Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
Gluposti. To cu da poverujem kad vidim sliku te kazne.
http://www.blick.ch/news/schweiz/auch-b ... 06723.html
Poenta je u recenici: "Selbst wenn man dabei geblitzt würde, müsse man danach nicht mit einer Busse rechnen."
To bi prevedeno znacilo ovo: Cak i da vas pri tome slika kamera ne racunajte da ce vam stici kazna za to.
http://www.blick.ch/news/schweiz/auch-b ... 06723.html
Poenta je u recenici: "Selbst wenn man dabei geblitzt würde, müsse man danach nicht mit einer Busse rechnen."
To bi prevedeno znacilo ovo: Cak i da vas pri tome slika kamera ne racunajte da ce vam stici kazna za to.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
http://mobile2.tagesanzeiger.ch/article ... 3645000001
Sad sam pročitao ceo tekst. U suštini je platio kaznu jer nije bilo potrebe da se skloni i prodje kroz crveno, jer je leva traka bila slobodna za hitnu. U suprotnom ne bi platio kaznu. Dakle, kao u De
Sad sam pročitao ceo tekst. U suštini je platio kaznu jer nije bilo potrebe da se skloni i prodje kroz crveno, jer je leva traka bila slobodna za hitnu. U suprotnom ne bi platio kaznu. Dakle, kao u De
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
kragujevac napisao:Ovde kod mene, gde se recimo može reći da se radi o relativno normalnoj državi, bilo koje vozilo pod intervencijom može i mora da prodje svuda i uvek. Imaju dve vrste sirene, jedna koja je "tiha" i koristi se kad je vozilo u intervenciji u saobraćaju bilo gde na putu, i druga koja je bucna i pali se kad vozilo ulazi u raskrsnicu ili nailazi na prepreku u vidu kolone i slicno. E sad, ova "tiha" sirena ima svojih 100-110 dB i čuće je svako, a ova bučnija je tako užasna da ja mislim da je i avioni čuju na 5000m visine. Vozila imaju LED blinkere svuda okolo, a posebno bitni su oni koji se nalaze u prednjoj masci izmedju farova.Kada vam se oni približavaju jednostavno nije moguće ne videti ih u retrovizoru. Kada ulaze u zagušenu raskrsnicu svi ispred njih MORAJU da naprave mesto, čak i ako zbog toga treba da prodju kroz crveno na semaforu (naravno, ovo se radi ekstremno pažljivo). Zbog užasne buke koju prave, i vozila iz drugog pravca koja trenutno imaju zeleno na semaforu usporavaju, tako da su udesi veoma retki.pedja napisao:
Scena za nevericu. Da vozač hitne nije bio bezobrazan i polako se ugurao u raskrsnicu, te bukvalno naterao ljude da ga puste, niko ne bi stao. Svašta sam video za života, ali ovo ne.
Kolika je kazna za to?
Ukoliko vas pri prolasku kroz crveno u toj situaciji uslika kamera, nećete platiti kaznu,jer se na slici/snimku iza vas vidi vozilo pod intervencijom. Na auto putu postoji pravilo da ukoliko dodje do stvaranja kolone oni koji su u levoj traci idu skroz levo, a oni koji su u desnoj skroz desno tako da se u sredini napravi rukavac za vozila pod intervencijom(Rettungsgasse). Kada dugo živite u takvim uslovima, nekako se postane osetljiv ( da ne kažem senzibilizovan) na takve zvuke, pa čim ih čujete da se približavaju iz daleka, odmah gledate u retrovizor. Poenta je gledati im u žmigavce, jer ako oni hoće desno a vi ste u traci za levo, onda samo ostanete gde ste I ne pravite zbrku.
Momci ( i devojke) u kolima će već naći načina da prodju.

Xepoj87 napisao:Ja prvi put cujem da u bilo kojoj civilizovanoj drzavi, bilo ko sme kroz crveno.
Nije to smisljeno bzvz, postoji previse situacija u kojima to moze napraviti ogromno sranje.
Sent from my D6603 using Tapatalk
U Ch vala hitna tera kroz crveno, preko bankine pa u suprotnom smeru, smeju sta god hoce. Meni je to OK.
Madjari su pokidali koliko postuju hitnu.
Par puta smo u Budimpesti imali pratnju, to kako ko, u sustini se sklanjaju, ali hitna kada se pojavi i policija koja nas je pratila im pravi mesta.
Kod nas su ljudi poceli vise da obracaju paznju od kad saniteti imaju nove LED blinkere. Mnogo su upadljiviji i retko ko ne odreaguje na njih. A nikada necu zaboraviti scenu kada su 2 vatrogasna kamiona peglala uzbrdo uz Takovsku suprotnim smerom kroz svako crveno do skupstine gde je policija zaustavila saobracaj da ih propuste...
Par puta smo u Budimpesti imali pratnju, to kako ko, u sustini se sklanjaju, ali hitna kada se pojavi i policija koja nas je pratila im pravi mesta.
Kod nas su ljudi poceli vise da obracaju paznju od kad saniteti imaju nove LED blinkere. Mnogo su upadljiviji i retko ko ne odreaguje na njih. A nikada necu zaboraviti scenu kada su 2 vatrogasna kamiona peglala uzbrdo uz Takovsku suprotnim smerom kroz svako crveno do skupstine gde je policija zaustavila saobracaj da ih propuste...
- kragujevac

Ovakvu sliku je moguće napraviti samo u D, A ili CH.

Poenta je u toma da ljudi jednostavno postuju ono sto je propisano, imaju smisao ra red i disciplinu i ne pokusavaju da izmisljaju toplu vodu. Kad se u ovakvoj koloni neko ne bi pomerio po propisu, onaj ispred i iza njega bi izasli iz auta, kucnuli mu na prozor i rekli mu da se skloni.
U D je pozarni put svetinja, tu (pogresno) parkirana vozila odnose u roku od odmah.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
-
- Pridružio se: 10 Apr 2015, 13:53
- Garaža: Škoda Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4 DSG
Koliko ja vidim ove sve linkove, pise da kroz crveno mogu proci samo uz veliki oprez. Dakle, nije im dozvoljeno da samo projure bez da su sigurni da mogu proci. Da do udesa u takvim uslovima dodje, nisam siguran da li bi vozac ambulantnih kola prosao potpuno bez odgovornosti. Druga je stvar kultura voznje u Nemackoj i slicnim zemljama, pa paze svi, i vozaci ambulantnih kola, i ostali.
E sad, moje iskustvo u voznji u Srbiji je da se 99% vozaca bezuslovno sklanja i propusta ambulantna i vatrogasna vozila. Ovo se odnosi i na crvena svetla i meni je to ok. Podvlacim, dok god samo ne projuri kroz crveno. Nema potrebe potencijalno napraviti jos vecu tragediju.
Naposletku, formalno pravno, i u Srbiji se moze proci kroz crveno svetlo bez kazne i to cak ne mora biti ni ambulantno vozilo. I krivicni, i prekrsajni zakon, poznaju institut krajnje nuzde. Pod posebnim uslovima, ako je prekrsaj/krivicno delo pocinjeno da bi se otklonila veca opasnost, sud moze izreci blazu kaznu ili cak osloboditi odgovornosti. Zakon propisuje uslove koji moraju biti ispostovani da bi se nesto smatralo krajnjom nuzdom.
E sad, moje iskustvo u voznji u Srbiji je da se 99% vozaca bezuslovno sklanja i propusta ambulantna i vatrogasna vozila. Ovo se odnosi i na crvena svetla i meni je to ok. Podvlacim, dok god samo ne projuri kroz crveno. Nema potrebe potencijalno napraviti jos vecu tragediju.
Naposletku, formalno pravno, i u Srbiji se moze proci kroz crveno svetlo bez kazne i to cak ne mora biti ni ambulantno vozilo. I krivicni, i prekrsajni zakon, poznaju institut krajnje nuzde. Pod posebnim uslovima, ako je prekrsaj/krivicno delo pocinjeno da bi se otklonila veca opasnost, sud moze izreci blazu kaznu ili cak osloboditi odgovornosti. Zakon propisuje uslove koji moraju biti ispostovani da bi se nesto smatralo krajnjom nuzdom.
Esse Quam Videri

U vezi sa ovom slikom, imam pitanje. Zar ne bi isti efekat bio da su ostavili zaustavnu traku slobodnu, umesto što su se u nju sklanjali?
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Pa, po zakonu u ovakvoj situaciji treba uraditi sto i oni, tako je i kod nas. Ovako kad uradis siri je prolaz.
Ne postoji svugde zaustavna traka pa zato da se pravila ne bi razlikivala od slucaja do slucaja. Pride se ljudi kao po pravilu poredjaju da sede po ogradi i setaju tamo.
Ovo sam u DE slikao, neki motorista zavrsio ko zna gde kad je nakon guranja sa autom odleteo s puta.
Ovo sam u DE slikao, neki motorista zavrsio ko zna gde kad je nakon guranja sa autom odleteo s puta.
- kragujevac
O jurenju kroz raskrsnicu kao muva bez glave / kamikaza nigde i nije bilo reci. To i ne rade.Dakle, nije im dozvoljeno da samo projure bez da su sigurni da mogu proci.
Zaustavna traka je preuska, i sluzi, kako joj vec ime kaze, za zaustavljanje. Tu vec moze da bude neko vozilo koje je u kvaru, a to bi u tom slucaju za vozila pod intervencijom bila nepremostiva prepreka. Druga je stvar sto se u Srbiji zaustavna traka zloupotrebljava za voznju (i u Grckoj, koliko sam video)
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
@Laki
Da, zvuči logično.
Da, zvuči logično.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
- speedy stikis
- Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27
Ovako se to radi
Da moze kod nas da se slicno sprovede!
http://www.tportal.hr/gadgeterija/autoz ... avati.html
Da moze kod nas da se slicno sprovede!
http://www.tportal.hr/gadgeterija/autoz ... avati.html
Danas prodje hitna na crveno, nisu proleteli, usporili malo videli jel moze, par puta upalili sirenu i prosli.
u SLO imaju na određenim deonicama puta ponekad i policijsku pratnju kad ide za sekunde, posebno to važi za deonicu Dravograd Maribor ako ko poznaje, tu ponekad proleti hitna takvom brzinom da nije za poverovati. A pošto živim blizu bolnice svašta vidim, ne toliko manijačenja u stilu koji si ti da tebe propuštam ( toliko balkanski opet nisu ovde ) ali u vidu nesposobnosti i da jednostavno zamrznu u strahu jer ne znaju šta da naprave. Ponekad je najbolje da ne naprave ništa, snači če se hitna bolje bez njihovih manevra. Ja čim čujem sirene ( a čuju se daleko ) gledam odakle dolaze i kde idu da se što pre sklonim, pa makar napravio sijaset prekršaja za to.
Pre jedno mesec dana neki kamion sa brašnom se prevrnuo na autoputu pre skretanja za Mladenovac, kolona je bila par km sigurno, iz daljine se naravno ništa ne vidi. U početku je zaustavna bila prazna. Onda njom prođe jedan pametnjaković, pa još jedan, pa još dva-tri, i na kraju se zaustavnom vozilo kao u vreme radova na Gazeli.perfiko napisao:
U vezi sa ovom slikom, imam pitanje. Zar ne bi isti efekat bio da su ostavili zaustavnu traku slobodnu, umesto što su se u nju sklanjali?
Koji je to rezon naših vozača zaista ne znam, ali da je bio neki ozbiljniji udes, da su sve tri trake stale i da je trebalo neko interventno vozilo da prođe, bilo bi povuci-potegni.
Pri tome je kod nas kazna za zaustavnu drakonska, ali važnije je izgleda stići neki minut ranije nego poštovati propise i biti normalan.