Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Dobro veče

Post od pedja »

Samo da jos stvarno pojasne na koji nacin moze da otkrije kilometrazu.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Hm, ja bih prikljucio moj auto. Da vidim bas jel moze otkrije sta je menjano :D I koliko je motor presao :)
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Ne verujem da išta validno može da "pročita", klasično prodavanje magle.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Ma i da procita nesto, sta onda? Tuzba prodavcu da je izvrsio prevaru? Tesko :D

Sent from my Citizen calculator using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

ivancho napisao:
Nepoznata žena ušla je svojim automobilom u jednosmernu ulicu u kontra smeru i tako naterala kolonu od skoro 15 vozila, koji su u pravom smeru, da čekaju više od pet minuta kako bi prošli dalje.
Ovo je na Voždovcu i Zvezdari kao dobar dan, ali pošto je Vračar u pitanju onda mora na YT :)
Juče sam vraćao nekog G7, ljude mrzi da naprave 300m više i uđu kako treba u ulicu, skoro svaki dan gledam isto.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Kuzmanovic napisao:Ma i da procita nesto, sta onda? Tuzba prodavcu da je izvrsio prevaru? Tesko :D

Sent from my Citizen calculator using Tapatalk
Koliko se secam, ovde se polovnjaci prodaju tako da ispada da si ti sam uvezao auto. Nigde se vise niko ne spominje :)

Tako da nemas koga ni da tuzis :)
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

:kafa:
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

:masem: :kafa:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Je'l zbog magle zamr'o forum? :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Jutros nije bilo magle :)

Malo sam poranio, krenuo oko 0550, mnogo je bolje na putu, svega par entuzijasa.

U NS opet samoudaraca gde god krenes. Da nisam pazio makar dva puta bi se cuknuo. Ne znam sta se desava, da li ti ljudi spavaju za volanom ili nesto drugo :kuku:
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

:kafa:
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

jutro :kafa:

hbala za sinocne predloge za pite :bravo:
Slika
Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Post od mića »

kasnim :( pite ispod saca u br.jerkovic u onom malom tc preko puta ex britanske skole, sada libijska skola I ambasada, odlicne su, ima sa krompirom, sirom, sir zelje I meso, okacicu visit kartu ;)
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

ljubitelj napisao:
dragan napisao: A i kad uvedu, opet će cena po kvm biti jača nego grejanje toplotnom pumpom...

Sent from my D5503 using Tapatalk

Slucajno sam sreo coveka iz price sa toplanama, radio dugo u toplani a sada ima privatnu firmu i bas radi ugradnju i ocitavanje meraca toplote.

Bgd toplana je ekstremno skupa, oni naplacuju oko 7.50 dinara za 1kWh energije. Kaze da toplana ima energetske gubitke kroz toplovod oko 30%, da voda curi iz toplovoda kao nesto normalno.
Da imaju destetine ako ne i koju stotinu (zaboravio sam cifru) montera radijatora i oni naplacuju za njihov rad popravku radijatora svakog meseca. Naravno ne postoji radijator koji se pokvari jednom mesecno, pa tako iznova svih 12 meseci pa i leti kada ne radi grejanje,

U sustini, kada sam pitao koliko zapravo kosta grejanje preko toplana, odgovor je da se pribilzino duplo skuplje placa od stvarnog ocekivanog troska.

Pitam, a kada ce se to regulisati i srediti u normalu da se plati koliko potrosis?
Odgovor je prost, ne za naseg zivota jer nije interes da se sredi vec da se nastavi jer sada je super stanje za one u toplanama. Malo rada a plate povelike i garantovane.

Toplane naplacuju po m2 potrosnju od 160kWh po sezoni za stan u zgradi okruzen drugim stanovima tj unutrasnjim grejanim zidovima.
Sto je naduvana potrosnja bez mnogo racunanja.

Toplotna pumpa u najgoroj varijanti je oko 4din/kWh a u boljoj varijanti oko 3 din za 1kWh.

Racunica je vrlo ubedljiva. Toplane sada trenutno naplacuju oko 25% visu cenu, za toliko je smanjena cena gasa toplanama a oni zadrzali istu cenu po m2 kao ranije.

Sto se tice pitanja proizvodjaca TP. Uvek bi gledao da uzmem nesto od firme koja zaista proizvodi i ima tehnicku podrsku za svoj proizvod. Tipa update firmware-a. I drugogo softvera, a to je vrlo vazan element kvalitetnog rada TP.
Klime i TP koje slabo rade zimi su obicno takve zbog loseg softvera upravljanja.
Dovoljno je da se takve "cipuju" pa da postanu korektne i rade na nizim temperaturama.
Vecina tih sa nalepnicama ima isti genericki softver koji uopste nije prilagodjen konkretnom uredjaju.

Osim onih koje si pobrojao ima jos puno drugih, Mitsubishi, Toshiba, Daikin su meni na vrhu po pefomansama pri niskim temepraturama a to znaci da mozes da uzmes u startu TP sa manje kW snage nominalno a koja ce bolje grejati na npr -15C.

Kako nominala odredjuje cenovnu kategoriju to znaci da otvara drugaciju kalkulaciju isplativosti.

Nemci ne umeju da prave toplotne pumpe, njih bi zaobisao ukljucivo i Viesmann.

Mitsu Zubadan je vec dokazana sa 10tak godina na trzistu pa bih to napr gledao kao opciju.
Pogledao malo specifikacije, mitsu i fujitsu dobro izgledaju... Razmotriću ih svakako, hvala :)

Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

dragan napisao:Da, ali kad pogledaš koji je to procenat u ukupnom broju stanova?
I kad plaćaš po kalorimetru jel to mere za svaki stan ili za zgradu pa dele po kvadraturi? Kojih slučajeva je više?
Znam da već ko zna koji put pričaju o uvođenju kalorimetara i meni bi lično to odgovaralo, ali mislim da smo daleko od toga...
A i kad uvedu, opet će cena po kvm biti jača nego grejanje toplotnom pumpom...

Jao to je bas posebna prica i koliko nas mentalitet obesmisli sve. Ja sam uselio u novu zgradu sa deliteljima toplote. Njih ocitavaju za JKP Toplane 4 ovlascene firme, u zavisnosti koju izabere valjda investitor. U nasem slucaju to je bio Techem.

Prvobitno je investitor potpisao ugovor po kome se ukupna potrosnja zgrade deli na osnovu ocitavanja delitelja toplote instaliranih na radijatorima. Dakle, ukupna potrosnja ide na stanove koji su trosili, a trosili su svi koji nisu zavrnuli ventile u stubistu, manje ili vise.

Postojala je opcija da se DO 30% potrosene energije podeli na osnovu kvadrature, a na bazi "izgubljene" energije potrosene na grejanje stubista, ali je investitor naravno nije hteo, jer nije zeleo da placa nista za neprodate stanove.

Tako se desilo da su prvih 4-5 useljenih stanova placali svoju potrosnju i tu "izgubljenu" energiju. To ne bi bilo strano da investotor nije stedeo na izolaciji cevi pa su stubista toplija od stanova. Na petom spratu i u gacama pretoplo u stubistu.

Posto se ta ekipa opekla, onda su svi svojski bili da se ne potpise novi ugovor nakon isteka prvog, nesvesni da ocitavanje postaje efikasnije sto je vise useljenih stanova.

Sada ide po kvadraturi, pa se ekipa koje je izdaval stanove probudila i shvatila da sad ni to nije pravedno. Ovi sto imaju 90 kvadrata placaju i po 40k mesecno a nisu placali nista do isteka ugovora.

Naravno, ne moze da se postigne dogovor jer ljudi ne mogu da shvate kako funkcionise obracun i uvek misle da neko hoce da ih zavrne.

Najvise je zavrnuo investitor jer je ucinio grejanje neefikasnim losom izolacijom. Zgrada preko puta, stubiste skoro hladno, stanovi topli. Svi zadovoljni.
Odgovori