Zatamnjena stakla
Re: Zatamnjena stakla
Pogledacu bas te folije, hvala svima na odgovoru.
Zvah black-glass, niko mi se nije javljao. Jel ima jos neko preporuku gde odraditi u Bg-u?
Zvah black-glass, niko mi se nije javljao. Jel ima jos neko preporuku gde odraditi u Bg-u?
Сад му није ништа...
Ja sam sada zatamnio auto i to nazad atr15, a napred te air blue 80. Ne može da se primeti golim okom da je zatamnjeno staklo osim ako se ne stavi ona abs nalepnica. Ali definitivno bi bila dobra fora da se stavi i na soferku jer dobar posao odradjuje.
Da li je neko nakon odrađenog atesta pretamnio prednja stakla, i ako jeste da li je imao neki problem kada uredno pokaže atest? Pozadi mi je 85%, napred po zakonu što mi je skoro providno pa bih pretamnio napred nekih 50, 65%.
Znate šta je meni najčudnije u celoj toj priči, što ne znam šta atestiram. Koliko sam razumeo folije imaju svoju nalepnicu što znači da su atestirane i homologovane po domaćim propisima. Ti kada ideš na atest u AMSS ideš zapravo na merenje % zatamnjenosti. Ako po zakonu za stakla iza vozača ne postoji ograničenje u % zatamnjenosti zadnjih stakala, odnosno mogu da zatamnim i 100%, šta ja onda merim i atestiram kada su u pitanju zadnja stakla?
Za prednja mi je ok. Ima određen % zatamnjenosti koji je dozvoljen i ideš na merenje da tvoje fabričko staklo, koje je delimično tonirano, i folija obezbeđuju određeni % providnosti. Ali šta zadnja? Zar nije dovoljno da su folije atestirane?
Za prednja mi je ok. Ima određen % zatamnjenosti koji je dozvoljen i ideš na merenje da tvoje fabričko staklo, koje je delimično tonirano, i folija obezbeđuju određeni % providnosti. Ali šta zadnja? Zar nije dovoljno da su folije atestirane?
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pa vidis da nije.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Postoji i komponenta refleksije, ne samo zatamnjenja.
Послато са SM-G780F помоћу Тапатока
Ali opet te folije se stavljaju unutra pa je pitanje koliko i podatak o refleksiji folije utiče na totalnu refleksiju. Pride te folije su prosle atestiranje pri uvozu. Tada moraju da zadovolje iste te parametre. Zato je ovo više nego besmisleno.
U teoriji proverava se vozilo, tj prepravka. Da li si stavio odgovarajuće folije u skladu sa odobrenjem proizvođača, da li je radio neko ko to sme da radi i da li je na kraju sve OK ispalo.
Ja sam imao atestirane i prednje folije.
Ja sam imao atestirane i prednje folije.
A sve u svemu stavljanje folija uopšte nije prepravka vozila (kako je definisan taj pojam u samom zakonu) jer se ne menja nijedna karakteristika vozila ili njegova namena niti mproizvodi novo vozilo pa da treba da se ispituje.
Na homologovano staklo stavljaš nešto čime mu menjaš fabričke karakteristike.
Sent from my SM-G770F using Tapatalk
Staklo ne spada u karakteristiku vozila, prema definiciji u samom zakonu i ne podleže pojedinačnoj proveri.
Samo i jedino (treba da) se proverava kada se vrši serijska proizvodnja vozila sa izmenjenim tipom/vrstom stakla.
I onda ta jedna provera važi za kompletnu serijsku proizvodnju i svre proizvedne primerke.
Ne vrši se pojedinačno ispitivanje niti stakla niti folije na svakom primerku vozila koje se stavlja u saobraćaj već važi prethodno ispitivanje kao tipsko.
Isto tako ni zamena stakla sa različitim zatamnjenjima se ne proverava niti ispituje. Zamena jednog fabričkog stakla za taj model auta sa drugom fabričkim staklom za taj model auta.
Samo i jedino (treba da) se proverava kada se vrši serijska proizvodnja vozila sa izmenjenim tipom/vrstom stakla.
I onda ta jedna provera važi za kompletnu serijsku proizvodnju i svre proizvedne primerke.
Ne vrši se pojedinačno ispitivanje niti stakla niti folije na svakom primerku vozila koje se stavlja u saobraćaj već važi prethodno ispitivanje kao tipsko.
Isto tako ni zamena stakla sa različitim zatamnjenjima se ne proverava niti ispituje. Zamena jednog fabričkog stakla za taj model auta sa drugom fabričkim staklom za taj model auta.
Pročitaj ponovo šta sam napisao.
- Grujic
- Moderator
Nije to tako prosto, npr Bmw nije davao saglasnost jer to ne smatra prepravkom.Heinz napisao:Na homologovano staklo stavljaš nešto čime mu menjaš fabričke karakteristike.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Jel na tehnickom posle ugradnje folija mere sva stakla ili samo ova gde su prijavljene folije?

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Grujic
- Moderator
Misl da mere sva na kojima konstatuju da je postavljena folija