NB+ traju duže. Meni već ~11 meseci. Doduše imam DRL pa se ne pale nikada preko dana.nidza napisao:2 meseca je meni trajao Osram NB na Stilu.
Tapatalk 4
Auto sijalice
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Re: Fiat Punto Classic 1.2 LPG Dynamic A/C by Saša
Kod sijalica obratiti pažnju šta se želi kupiti. Pojačane sijalice naravno da neće trajati dugo. (kao Najtbrejker) Svaki proizvođač ima raznih modela, a svi se prvo zalete na Najbrejker i sl, a niko neće da izabere model za dnevna svetla. Svaki ozbiljni proizvođač daje karakteristike sijalice, predviđen vek trajanja i uslove u kojima je predviđena da radi.
Znam neke koji su izgoreli sočiva (bukvalno istopili) sa Najtbrejker ili sa Filips Vision Plus ili sa sl.
Nova vozila dolaze uglavnom sa sijalicama prilagođenim dnevnim svetlima, ako nemaju dnevna posebna.
Za početak probajte Narvu, klasičnu, posebno na puntu.
Što se hvatanja prstima halogenke tiče, problem je u tome što se masnoća sa prstiju spekne i pravi fleke koje smanjuju optičku moć a ne trajnost u većoj meri. Tako da se sijalica koja nije čuvana kako treba, pre ugradnje može obrisati sa alkoholom, osim crne kape.
Znam neke koji su izgoreli sočiva (bukvalno istopili) sa Najtbrejker ili sa Filips Vision Plus ili sa sl.
Nova vozila dolaze uglavnom sa sijalicama prilagođenim dnevnim svetlima, ako nemaju dnevna posebna.
Za početak probajte Narvu, klasičnu, posebno na puntu.
Što se hvatanja prstima halogenke tiče, problem je u tome što se masnoća sa prstiju spekne i pravi fleke koje smanjuju optičku moć a ne trajnost u većoj meri. Tako da se sijalica koja nije čuvana kako treba, pre ugradnje može obrisati sa alkoholom, osim crne kape.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Razlika u životnom veku Osramove H7 Long Life sijalice i NIGHT BREAKER PLUS je od 5 do 10 puta, u zavisnosti od fara u kome se koristi (fabrički podatak). A razlika u svetlosnom fluksu je oko 10%.
Razlka u trajnosti je ogromna.
Razlka u trajnosti je ogromna.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Одг: Fiat Punto Classic 1.2 LPG Dynamic A/C by Saša
Ove koje koristim su najobičnije Osram, ništa specijalno. Stavljam ih samo zato što su i originalne takođe bile iste marke. 
Tapatalk

Tapatalk
Normalan radni vek takve halogene sijalice tipicno je nekoliko hiljada sati rada, visestruko kraci vek je za mene odraz bas loseg kvaliteta Osrama pogotovu ako kako kazes mnogima stradaju u jos kracem roku.djiuliju napisao:Pa 13-14 meseci i nije tako lose. Mnogima Osram, posebno Nightbraker i ti kao pojacani modeli tesko sastave pola godine.
Sa druge strane H3 sijalica koja je u faru zaduzena za drugi snop je bila fabricka tj trajala je 15+ godina i crkla je tek kada je razbijeno staklo fara pa je bila izlozena direktno vodi i ostalome tokom voznje. Ne znam koje marke je Volvo uzimao za prvu ugradnju ali su dobro odabrali. Druga H3 sijalica iz fabricke ugradnje i dalje traje kao i dodatne sijalice za duga svetla.
Ali to nisu dnevna svetla kao H4 mnogo manje radnih sati imaju pa je razumljivo dugo trajanje na vozilu.
Re: Auto sijalice
Ja koristim Osram odavno, i sa njima nikakvih iznenadjenja nije bilo. Najobicniji H7, pojacanja me ne zanimaju. Na Jazzu su crkle fabricke H4 posle 4 godine i tu sam stavio Silverstar jer druge nisam nasao. One ce malo krace da traju, videcemo.koliko dugo.
TT
TT
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Kod NB nema pravila, nekom traje par dana nekome više od godinu. Od čega zavisi zaista je teško utvrditi.
Philips se nešto bolje pokazao, bar kod nekoliko ljudi koje znam da su stavljali Philips.
Osram je napravio napredak sa NB+ ali ih nisam koristio pa ne znam koliko je to dugotrajnije.
Generalno, ako je far dobro projektovan i čist, zadovoljiće bilo koja obična sijalica.
Philips se nešto bolje pokazao, bar kod nekoliko ljudi koje znam da su stavljali Philips.
Osram je napravio napredak sa NB+ ali ih nisam koristio pa ne znam koliko je to dugotrajnije.
Generalno, ako je far dobro projektovan i čist, zadovoljiće bilo koja obična sijalica.
Posetite www.garaza.rs !
- Neskica
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
- Garaža: Ford Focus 1.6 TDCi
Ništa bolja nije ni ta obična Osram , sinoć crkla posle nepune godine( više izdržao Osram cool blue malo više od 14 meseci).Heinz napisao:Ja koristim Osram odavno, i sa njima nikakvih iznenadjenja nije bilo. Najobicniji H7, pojacanja me ne zanimaju. Na Jazzu su crkle fabricke H4 posle 4 godine i tu sam stavio Silverstar jer druge nisam nasao. One ce malo krace da traju, videcemo.koliko dugo.
TT
To je već 3 ili 4 garnitura Osram-a , tako da ih više ne kupujem.
Stavljen obični Bosh pa ćemo videti kakve su one .
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Nestade mi negde napisan post, ili sam ja odlepio, ili je računar pobrljavio, ili mi ga je neko zbrisao... nema četvrtog...
Evo ponovo: moram napomenuti da su mi na Puntu kratka svetla stalno uključena pa sijalice svaki put prilikom startovanja motora sigurno trpe određen pad napona, pa je moguće i da im i to skraćuje vek, no pošto to kod Punta fino funkcioniše (svetla se ugase prilikom gašenja motora iako je prekidač u položaju "on", nema pištanja, a ponovo se upale kod sledećeg startovnja), držim to tako jer ću kad tad sigurno "popasti" kaznu od policije jer ću zaboraviti da ih upalim...

Evo ponovo: moram napomenuti da su mi na Puntu kratka svetla stalno uključena pa sijalice svaki put prilikom startovanja motora sigurno trpe određen pad napona, pa je moguće i da im i to skraćuje vek, no pošto to kod Punta fino funkcioniše (svetla se ugase prilikom gašenja motora iako je prekidač u položaju "on", nema pištanja, a ponovo se upale kod sledećeg startovnja), držim to tako jer ću kad tad sigurno "popasti" kaznu od policije jer ću zaboraviti da ih upalim...

philips dosta duze traje od osrama, a sto se tice kolicine osvetljenja tu su slicni u slicnim kategorijama sijalica...
koliko ce sijalica trajati dosta zavisi i od samog vozila i njegove elektrike, meni su iste sijalice na kliju 5 puta duze trajale nego na fokusu. pretpostavljam da veca varijacija napona pri paljenju brze ubije sijalicu...
koliko ce sijalica trajati dosta zavisi i od samog vozila i njegove elektrike, meni su iste sijalice na kliju 5 puta duze trajale nego na fokusu. pretpostavljam da veca varijacija napona pri paljenju brze ubije sijalicu...
- Neskica
- Garaža: Ford Focus 1.6 TDCi
Retko kada palim auto sa upaljenim svetlima tako da nije do toga. Nešto drugo je u pitanju verovatno j*beni Osram.
Druge marke sijalica na istom autu ( ustvari na 2 focusa ) dosta duže traju.
Osram više nije opcija za kupovinu (barem u mom slučaju).
Druge marke sijalica na istom autu ( ustvari na 2 focusa ) dosta duže traju.
Osram više nije opcija za kupovinu (barem u mom slučaju).
Nizi napon im produzava vek.Saša napisao: pa sijalice svaki put prilikom startovanja motora sigurno trpe određen pad napona, pa je moguće i da im i to skraćuje vek,
- Misha
- Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive
Osram Cool Blue H4 imam u SX4 punih 17 meseci. Prezadovoljan sam svetlom a naročito dugim. 

Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Meni crkao NB+ u levom faru posle 7 meseci, krajem januara sam ih stavio. Sad cu verovatno te long life da uzmem, jer ne mogu sam da zamenim a ne daje mi se 500 dinara elektricaru 2 puta godisnje
Sent from my XT910 using Tapatalk 2
Sent from my XT910 using Tapatalk 2
Radni napon sijalica u farovima je 13,2V. Na tom naponu se testiraju i to je referentni napon. Nešto niži napon produžava životni vek a ne skraćuje! Za viši napon životni vek se smanjuje i to negde u literaturi ima dato tablično, tako da ona koja radi na naponu od 0,5V višem ima recimo duplo kraći život. Životni vek zavisi i od vrste fara, prečnika sočiva, udljenja stakla itd...
Evo fabričke tabele ispitivanja Osramovih sijalica, Night braker + i Ultra Life. Uporedite životni vek i ostale podatke, pa je jasno zašto nema Nigt Braker i sl na novim kolima.
Evo fabričke tabele ispitivanja Osramovih sijalica, Night braker + i Ultra Life. Uporedite životni vek i ostale podatke, pa je jasno zašto nema Nigt Braker i sl na novim kolima.