Koliko je vožnja na plin jeftinija od vožnje na benzin?
Re: Koliko je vožnja na plin jeftinija od vožnje na benzin?
Ide super, sta god da mu fali, snage mu ne fali.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Ja često vozim Stepwey na poslu, 1.0 sa fabr plinom. Ide to sasvim lepo i po magistrali i na AP. Npr na 130 je na oko 2800 obrtaja..
Mehanički, menjac jedino pravi probleme. Kao da je birač otišao, pa je situacija kao na Yugu. Takodje, na velikoj hladnoći kao da se ulje zgusne pa je otežan hod menjaca..
Od ostalog, ventilacija/klima i radio povremeno otkazu pa prorade. Pa i posle servisa.. neki strujni gremlini...
Mart 2021 je preuzet, restajling je možda bolji..
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Mehanički, menjac jedino pravi probleme. Kao da je birač otišao, pa je situacija kao na Yugu. Takodje, na velikoj hladnoći kao da se ulje zgusne pa je otežan hod menjaca..
Od ostalog, ventilacija/klima i radio povremeno otkazu pa prorade. Pa i posle servisa.. neki strujni gremlini...
Mart 2021 je preuzet, restajling je možda bolji..
Onda super (što se tiče toga da lepo ide lpg verzija). Idealna kupovina, kome treba takav auto.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Koliko je vožnja na plin jeftinija od vožnje na benzin?
Poslednje verzije motora u Dacia i Renault automobilima imaju više konjskih snaga na plinu nego na benzinu jer su tako podešeni. Dakle nema govora da ti automobili idu lošije na plin već baš naprotiv, idu bolje.
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Hold my beer.milosg napisao: 01 Jan 2024, 01:41 Kul test. Jako je (finansijski) ekonomična ta Dacia lpg varijanta. Verujem da ide kilavo, ali kao radna mazga, idealan.

Nekih 11 sekundi koliko treba Loganu, do 13 sekundi koliko treba Joggeru ili Stepweyu do 100 nije neki ekstra rezultat, ali međuubrzanja su odlična. Brdo ne oseća.
Re: O-P-E-L M-E-R-I-V-A
Ja sam praktikovao da nakon svake potrošene boce plina vozim bar 20-30 km na benzin i da mi benzin ne bude ispod pola rezervoara, čisto da se i taj sistem održava.DukeNS napisao: 18 Jan 2025, 03:44 Nakon 4.500 km sam dopunio rezervoar goriva i računica kaže da Meriva u proseku troši pola litre benzina na 100 km.
Za 4 meseca smo prešli 6.500 km.![]()
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Ja sam na par boca plina spaljivao bar pola rezervoara benzina, najčešće u obrtajima na AP.
Svakako je bio podešen da na višim obrtajima črebacuje na benzin.
Tapa
Svakako je bio podešen da na višim obrtajima črebacuje na benzin.
Tapa
- Saša
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
O-P-E-L M-E-R-I-V-A
Svako startovanje motora je na benzin, prvih nekoliko km takođe (a što se zimi dodatno produžava za još koji kilometar), a kada nestane plina - opet se vozi na benzin do pumpe… Sve u svemu ne vidim nikakvu posebnu potrebu pored svega nabrojanog da se još dodatno vozi na benzin. A imam i Punta sa 250.000 km koji je najbolja potvrda ove moje prakse i preporuke. 

- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Punto, tj Fiat je kao stvoren za tng. Ostali ne baš tako, posebno ne japanci.
- pedja
- član 001
Kod nekih, da ne kažem i boljih, sistema nije prvih par km na tng, već dosta kraće, što se dodatno skrati ako je garažiran. I nema potrebe da ga nestaje. Stoga...Saša napisao:Svako startovanje motora je na benzin, prvih nekoliko km takođe (a što se zimi dodatno produžava za još koji kilometar), a kada nestane plina - opet se vozi na benzin do pumpe… Sve u svemu ne vidim nikakvu posebnu potrebu pored svega nabrojanog da se još dodatno vozi na benzin. A imam i Punta sa 250.000 km koji je najbolja potvrda ove moje prakse i preporuke.
Tapa
- Saša
O-P-E-L M-E-R-I-V-A
Sve zavisi od spoljne temperature (pričamo o hladnom motoru). Postoji jednostavno zadata temperatura rashladne tečnosti (koja greje isparivač) i sistem pre toga neće preći na plin. Možeš ti i direktno upaliti na plin ali nije preporučljivo,
- pedja
- član 001
Jasno je to, samo kažem da je daleko kraće od nekoliko km.
Tapa
Tapa
- Saša
O-P-E-L M-E-R-I-V-A
Koji je to konkretno sistem? Da može da prebaciti zimi na manje od kilometra? Da ga odmah ugradim umesto ovog Landija. 

Stag AC prvi mi pada na primer.
A može i svaki drugi sa ECU kontrolom rada, samo se podesi u softveru da tako radi.
Ali, nije preporučljivo ispod 40C temp. antifriza zbog same membrane koja je kruta kada je hladna i još dodatno je hladi /ukručuje isparavani TNG.
A zavisi od samog auta koliko stotina metara je potrebno da se zagreje na taj neki minimum...za nekoliko kilometara (3km recimo) već je motor u opsegu radne temeprature.. Dakle, odavno prešao na plin /za oko 1,500-2000 metara je dostigao tih 35-40C standardnog štelovanja minimuma)
A dok je u toj fazi zagrevanje tako hladan motor srče benzin samo tako pa dodje opet na to da solidno benzina potroši na svakom hladnom startu a time i odradi "ispiranje" kroz benzinski sistem i benz. dizne..
Inače, sam problem taloga /gustog sloja poput laka, meda/ iz benzina je na viskoim letnjim temperraturama izraženiji kao pojava.
Tada je kritičnije obratiti pažnju da dovoljno radi na benzin u odnosu na vreme rada na plinu.
Leti je i najbolje odraditi neku komplet vožnju na benzin par stotina kilometara u cugu da se lepo ispere šta god da se nakupilo tokom vremena.
ovo je moje iskustvo a ima sigurno i drugačijih razmišljanja iz prakse na tu temu kada i koliko koristiti bnezinski pogon u odnosu na stalni plinski.
A može i svaki drugi sa ECU kontrolom rada, samo se podesi u softveru da tako radi.
Ali, nije preporučljivo ispod 40C temp. antifriza zbog same membrane koja je kruta kada je hladna i još dodatno je hladi /ukručuje isparavani TNG.
A zavisi od samog auta koliko stotina metara je potrebno da se zagreje na taj neki minimum...za nekoliko kilometara (3km recimo) već je motor u opsegu radne temeprature.. Dakle, odavno prešao na plin /za oko 1,500-2000 metara je dostigao tih 35-40C standardnog štelovanja minimuma)
A dok je u toj fazi zagrevanje tako hladan motor srče benzin samo tako pa dodje opet na to da solidno benzina potroši na svakom hladnom startu a time i odradi "ispiranje" kroz benzinski sistem i benz. dizne..
Inače, sam problem taloga /gustog sloja poput laka, meda/ iz benzina je na viskoim letnjim temperraturama izraženiji kao pojava.
Tada je kritičnije obratiti pažnju da dovoljno radi na benzin u odnosu na vreme rada na plinu.
Leti je i najbolje odraditi neku komplet vožnju na benzin par stotina kilometara u cugu da se lepo ispere šta god da se nakupilo tokom vremena.
ovo je moje iskustvo a ima sigurno i drugačijih razmišljanja iz prakse na tu temu kada i koliko koristiti bnezinski pogon u odnosu na stalni plinski.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
U corsi dok sam imao plin na minusima je znao i da ne ukljuci plin. Bukvalno odem s jednog kraja grada na drugi i nista.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk