Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Laki021 »

superboss napisao:
Laki021 napisao: 25 Okt 2017, 17:26

Vidim ja da si ti isfrustriran, te da od smislene diskusije nema nista.
Nisam ti ja dobar primer ni u jednom smislu, gde god da me bacis ja cu se snaci, nisam ni iz Srb otisao iz ekonomskih razloga kao vecina.
Mozete da se pravite ludi koliko hocete, da lupate da je prosecna plata 200e jer vi znate trojicu koji rade za te pare, a oni su jos dobri kako je drugima... Ali je cinjenica da se stvari itekako popravljaju, ako taj oporavak vas iz nekog razloga zaobilazi, onda bolje da stavite prst na celo pa se zapitate, sta bih trebao da uradim pa da nesto promenim? Poceti od sebe je obicno najbolje.

Uostalom, auto smo forum, stanje mozete da pratite direktno iz broja prodatih automobila, koji prethodnih godina raste. Pretprosle godine 10%, prosle godine 22%, ove jos 10%, za tri godine 50% ukupno, nije malo. I to sve sa smanjenjem broja stanovnika jer se eto gomila iselila.

http://auto.blog.rs/blog/auto/domace-tr ... a-22-odsto

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... a-10-odsto

Mada kontam da je i ova statistika namestena kao i svaka druga....
Pazi ako je on isfrustriran koji može sebi da priušti nov auto(pri tom ni najmanju lošu nameru nemam ako kažem tako), šta da kažemo tek za nekoga koji vozi auto star 10g.

Naravno, krug ljudi oko tebe je drugačiji nego krug ljudi oko njega. Ako svi ljudi koje ti poznaješ u SRB ima platu 500e, onda je to.

Jeste drugaciji je, i u principu svi koje znam osim “rodjaka sa sela” imaju preko 500e, vecina debelo preko. Takvi ljudi i jesu oni koji vuku zemlju iz go..na i njima je sve bolje i bolje, prenece se to i na ostale ali to je proces koji traje. Tako da, valjda je bitnije sta se desava u lokomotivi nego u zadnjem vagonu jer to govori u kom smeru se ide...

Evo i dragvorl sada radi u firmi koja nije ni postojala u Srb pre par god, a sumnjam da je ocekivao i da ce toliku platu ikada imati u Srb. Opet, kako sam kaze mnoge stvari ni tu jos ne stimaju, no to ce se srediti vremenom jer ce trziste naterati firme da vise paze na radnike, bitno je da se ide u dobrom smeru al ne moze to preko noci.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Da, samo na zalost nemamo svi vremena da cekamo ovde, a i zaista je pritisak i neorganizovanost, a time i fluktuacija ogromna, uprkos relativno solidnim zaradama za nase uslove. Ja prvi ne bih otisao, ali jednostavno neke stvari ne mogu da se cekaju. Gomila firmi recimo imaju svoja predstavnistva u regionu, ali kod nas ne postoje, a samim tim i radna mesta. U prosloj firmi sam imao slucaj da su nam za neke dizalice serviseri dolazili iz HU, jer u Srbiji nije bilo ko da odradi.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Da, trebace generacija ili dve.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa recimo Madjarima je eto trebalo cetvrt veka, a opet im plate nisu bas nesto, u lancima tipa Spar i slicno se bez problema radi za 300-350e, inzenjering u autoindustriji za pocetnike od oko 600-1000e, veca suma vazi za Budimpestu gde je stan ne manje od 300-njak e. Inace i u Srbiji je vec problem za inzenjere u proizvodnji, za pozicije sa znanjem nemackog se mogu traziti vec vrlo ozbiljne pare za nase uslove ukoliko se odabere neka bolja firma, medjutim uslovi su po meni katastrofa, od radnog vremena pa na dalje. Za neke malo specificnije oblasti u industriji moze se izaci na pocetnu inzenjersku platu u Nemackoj, pricamo naravno odnos neto-neto.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

@ xeroj, Svaka čast!

Ali tebra to što kažeš ne opravdavam u BG ili kod većine ljudi nije to problem. Mislim nije to zbog para samo. Ili ako je zbog para skontaj koliko možeš da držiš pasa. Govorim kod mene u selu i okolini, po lokalnim putevima to je neverovatno. To su dvorišni psi koji se nekome ne sviđaju više pa ih baci. Neko nabavi kerušu počne da mu se koti ne zna šta će sa njima, i ostavi sve negde. Ili tipovi drže velike pse ne hrane dobro, pas mu podavi kokoške on ga izbaci. Samo istovaraju, selo do sela jedni drugima. Pa onda oni nenormalni ljudi trovači. Užas.

Sistemski je skoro nemoguće rešiti. Azili za pse imaju finansijske probleme i malo ih je. Često nisu azili nego mučilišta. Nzm kako nekoga kazniti ako je bacio psa, ko će ga naći ili znati ko je on. Samo svest se mora promeniti.. Ili uzmi psa i drži ga lepo ko čovek ili nemoj ni uzimati. Ako si ga uzeo lepo držao pa više nisi u mogućnosti gledaj da pokloniš nekome, ako neće niko stavi u azil neki da oni udome. Ako ni to, uspavaj ga, samo nemoj da bacaš uz neki lokalni put gde uginu od gladi, žeđi, hladnoće, ili budu pregaženi.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

dragvorl napisao:Pa recimo Madjarima je eto trebalo cetvrt veka, a opet im plate nisu bas nesto, u lancima tipa Spar i slicno se bez problema radi za 300-350e, inzenjering u autoindustriji za pocetnike od oko 600-1000e, veca suma vazi za Budimpestu gde je stan ne manje od 300-njak e.
Nema tu pravila. Slovaci su za isto vreme otišli još dalje i sad je to zemlja koja uvozi gastarbajtere. Znam da su bili bankrot kad su se rastali od Češke. Možda neko zna bolje ali čini mi se da su bili lošiji i od Mađarske.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Sto se standarda tice ne znam bas koliko su odmakli. Znam da su i kod njih inzenjerske plate slicne kao u HU, a radnicke su vece. Uglavnom u svim tim drzavama u regionu je stravican nedostatak inzenjera, ja bih mogao vrlo brzo opet da nadjem posao tamo.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

ikac2000 napisao:Inace, skoro je u HR bila vest da im je nezaposlenost pala za 50,000 ljudi.

Istovremeno, Nemacki zavod za statistiku je naveo da je za 2 god useljeno 56,000 Hrvata :-)

To ce i ovde verovatno da se desi kada (ako) udjemo u EU.
Nesto sam procitao da ce od 1.1.2018 svi gradjani koji nisu iz EU moci pod jednakim uslovima da se zaposle kao i gradjani EU, ako Nemacka izglasa, usvoji....
Fali im radne snage.

Sent from mTalk
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:

Post od rade74 »

Floyd napisao:
dragvorl napisao:Pa recimo Madjarima je eto trebalo cetvrt veka, a opet im plate nisu bas nesto, u lancima tipa Spar i slicno se bez problema radi za 300-350e, inzenjering u autoindustriji za pocetnike od oko 600-1000e, veca suma vazi za Budimpestu gde je stan ne manje od 300-njak e.
Nema tu pravila. Slovaci su za isto vreme otišli još dalje i sad je to zemlja koja uvozi gastarbajtere. Znam da su bili bankrot kad su se rastali od Češke. Možda neko zna bolje ali čini mi se da su bili lošiji i od Mađarske.
Slovaci su uspeli zahvaljujuci politicko istorijskim vezama sa Nemackom.

Sent from mTalk
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Misli se da svi koji rade preko stranih firmi sa stranim (malim) platama, ce morati da imaju istu platu kao lokalci u Nemackoj, sa izuzetkom sofera, koliko se secam.

Ne odnosi se na radne dozvole.

Sent from my SM-T113 using Tapatalk

Korisnikov avatar
rade74
Reactions:

Post od rade74 »

Nikad ovde nije bilo dobro , a verujem da nece ni biti.Daj boze da gresim.
Politika je cudo i to tako mora biti.
Mi nemamo kulturu, navike, da nesto oko sebe ucinimo boljim ,cistijim a ne nesto drugo.
Ljudi pljuju, duvaju nos na ulici bez maramice, zvake se bacaju a i cigarete van mesta predvidjenih za to, smece i grafiti svuda po ulici,trava nepokosena u centru grada.
Koliko ima samo ljudi koji rade u upravama carina, izvrsenja, sudstvu... koji se ne kupaju , zube ne peru, zadiru u tudje zivote.
To je ono sto meni najvise smeta ovde.
Poremecen sistem.

Sent from mTalk
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Što bi rekli Džailibuneri "Povedi me daleko, najdalje, što dalje iz zemlje nojeva..." Trulež na toliko nivoa, toliko dubok da ne gajim nadu da ću doživeti da ga nema.
Jedini savet: bežati što dalje. Prvi ga nisam poslušao tolike godine, ali nikad nije kasno ;)
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Floyd napisao: 26 Okt 2017, 00:02
Da, bili su bankrot. Plate su bile 10-15 ondasnjih Eura (u DEM, odnosno krunama). Bili su redovi za hranu koje nije bilo dovoljno, Gladovalo se masovno. U restoranima se meso nije sluzilo, nije ga bilo. Cufte su se pravile od pirinca sa Kube,.
Skoro sve je bilo na bonove, tackice i ogranicena kupovina po kolicini.
Godina 1990.
Madjarska je bila tada bolja, nije bilo gladi i vec se moglo kupovati u prodavnicama direktno bez tackica. Cak su i restorani normalno radili i bilo je mesa kao i ostaloga u ponudi.
Pre 2 godine sam bio u Slovackoj, ove godine u Ceskoj (Brno i Olomouc) i Poljskoj (Krakow).

Ne moze se porediti, napredak je fenomenalan i sve 3 zemlje su dostigle visok nivo.
Vise nema ni pomena o gladi, prodavnice pune, restorani i hoteli normalno rade. Plate normalne. Ljudi normalno zive i rade, nema razlike u odnosu na Sloveniju, Austriju ili Nemacku po onome sto se vidi i oseti.

Posto se za plate ne pita direktno, posredno sam dosao do informacije da gastarbajteri u Bratisavi imaju 800-1000 a domaci od 1000-1200eura neto tipicnu platu u usluznim delatnostima /turizmu, ugostiteljstvu, trgovini/.
To mi je rekao vlasnik prodavnice sladoleda koji se pozalio da tesko nalazi radnike za ponudjenih 750 evra plate da rade kao prodavci u kiosku.
Za pola sata oni koji zive u Bratislavi su u Becu gde mogu da rade, kaze da dosta ljudi iz juzne Slovacke tako praktikuje pa je trziste poguralo plate nagore jer nedostaje radne snage.

Madjarska mi deluje da je nekako u zaostatku, rarocito za Slovackom i Poljskom sto se vidi pre svega u provinciji tj van glavnog grada.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

U Slovačkoj samo KIA donosi ogroman novac, a gde sve je ostalo.
Kijin proizvodni pogon u Žilini (Slovačka) direktno nudi zaposlenje za puno radno vreme za 3.800 ljudi. Prošle godine Kia je kupila zaliha za svoju jedinu fabriku u Evropi u vrednosti 5,2 milijarde evra – od toga su kod evropskih dobavljača nabavili za 3,8 milijardi evra (73 odsto). Kia je u 2017. godini u fabriku uložila 130 miliona evra zbog pripreme proizvodne linije za nove modele.
http://blog.garaza.rs/novi-izvestaj-raz ... -u-evropi/

Kad bi kod nas FIAT obrtao pola ovih cifara osetilo bi se to pošteno, ali nije samo do FIAT-a. No nećemo o politici.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

rade74 napisao: 26 Okt 2017, 00:59 Nikad ovde nije bilo dobro , a verujem da nece ni biti.Daj boze da gresim.
Politika je cudo i to tako mora biti.
Mi nemamo kulturu, navike, da nesto oko sebe ucinimo boljim ,cistijim a ne nesto drugo.
Ljudi pljuju, duvaju nos na ulici bez maramice, zvake se bacaju a i cigarete van mesta predvidjenih za to, smece i grafiti svuda po ulici,trava nepokosena u centru grada.
Koliko ima samo ljudi koji rade u upravama carina, izvrsenja, sudstvu... koji se ne kupaju , zube ne peru, zadiru u tudje zivote.
To je ono sto meni najvise smeta ovde.
Poremecen sistem.
100X :plusone:
Apropo osnovne kulture.
Ovde me nikada niko nije pitao "kolika ti je plata?" ili "koliko si platio xxxx?". Interesovati se za tako kod drugih je jednostavno nekulturno..
U Srbiji je to toliko redovno pitanje da je to prosto grozno. I onda kad na fini način pokušaš da izbegneš odgovor i staviš dotičnom do znanja da to jednostavno ne treba da pita, on/ona zajaše još gore, kao da mu/joj od te informacije zavisi ko zna šta.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Odgovori