TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od starac vujadin »

Naravno da nisam omašio. Samo treba poznavati materiju i slušati. Ali, to je samo dokaz da sada prolazi forma, a ne suština.
Bose je ozbiljna audio kuća, i njihove komponente imaju solidan/vrlo dobar zvuk za ono što koštaju. B&O je dizajnerska kuća i komponenete im imaju loš, suv zvuk, bez ikakve topline...tako bilo, tako ostalo To što je Bose zagazio u tešku komercijalu i može da se nađe u lošim automobilima i u kod ljudi slabijih primanja je jedno, a njihov kvalitet je drugo. B&O je status simbol, pogovotvu u Srbiji i to je jedna stvar, ali nema nikakve veze s kvalitetom ugođaja koji mogu da pruže. B&O je firma koja se bazira na tome da šiša kupce zbog odličnog dizajna, ali dizajn se ne sluša i ne gleda.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ako ćemo pošteno, ni Bose ni B&O nisam viđao na hi-fi sajmovima. Među audiofilima se oba tretiraju kao lajfstajl brendovi. Doduše u hi-fi svetu tek ima preskupih stvari pored kojih i B&O izgleda kao pristupačna firma. Na zadnjem sajmu, sistem koji mi se najviše svideo je košta nekih 50-60.000e ako se dobro sećam.
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Slazem se sa Milosem za Sony. I dalje je pojam kvaliteta.

Grujicicu sta taj sistem radi za 50-60.000e? :zbunjen:
Slika
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

starac vujadin napisao:Naravno da nisam omašio. Samo treba poznavati materiju i slušati. Ali, to je samo dokaz da sada prolazi forma, a ne suština.
Bose je ozbiljna audio kuća, i njihove komponente imaju solidan/vrlo dobar zvuk za ono što koštaju. B&O je dizajnerska kuća i komponenete im imaju loš, suv zvuk, bez ikakve topline...tako bilo, tako ostalo To što je Bose zagazio u tešku komercijalu i može da se nađe u lošim automobilima i u kod ljudi slabijih primanja je jedno, a njihov kvalitet je drugo. B&O je status simbol, pogovotvu u Srbiji i to je jedna stvar, ali nema nikakve veze s kvalitetom ugođaja koji mogu da pruže. B&O je firma koja se bazira na tome da šiša kupce zbog odličnog dizajna, ali dizajn se ne sluša i ne gleda.
Bio sam u B&O show room-u i meni je jako prijao zvuk sistema koji su mi prezentovali.
Bilo je davno pa se ne secam detalja ali znam da je ponuda bila preko 15.000eur.
Sa druge strane, BOSE je kostao oko 3-4.000eur. ali se ne bi slozio da je imao kvalitetniji zvuk od B&O.
Isto kao sto je taj BOSE lepse zvucao nego moj sadasnji kucni bioskop 5.1 Samsung...

Jos jedna stvar.
U Audiju imam B&O sistem i on se apsolutno ne moze porediti sa BOSE sistemom u istom auto, posto sam slusao oba sistema, razlika je ocigledna i za najveceg laika.

E sada, da li se pored tog kvaliteta zvuka koji je isto neosporan, placa i dizajn i brend, to svakako. Ali zar to nije slucaj i sa svim drugim proizvodima (automobili, garderoba, ostala tehnika...) tako da to nije nista neobicno.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Bose i B&O su ovde "popularni" kao hi-fi zbog auto ozvučenja, a automobilska kabina nema veze sa hi-fijem.
Firme koje su nešto u hi-fi industriji ne jure u zagrljaj auto industrije, koja podrazumeva velike serije.
Pojavi se Infinity ili Dynaudio, ali oni su neka srednja kategorija. B&W, Quad, Linn, Naim, itd. su u svom svetu audiofistva.

@goblin
Na osnovu "par" slušanja se ne može oceniti hifi sistem, pogotovu osoba koja "ne ume" da sluša.
Kao kad bi vozač početnik, ocenjivao u par vožnji nekoliko automobila.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

B&O i Bose imaju svoju ciljnu grupu i to nisu audiofili. Uvek se kod konkurenata moglo uzeti vise i bolje za iste pare, ako se prica o zvuku, dok su imidz u sirokim narodnim masama i dizajn nesto drugo. Top modeli Onkija, Jamahe i slicnih u kombinaciji sa zvucnicima B&W, Monitor Audija ili Tanoja iz srednjeg dela game ce ih uvek jesti za dorucak, a gde je ono bolje...

Sent from my Sony EXPERIA M2 Aqua
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

@aviator
Sto se tice sistema za kucno ozvucenje, to se slazem. Ja sam imao iskustvo od par slusanja u show room B&O i BOSE, i na osnovu toga sam jednostavno stekao neki utisak sta mi vise prija.

Medjutim, sto se tice auto ozvucenja, tu je vec B&O bas jasno ispred BOSE-a i jos nekih sistema koje sam imao prilike da slusam.
Evo interesantno da mi se lepse cuje B&O u A4, nego sto je bio BOSE u S8 D2 ili Harman Kardon u S63AMG.
A upravo najbolje ozvucenje koje sam imao prilike uopste da cujem u kolima bilo je B&O u novom S8.

Za kucnu varijantu prosecnog korisnika koji nije pravi audiofil niti ima apsolutni sluh, niti ce voditi racuna da sve sto pusta bude sa najboljih medija, niti mu je mozda prostor dnevnog boravka dobro projektovan... vec jednostavno od ozvucenja zahteva da mu pruzi sto prijatniji osecaj tokom slusanja ili gledanja filmova... ali ujedno vodi racuna od estetici enterijera pa mu i to dodje kao bitna stavka... onda se B&O namece kao jedna od najboljih opcija.
Medjutim, posto mu je cena bezobrazno visoka, mali procenat kupaca se zalece na kupovinu pa BOSE dolazi kao neka "alternativa" koja bi trebala isto tako vrhunski da posluzi i kupcu pruzi maksimalni uzitak za ono sto mu je potrebno.

E sada, da li je taj BOSE od 3-4.000e bolji i kvalitetniji od Sonija, i ako jeste koliko se realno oseca ta razlika... to pojma nemam jel Sony nikada nisam slusao.
Ali znam da je od mog Samsunga 5.1 (koji je kostao nesto smesno - moguce 500e nisam siguran), BOSE koji mi je nudjen bio jasno bolji u svakom pogledu.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

branja napisao:Slazem se sa Milosem za Sony. I dalje je pojam kvaliteta.

Grujicicu sta taj sistem radi za 50-60.000e? :zbunjen:
FYI - ja sam Grujić. Neko drugi ovde je Grujičić :mrgreen:

Elem, to je ovaj sistem:

Slika

Malo sam omašio cenu, bio je "samo" 40k. Evo šta sam napisao na Hi-fi forumu:

"Onaj beli MBL Corona sistem je za mene bio najbolji zvuk na sajmu. Zvuk veoma prirodan, a oni visokotonci i srednjetonci koji emituju zvuk u 360 stepeni stvarno rade posao. Muzika dolazi sa svih strana, nešto se čuje i iz pravca zidova, sigurno zbog refleksija. Pri tom to nije zvučalo neprirodno već kao da baš tako treba. Nisam pohvatao sve cene ali je ovo možda bio i najskuplji sistem na sajmu, cca 40.000e. Pored cene, problem je i dizajn, to jednostavno ne ide u svaku sobu. Od prilike kupiš prvo sistem, onda nađeš stan ili kuću, pa na kraju biraš nameštaj da se uklopi."
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

goblin napisao:E sada, da li je taj BOSE od 3-4.000e bolji i kvalitetniji od Sonija, i ako jeste koliko se realno oseca ta razlika... to pojma nemam jel Sony nikada nisam slusao.
Ali znam da je od mog Samsunga 5.1 (koji je kostao nesto smesno - moguce 500e nisam siguran), BOSE koji mi je nudjen bio jasno bolji u svakom pogledu.
Soundbar vs Surround Sound
Soundbar Overview
Pros:

Easy installation and connectivity
Minimal wires
Modern design
Great for small-medium living spaces
Excellent virtual sound, which simulates the surround sound experience

Cons:

May need to buy separate subwoofer (although many Klipsch systems include a sub, such as our HD Theater SB 3, R-10B Soundbar and R-20B Soundbar)
The placement of the soundbar creates specific “sweet spots” in your listening experience
Does not produce complete surround sound, especially in larger living environments

Surround Sound System Overview

Pros:

Full range surround sound
Able to place speakers in multiple stations for optimal acoustics
Maximum bass
Audiophile theater system presentation

Cons:

Most quality systems require running wires from the receiver to each individual speaker
Takes up more space
More involved installation process
More expensive
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

svi ste vi grujicici :mrgreen:

Ajme majko, ja mislio i zlatna jaja nosi. Kako li bi se na tome lepo cula distorzija da je prikljucim.
Slika
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Ne bih iskljucio ni JBL i Canton takodje.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

goblin napisao: Ali dobra je stvar kad mozes sa jednim daljincem da kontrolises TV, DVD plejer sa ozvucenjem (pa makar to bila i kombinacija SPS4 + Sony Soundbar ili samo neki Sony 5.1 sa plejerom) i jos se izbaci klasican risiver od kablovske i uzme ovaj sistem o kojem se pisalo. U toj varijanti se bukvalno sve kontrolise preko jednog daljinca i to je velika prednost.
A jos se dobija na kompatibilnosti sa Sony kamerom koju koristim.
Imam programabilni daljinac One for All, kontrolise istovremeno ili sekvencijalno 6 uredjaja.
Mozes da napises svoje makroe, mozes da kopiras ponasanje originalnih (cak i kada ih nemas tj izgubljeni su), itd ima vrlo siroke mogucnosti.

Moze da menja kanale na STB, jacinu zvuka podesava na audio pojacalu, teletekst pokrece sa TV, bukvalno namestis kako ti zelis da neki taster nesto radi.
Automatski sam zna koji taster salje koju komandu kom uredjaju, ti nista ne prebacujes.

Sto se tice kvaliteta zvuka najvaznija je akustika prostorije, to odredjuje najvise kako ce neka zvucna kutija zapravo zvucati.

Koliko sam razumeo dopao ti se topli nemacki zvuk B&O. Kako oni nista ne proizvode tako je i sa zvucnim kutijama.
Unutra je cesto bio ITT driver i to isti onaj koji se koristio u mnogim drugim brendovima.
Na primer Mitsubishi zvucne kutije su isto sto i B&O sto se tice drivera, razlika je u drvetu, u vizuelnoj obradi i marketingu.

Sta god da kupujes moras znati da drugacije zvuci u tamo nekom prodajnom salonu u odnosu na tvoju prostoriju u kojoj ce se slusati. Razlike mogu biti i vrlo velike, jos jednom akustika prostorije je glavni faktor kvaliteta zvuka.
Zvuce prakticno isto.
B&O elektronika je sarenog porekla, najpoznatiji njiihovi uredjaji su prepakovni Hitachi.

B&O su dobri uredjaji ali ni priblizno nisu vredni trazene cene po svojim karakteristikama.
Ukus, dizajn, boje, status itd ne uzimam u obzir, cisto sa tehnicke strane proizvoda.

Ima kod nas i Yamaha zvucnih kutija, lepo pevaju, kvalitetne su izrade a opet nisu fancy status pa normalno kostaju.
Yamaha proizvodi i muzicke instrumente, imaju mnogoooo vise mogucnosti i iskustva od mnogih razvnikanih imena ,njihovi uredjaji "pevaju" ugodno obicno, naravno ne najjeftinije verzie.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

B&O je low/mid end audiofilska kompanija, koja najvise naplacuje dizajn, Bose nema veze sa audiofilijom, cista komercijala sa praznim zvukom.
Niko ko se bolje razume, nije pustio Bose i odusevio se.
Drugar je dobar prijatelj sa vlasnikom 4audio firme, pre ne znam koliko godina smo slusali sisteme od 10-200k eura, Bose se tu ne spominje, B&O je neka sredina.
Niko za B&O nece reci da je los, samo da je precenjen.
Svakako je neverovatno da neko kaze da Bose daje dobar zvuk, a B&O los.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Ne moze se ni generalizovati jer i Bose ima svetlih tacaka kada su u pitanju sobni zvucnici i profi razglasi. Npr. Bose 901 je nesto sto nijedan ljubitelj zvuka ne bi odbio. Acoustimass i Lifestyle sistemi su vec kozmetika, a po tome su i prepoznatljivi. Niski i visoki pokriveni, srednji losi jer iz onolike membrane na satelitima fizicki ne moze bolje. Za elektronsku mjuzu korektno, ali za gitaru i vokal nikako. Nije JBL lud sto na Controlima 1 i 5 ima satelite kakve ima.

Sent from my Sony EXPERIA M2 Aqua
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Da budemo realni Acoustimass 3 i 5 su prvi put ugledali svetlo dana 80 tih kada niko nije radio takav tip zvucnika, mnogi su ih kopirali a mnogi su bleda senka toga. Cinjenica je da u poredjenju sa klasicnim zvucnikom ovi nemogu da pariraju, jedina ali moracemo priznati velika prednost su sto se kao mali lako postavljaju u prostoru.
Slika
Odgovori