dzep, bas mi to i treba, s tim sto mi canon nije kabast dok je fuji diskutabilan...
ne bih davao vise novca sada, toliko koliko imam u planu ova dva se uklapaju...
vidim da ce izgleda ipak biti canon...