Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
LAV-LAV
Reactions:
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od LAV-LAV »

Često kad prolazim autoputem od Zg prema Srbiji ili po Italiji vidim SRB, RO, BG, BiH tablice kamiona i kamiončića, šlep sluzbi i slično koja vuku prikolice sa autima koji su većina krševi iz zapadne EU. Ono što ide za BG (Bugarsku) je doslovno jad i bijeda. Covjek se zamisli koliko je sigurnost na cesti zapravo niska sa uvozom tih krama.

E sad, čitam tu na forumu kako u Srbiji bez problema prolaze auti na TP jer su npr. nedostaci na trapu sitnice (da ne nabrajam dijelove koji su tu navedeni), zatim svjetla (signalizacija općenito), elementi upravljanja... to nikako nisu sitnice jer ako su sitnice onda treba da se auto ispravan doveze na TP.

Ja iskreno ne vjerujem da se u Srbiji puštaju na TP baš svi takvi nedostaci (uvijek postoje veze za prolazak i to se zna, ali da to nije važno ne vjerujem).

Jedno pitanje: Kolika godina može biti starost vozila da se uveze u Srbiju ?

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

To što propaganda kaže, nije istina...

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Ne moze kod nas bas tek tako svasta da prodje tehnicki, gleda se kroz prste za sitnice ali ne mozes da prodjes sa losim kocnicama, neispravnom ili ostecenom signalizacijom, razbijenim staklom, itd. da ne nabrajam, juce mi drugar prica nije mu jedan auto prosao tehnicki jer mu nije radio jedan podizac stakla i imao naprslinu na soferci cca 20cm, realno za tu naprslinu i mogu da puste ako se ne vidi na kameri ali ovo se videlo pa nisu mogli a podizac stakla mi je realno glupost sto za to obaraju ali jbg.

U Srbiju za uvoz je minumum euro 3 norma sto znaci uglavnom automobili od 2001. godine mada ima i nekih starijih ali retko.

Vidjam i ja te slepere na auto putu i ima svega ali ako auto izgleda malo zapusteno ili osteceno ne mora da znaci i da je krs, ima tu svakakvih kola i dobrih i losih kao i svuda.
LAV-LAV
Reactions:

Post od LAV-LAV »

Nedavno sam čitao da je u BiH uvoz auta minimalno s normom euro 5.
Ne navodi se god. proizvodnje što znači da moze biti poprilicno star.

Za HR se uvoz iz drugih zemalaj EU zove UNOS, a UVOZ ako je iz trećih zemalja (SRB, MK, BiH)...

Nema starosnog ogranicenja za taj UNOS, katastrofa, važno da prode TP i jos neka papirologija... dođe mi da uvezem krš iz BG ili RO da vidim da li ta pravila isto važe za sve te UNOSE... baš me zanima obzirom da se zna kako se tretiraju te članice i njihovi državljani po EU.

Mišljenja sam da uveženi auto ne bi trebao biti stariji od npr. 7 god. kako je bilo nekada davno po zakonu uz jos niz parametara... bas sam zločest , ali samo tako bi ceste bile sigurnije.

Ali to je vjerojatno EU regulativa koju svi moraju prihvatiti da se ima gdje deponirati sav taj autootpad sa Zapada.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Pa HR je u EU tako da moze da se uveze bilo koja euro norma isto kao i za Bugarsku sto vazi a kod nas ne moze, mora euro 3 minimum, mada moze da se uveze i stariji auto ako spada u oldtajmere tj vise od 30 godina starosti, dugar je sad uvezao jedan auto 1995. godiste.
Za BiH euro 5 norma je bas strogo, pricalo se i u Srb da ce to uvesti ali ocigledno nece skoro, pre ce biti da ukinu euro3 sto ima smisla to se ionako najmanje i uvozi jer retko ko hoce da kupi toliko mator auto osim ako nije neki poseban.
Nema starosnog ogranicenja za taj UNOS, katastrofa, važno da prode TP i jos neka papirologija
godiste auta ne znaci i da je auto los, imas dosta starih automobila koji su u boljem stanju on mnogo novijih, to je sve relativno i ne treba prema tome suditi. Naravno da je vazno da prodje tehnicki, to je dokaz da je auto dobar, pod uslovom da je tehnicki posteno odradjen
LAV-LAV
Reactions:

Post od LAV-LAV »

Neki dan jedan poznanik đuture uvezao nekih 15-20 auta za daljnju prodaju za neke sitne pare od prijatelja iz ITA (pokupljeno s neke livade). Imaju možda 2- 3 auta iz te hrpe koji su naoko ok, ali iskreno , da postoji zakon koji je odraz realnosti ( a ne EU interesa) sve je to za prešu.

I ne samo to nego je cijena tih polovnih krajnje nerealna kad se uvezu. A dobiješ mačka u vreći bez prava na žalbu.
One garancije koje neki daju su rijetko kad ostvarive...

Da se donese zakon koji je u interesu građana manje bi se vozili pregaženi modeli BMW,Audi ,Mečke i tako te kvazi najbolje marke zapada, a više bi se vozili novi auti pa makar to bila i Dacija.

Ali jbg, hoće faca da ga svi u selu vide u Audiju (prošao 300 000 i napunio 18), ali ako si u novoj Daciji onda si LJ-AXE
Naravno, ima polovnjaka odlicnih, ali s početka prethodnog posta , 80 % toga je za prešu zajedno s onim svakojakim kamiončićima koji ih vuku na prikolicama.

Dovoljno da se zagleda čovjek kakvi su diskovi na tim modelima... i onda kaže može to jos jer je skupa zamjena??!

Pa kupi jorgan s kojim se mozeš pokriti.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

OMP napisao: 23 Apr 2025, 11:40 Ne moze kod nas bas tek tako svasta da prodje tehnicki, gleda se kroz prste za sitnice ali ne mozes da prodjes sa losim kocnicama, neispravnom ili ostecenom signalizacijom, razbijenim staklom, itd. da ne nabrajam, juce mi drugar prica nije mu jedan auto prosao tehnicki jer mu nije radio jedan podizac stakla i imao naprslinu na soferci cca 20cm, realno za tu naprslinu i mogu da puste ako se ne vidi na kameri ali ovo se videlo pa nisu mogli a podizac stakla mi je realno glupost sto za to obaraju ali jbg.

U Srbiju za uvoz je minumum euro 3 norma sto znaci uglavnom automobili od 2001. godine mada ima i nekih starijih ali retko.

Vidjam i ja te slepere na auto putu i ima svega ali ako auto izgleda malo zapusteno ili osteceno ne mora da znaci i da je krs, ima tu svakakvih kola i dobrih i losih kao i svuda.
Ne znam ljudi gde vi to idete na tehnički :D
Moj službeni Yugo je prošao tehnički sa rupama na podu i zadnjem veznom limu, bez ručne, bez prskalica za stakla, sa trulim auspuhom i sa ispucalim kočionim crevima. Za kočiona creva sam digao galamu kad sam video (dan posle tehničkog bukvalno) pa su zamenili ali samo prednja. Haos je šta se ovde vozi samo su i vozači tih krševa uglavnom toga svesni pa ne divljaju.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Sve sto se vidi "odozgo" ne moze da prodje.

Naravno, uvek moze neko negde da pusti svasta, al je to mizeran %.
LAV-LAV
Reactions:

Post od LAV-LAV »

Vjerojatno je prošao TP jer je firma "podmazala" ispitivača. Ovdje je najveći problem što se taj auto daje nekome na koristenje tko je svjestan neispravnosti ,ali ne moze utjecati na to. Pitanje je da li bi ostao na poslu ako ne pristane voziti taj lijes na 4 tocka da ne govorim da može ozlijediti i druge sudionike na cesti.

Nekada je bila stavka u radnom nalogu da vozač potpiše da je vozilo ispravno ili zapažene nedostatke... da ne razvlačim , ukratko takvih firmi ima puno, kamioni su jos opasnije hladno oružje.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Prolazio i moj punto kad mi nije radila rucna na jednom tocku prolazila i u fimi kola bez rucne ali to je preko veze, za rucnu generalno hoce da te puste ako preko nozne moze da se napravi isla pod uslovom da ti se ne pale stopke kad auto nije na kontaktu, sto recimo kod japanaca nije slucaj ali na fiatu moze.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

ftj napisao: 22 Apr 2025, 10:04 Ima kotorska krempita da se kupi u marketima vec godinama, vrhunska je.
Off

Tako je, bas dobra, i iskreno najbolja od trenutno dostupnih.
Jeo sam na dosta mesta po poslasticarnicama i restoranima al to sve bzvz iako su domace, Titove itd

Ako neko ima preporuku za Bg nek javi, u odgovarajucu temu :)
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Cena : po dogovoru

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Cena : Inbox !
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Preprodajete ili uvozite automobile? WeltScout – Kako poduzeće drastično smanjuje troškove poslovanja?

Slika

U konkurentnom svijetu trgovanja i uvoza automobila, vrijeme je jedna od najvažnijih vrijednosti. Svaki propušteni trenutak, svaka neiskorištena prilika može značiti izgubljen posao ili manji profit. Jeste li se ikada zapitali koliko sati trošite na beskrajno pretraživanje raznih automobilskih portala kako biste pronašli vozilo koje zadovoljava vaše kriterije? Ili ste možda propustili savršenu ponudu jer je niste uhvatili na vrijeme?

Ovdje na scenu stupa WeltScout – pametna platforma koja, uz pomoć umjetne inteligencije (AI) i automatiziranog pretraživanja, štedi vrijeme i novac te omogućuje prodavačima i uvoznicima da drastično smanje troškove svog poslovanja.

https://www.garaza.rs/preprodajete-ili- ... oslovanja/
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Evo jednog primera zasto auto nije prosao MFK u CH.

zadnje stop svetlo
prednje desno kratko svetlo vrv neustelovano
prednji desni far matirao
zadnje levo svetlo tablice ne radi
vlazi negde ulje na motoru (moze bii nesto smesno tipa proliveno prilikom sipanja) zato pise popravka ili pranje
nesto oko auspuha labavo
desni deo branika labav (sudeci po slikama sastav krila i branika je u pitanju, vrv zabice polomljene ili ispao)
retrovizor desni takodje labav (vidi se da je bio ocesan)
zadnji desni amortizer ne znam sta je ovo mozda ona prasinjara guma ostecena

Sve u svemu sitnice a auto je znatno ispod cene takvih sa oglasa
3771272327.jpg
3771272327.jpg (71.34 KiB) Pogledano 414 puta
Odgovori