Xepoj87 napisao:To je jedan od mogucih razloga zasto je nelogicno,ne mora biti pravi razlog...
Zaobisao si moj deo posta o cipovanju motora i ako je samo do cipa razlika,zasto onda ne moze da se stavi isti cip i dobiju iste performanse?
Zasto mislis da je jeftinije? Nije deljenje komponenti uvek jeftino...
Ima kada je isplativo,a ima kada nije,vecinom nije...
Kao sto sam rekao,sam motor je identican,tu nema dileme.
dragvorl,ne znam za 1.6 TDI,moj post je bio o Bmw-ovom N20 motoru.
Pokusacu zasto nije cip dovoljan uslov da se jedan motor promeni po perfomansama prema zelji.
Nije cip jedini deo vozila koji odredjuje perfomanse i stoga nije nista iskljuceno tvrdo zasto motor A iz fabrike moze da razvije hipoteticki do xx KS a motor B iste fabrike moze da razvije hipoteticki do yy KS.
Dovoljno je da fabrika drugacije podesi timing usisa- izduva i eto ogromne razlike u protoku gasova sto naravno ima i posledica po efekat motora.
Isto kao i limiti radnih parametara kao sto je broj obrtaja ili limit obrtnog momenta radi zastite menjaca. Fabrika sve uzima u obzir i garantuje to sto nudi.
Za ocekivati je da je jeftinije prigusiti jak motor nego praviti mehanicki drugacije motore a pogotovu u malim serijama. Tako se radi decenijama u auto industriji pri konstruisanju motora pa ne vidim zasto bi se sada odustalo a poznato je da ekonomija obima uvek donosi nizu proizvodnu cenu po jedinici svakog proizvedenog komada sto donosi veci profit. Zasto bi BMW bio drugaciji i manje zainteresovan za profit...
Pa da, motor je identican a razlicito podesen za razlicitu ciljnu grupu (citati cenu) o tome je i rec zar ne ?
320 motor je podesen za ekonomiju potrosnje goriva a 328 podesen za perfomanse vozila, sto se vidi iz veoma razlicitog prenosnog odnosa od motora do tocka za istu brzinu kretanja na istoj karoseriji sto je i logicno a da zadovolji potrebe razlicitih kupaca. Fabriku nista dodatno ne kosta, ima 2 razlicita proizvoda u ponudi.
E sad sto je neko zamislio da kupi jeftinije pa da precicom dobije skuplje samo zamenom cipa a to ne moze je upravo ono sto fabrika zeli da spreci, kako navodis podatke BMW je to vrlo uspesno odradio u tom konkretnom slucaju.
Mozemo mi da nagadjamo sta bi bilo kad bi bilo ali je cinjenica da inzenjeri mogu na mnogo nacina da od istih sastavnih delova realizuju drugaciji konacni proizvod po perfomansama vec prema zahtevu politike marketinga- prodaje.
Naravno mozda je i u svemu tako kako ti navodis da se radi o razlicitim motorima sto mi nije bas logicno sa stanovista profita ali logika nije nesto sto donosi novac.