PS: Zaboravite onu pricu zabijes utikac u steker i imas struje. To vazi za male potrosace. Kada dodju veliki potrosaci vazi potpuna druga igra ....
Evo recimo ovo ispod:
Jel znamo šta ispravljamo u šta sad? Prva rečenica iz DC u AC, dok kod druge ne mora da ima ispravljanje iz AC u DCljubitelj napisao: 21 Sep 2023, 10:23
Inverter pretvara DC u AC, dakle obrnuto.
Svaki auto ne mora da ima ispravljanje AC u DC, ispravljač. I to je onda to punjenje sa jednosmernog (DC) punjača gde već u lazi u auto ispravljen tj jednosmerni DC.
Na ovo i računamo. Stvarno ima da se bira vrlo mladih kola, 1-2g starih, sa smešnom km.Dzoni_m napisao: 21 Sep 2023, 12:21Bilo sta ako poremeti ovu racunicu, auto ide nazad. Zato ih ima polovnih koliko hoces.
Upravo tako...ljuba napisao: 21 Sep 2023, 12:36
PS: Zaboravite onu pricu zabijes utikac u steker i imas struje. To vazi za male potrosace. Kada dodju veliki potrosaci vazi potpuna druga igra ....
Naravno da znamo. Nigde ne piše da se ispravlja DC u AC....samo treba čitati tačno onako kako je napisano.aboki napisao: 21 Sep 2023, 12:44Evo recimo ovo ispod:
Jel znamo šta ispravljamo u šta sad? Prva rečenica iz DC u AC, dok kod druge ne mora da ima ispravljanje iz AC u DCljubitelj napisao: 21 Sep 2023, 10:23
Inverter pretvara DC u AC, dakle obrnuto.
Svaki auto ne mora da ima ispravljanje AC u DC, ispravljač. I to je onda to punjenje sa jednosmernog (DC) punjača gde već u lazi u auto ispravljen tj jednosmerni DC.
![]()
Uvek ima potrebe, čak i za one koji misle da im ne treba, sigurno će par puta godišnje da dođu u situaciju da zapale sve i oteraju auto u pizdu mater.nidza napisao:Da li ima potrebe za 11kW noću, ako imaš 8h za bateriju od 50-60kWh? Najčešće će da se puni do 70-80% kako ne bi imala merljivu degradaciju, plus ti ne treba svaki dan 300km. Kako god, 52kWh na ZOE može dosta slabijom strujom (6,5<9A) da se napuni za 8h kad je potpuno prazna, a to jedno - dva punjenja mesečno možeš i da razvučeš do skupe tarife, pa pukneš još 20-30 dinara preko.Heinz napisao: 20 Sep 2023, 20:23 Imaš 25 A po fazi za celu kuću, 11 kW punjač ti noću srče valjda 16A ako je trofazni. Ostaje ti 9A po fazi, dakle bojler se uključi i ćao sa tom fazom.
Da ne dužimo, ne znam da li si me shvatio, stojim iza toga da svaki vlasnik el. vozila treba da ima instaliran kod kuće "brzi" punjač.nidza napisao:Pa dobro, taj komfor da se puniš brzo na pumpi te košta 15 20 hiljada EUR za 5 godina upotrebe, npr. Niko te ne tera da se toga odričeš ako ti ne znači. Nekome znači, a nije svestan moguće uštede, zato i diskutujemo.
Pritom uzeti u obzir da je baš redak scenario EV kao jedini auto. A vala za tu uštedu bih dvaput godišnje neplanirano seo u taksi.
Citirao sam tvoj post, i ako nisi primetio pojašnjenje tvoje dileme:)aboki napisao: 23 Sep 2023, 11:44 Cim ti svoj post citiras i napises upravo tako, nema sta vise da se doda!
Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk
carov2 napisao: 23 Sep 2023, 15:19Da ne dužimo, ne znam da li si me shvatio, stojim iza toga da svaki vlasnik el. vozila treba da ima instaliran kod kuće "brzi" punjač.nidza napisao:Pa dobro, taj komfor da se puniš brzo na pumpi te košta 15 20 hiljada EUR za 5 godina upotrebe, npr. Niko te ne tera da se toga odričeš ako ti ne znači. Nekome znači, a nije svestan moguće uštede, zato i diskutujemo.
Pritom uzeti u obzir da je baš redak scenario EV kao jedini auto. A vala za tu uštedu bih dvaput godišnje neplanirano seo u taksi.
(Naravno, ko poseduje mogućnosti)
Sent from my LE2121 using Tapatalk
Naravno, svako će to i da uradi sigurno.carov2 napisao:Da ne dužimo, ne znam da li si me shvatio, stojim iza toga da svaki vlasnik el. vozila treba da ima instaliran kod kuće "brzi" punjač.nidza napisao:Pa dobro, taj komfor da se puniš brzo na pumpi te košta 15 20 hiljada EUR za 5 godina upotrebe, npr. Niko te ne tera da se toga odričeš ako ti ne znači. Nekome znači, a nije svestan moguće uštede, zato i diskutujemo.
(Naravno, ko poseduje mogućnosti)
Sent from my LE2121 using Tapatalk