Mene to nesklanjanje opasno iritira, a i zakonski je obavezno.
Dolazim u Niš magistralom koja je jako opterećena saobraćajem. Ima jedno brdo gde je puna linija kilometrima, kako u usponu, tako i u silasku. Skoro svaki put se tu nađe neki krš od kamiona koji vozi drva. Napravi kolonu, a ide 20km/h. I ne pada im na pamet da se sklone, a postoji proširenje tu kod jedne česme gde jako jednostavno može da se stane i krene, nije ni uspon na tom delu. Ali ne, on izbaci ruku kroz prozor i kulira, a ti gutaj dim iza njega i vozi u prvoj brzini. Nepregledno je većinom pa i da hoćeš ne smeš da ga pretekneš osim kada bi se na sekundu sklonili na ta proširenja.
Kako se vozi u Srbiji?
- YUgisa
- Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
- Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
- Kontakt:
Re: Kako se vozi u Srbiji?
Ja nikad nisam naleteo da se neko skloni samovoljno koje god da je vozilo da je u Srbiji. Jednom mi se sklonio neki Madjar sa X5 iz leve trake posle blicanja, jos par puta sam u zivotu blicao ali bez ikakve reakcije. Naravno sve situacije gde imaju komotnog prostora da se pomere. Kad sam poceo da vozim pre 18 godina bilo je ovih sa kamionima koji su ponekad izbacili zmigavac mada iskreno ne secam se kad sam poslednji put naleteo na takav gest od strane drugih. Ja ako vidim da je neko ocigledno brzi i da ima bezbednog prostora za preticanje u globalu dam desni zmigavac i odem blize ivici.
Ja sam navikao vec na kolone i da nece ljudi da se sklone jer je to prilicno tipicna situacija po Subotici ako iz bilo kojeg razloga ides nekom glavnijom ulicom. Uvek ima neko ko ide 30-40km/h i ko ce da naslaze kolonu iza sebe i onda tako idemo od crvenog do crvenog semafora jer ne moze da uhvati zeleni talas i naravno uvek ima prostora na autobuskim stanicama koje su pretezno na tim glavnijim ulicama ali ne bi se niko sklonio.
Sa druge strane ja sam cesto krivac na izlacima iz naselja, ja volim da izvozam do znaka za izlaz iz naselja jer tu na severu vole panduri cesto da stoje na tim pozicijama sa radarom i onda tako cesto mi se nabijaju ljudi na branik poslednjih 100-200m naselja iako najcesce ima prostora da me preteknu ako zele i ako im nije problem da rizikuju pandure...
Ja sam navikao vec na kolone i da nece ljudi da se sklone jer je to prilicno tipicna situacija po Subotici ako iz bilo kojeg razloga ides nekom glavnijom ulicom. Uvek ima neko ko ide 30-40km/h i ko ce da naslaze kolonu iza sebe i onda tako idemo od crvenog do crvenog semafora jer ne moze da uhvati zeleni talas i naravno uvek ima prostora na autobuskim stanicama koje su pretezno na tim glavnijim ulicama ali ne bi se niko sklonio.
Sa druge strane ja sam cesto krivac na izlacima iz naselja, ja volim da izvozam do znaka za izlaz iz naselja jer tu na severu vole panduri cesto da stoje na tim pozicijama sa radarom i onda tako cesto mi se nabijaju ljudi na branik poslednjih 100-200m naselja iako najcesce ima prostora da me preteknu ako zele i ako im nije problem da rizikuju pandure...
Being second is to be the first of the ones who loose...
Meni se u Skotskoj par puta ljudi sklonili, magistrala, pa neko prosirenje, kao autobuska stanica, a nisam uopste bio toliko blizu, bar za srpske standarde, mozda sto je bila mecka
. Posle ako vidim da nije bilo opcije za preticanje sam davao vise prostora. Ali generalno su mi tamo ljudi delovali u fazonu opusteno i lagano, tako da su sigurno to preneli i na voznju.
Edit. Par nekih propisa sto sam sad video
Edit. Par nekih propisa sto sam sad video
- Prikačeni fajlovi
-
- Screenshot_20250721_222427_Chrome.jpg (74.97 KiB) Pogledano 31 put
-
- Screenshot_20250721_222047_Chrome.jpg (34.5 KiB) Pogledano 32 puta
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
U Nemackoj sam zapazio da jako retko preticu na magistrali. Pritom je jako los obicaj da ne ostave mesta izmedju vozila, pa ucine nemogucim preticanje i za one koji su "hrabri" za takve manevre. Naprave kolonu od 20 vozila za kamionom ili traktorom. Vrlo lose.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Romanticni_Piroman
- Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
- Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X
Kaonik, prolazim tamo cesto, sve je kao sto kazes. Prosto se radi o kulturi, saobracaj je samo jedno od mesta gde se to ispoljava. Zasto ljudi stoje na sred pokretne trake u trznim centrima? Zasto negde cik-cak spajanje traka funkcionise, a kod nas se kolju na granicnim prelazima i X5ice ulecu preko ivicnjaka ispred tebe?Dare4x4 napisao: 21 Jul 2025, 21:30 Mene to nesklanjanje opasno iritira, a i zakonski je obavezno.
Dolazim u Niš magistralom koja je jako opterećena saobraćajem. Ima jedno brdo gde je puna linija kilometrima, kako u usponu, tako i u silasku. Skoro svaki put se tu nađe neki krš od kamiona koji vozi drva. Napravi kolonu, a ide 20km/h. I ne pada im na pamet da se sklone, a postoji proširenje tu kod jedne česme gde jako jednostavno može da se stane i krene, nije ni uspon na tom delu. Ali ne, on izbaci ruku kroz prozor i kulira, a ti gutaj dim iza njega i vozi u prvoj brzini. Nepregledno je većinom pa i da hoćeš ne smeš da ga pretekneš osim kada bi se na sekundu sklonili na ta proširenja.
Nista ovo nije protiv zakona, ali bi saobracaj celokupno bolje funckionise kada bi se ljudi malo potrudili umesto da svako gleda iskljucivo svoje dupe. Ali ocekivati game theory od hiljade nervoznih ljudi za volanom je veoma optimisticno, tako da mislim da nikad nece biti bolje, dok AI ne preuzme volane skroz