Auto-klima
Re: Auto-klima
Zavisi od konkretnog modela. Svi imaju neke slabosti na koje treba da se obrati pažnja, među njima i klima.
Nije pravilo i nemojte biti u zabludi da mora preventivno da se servisira.
Posle 10 godina hladi bolje nego polovina novih kola. Ne pada mi napamet da čačkam mečku i tražim đavola bez potrebe.
Imam i kontra primer, službene Astre H u Nemačkoj. Klima bez servisa izdrži jedno leto, do sledećeg već nema gasa. Preko 100 komada kola bez klime, pa vi vidite. Doduše, kod njih nije toliko kritično kao kod nas kad upeče zvezda.
Ako sve radi, ne dirajte. Što se češće koristi, duže će da traje. Zimi takođe treba koristiti svaku priliku kad nije debeo minus da se pali.
Tapatalk Pro
Nije pravilo i nemojte biti u zabludi da mora preventivno da se servisira.
Posle 10 godina hladi bolje nego polovina novih kola. Ne pada mi napamet da čačkam mečku i tražim đavola bez potrebe.
Imam i kontra primer, službene Astre H u Nemačkoj. Klima bez servisa izdrži jedno leto, do sledećeg već nema gasa. Preko 100 komada kola bez klime, pa vi vidite. Doduše, kod njih nije toliko kritično kao kod nas kad upeče zvezda.
Ako sve radi, ne dirajte. Što se češće koristi, duže će da traje. Zimi takođe treba koristiti svaku priliku kad nije debeo minus da se pali.
Tapatalk Pro
Na novom Jazzu je ispustila klima posle 3 godine.
TT
TT
Kod mene nije dirana klima od kako je izasao iz fabrike, to je nekih 9 godina na jesen. Evo sad sam pre neki dan upalio ne duva hladno ni zere 
Prosle godine je kako tako hladio i kada se pogleda unazad, mozda bih makar subjektivno mogao da kazem da je svako leto sve slabije hladila.
Sad vec kuda je gas izasao ne znam, ali vredi proveriti. Cesto zna i hladnjak da se uzbusi, posto je prvi na udaru bubama
Nadam se samo da nije nesto gecrkt. Na prosloj astri sam menjao hladnjak (~140e plus elektromagnet za paljenje kompresora ~100e plus ruke plus punjenje ~50e)

Prosle godine je kako tako hladio i kada se pogleda unazad, mozda bih makar subjektivno mogao da kazem da je svako leto sve slabije hladila.
Sad vec kuda je gas izasao ne znam, ali vredi proveriti. Cesto zna i hladnjak da se uzbusi, posto je prvi na udaru bubama

Nadam se samo da nije nesto gecrkt. Na prosloj astri sam menjao hladnjak (~140e plus elektromagnet za paljenje kompresora ~100e plus ruke plus punjenje ~50e)
Ja bih ove godine trebao i na sluzbenoj Z10, i na Altei da proverim klimu. Nikada nista nije dirano ni na jednom (Z10 2007, Altea 2008). Radi sve kako treba ali valja proveriti...
Tapatalk Post
Tapatalk Post
Kod mene je izdrzalo fabricko punjenje klime 19 godina. Pre punjenja testiranjem proveren vakuum, savrseno stanje. Nakon punjenja na testu provere radnih parametara stanje identicno fabrickim podacima.
Na ranijem autu fabricko punjenje je izdrzalo 14 godina.
Jedini servis odrzavanja se svodi na dezinfekciju i zamenu pogonskog kaisa.
Fabricko uputstvo ne predvidja nikakve prevremene "preventivne" zamena gasa.
Na ranijem autu fabricko punjenje je izdrzalo 14 godina.
Jedini servis odrzavanja se svodi na dezinfekciju i zamenu pogonskog kaisa.
Fabricko uputstvo ne predvidja nikakve prevremene "preventivne" zamena gasa.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Одг: Auto-klima
Pazi i ja punim klime rekreativno, i istog sam bio misljenja kao ti i Nidza. Vide ljudi 20e punjenje pa kao daj da je napunimo-iskontrolisemo. Sve sam ih odbedjivao jer su relativno novija auta 4-5god.
Ali praksa je pokazala da i na ispravnim sistemina freona nema dovoljno, sto ne znaci da one nece hladiti ali ne moze da hladi isto sa 350gr kao sa 700gr.
Ali praksa je pokazala da i na ispravnim sistemina freona nema dovoljno, sto ne znaci da one nece hladiti ali ne moze da hladi isto sa 350gr kao sa 700gr.
Ja volim da prekontrolisem klimu, cisto da bi uvek bilo dovoljno freona. Cak i kad lepo hladi, odem pocetkom proleca da proverim pritisak u sistemu i kolicinu freona. Uvek mora malo da izgubi. Nesto sam ubedjen da ce duze trajati kompresor ako uvek radi u optimalnim uslovima..
Freon ne treba dopunjavati sve dok hladi potrebnim intenzitetom. Intenzitet se može proveriti merenom temperaturom na izduvu hladnog vazduha. Ne znam kako je vozilima, ali kućna klima treba da ima na spoljnoj +30 na izduvu ispod +9, inače se ne smatra da valja. Sa kućnim uređajima imam dobro iskustvo.
Gledao sam uređaje za servis autoklima. To su često zapušteni uređaji, usled muljanja posle kačenja na ko zna kakvim zapuštenim sistemima. Drugo, uvek se mora dodati ulja, a njega ima 100 vrsta. Većina ima sam 2-3 tipa ulja a i ne proverava koje ide za koji tip sistema. Sa freonom takođe muljaju, nabavljaju svašta, pa čak ubacuju freon od kućnih uređaja kji je nekoliko puta jeftiniji. Na vozilima imaju gumena creva u sitemu zbog vibriranja i pomeranja kompresora na motoru, i ona su na pojedinim tipovima vozila porozna i samo se tu može gubiti freon (ako su spojevi korektni). Ako dobro hladi, ne bacate pare, ne dirajte ništa po pitanju freona (važi i za kućne i auto klime). Tu se ništa ne dobija, samo se može izgubiti, ako je novije vozilo. Manjak freona ne šteti sistemu, postoji i velika tolerancija, a kad padne ispod minimuma, kompresor se ne pali. Višak freona je opasan, a mnogi prepunjavaju sisteme. Na vozilima prepunjena kilma koči osetno motor.
Ako se oseća neprijatan miris pri korišćenju klime dezifekcija je obavezna, kao i zamena filtera na vreme.
Gledao sam uređaje za servis autoklima. To su često zapušteni uređaji, usled muljanja posle kačenja na ko zna kakvim zapuštenim sistemima. Drugo, uvek se mora dodati ulja, a njega ima 100 vrsta. Većina ima sam 2-3 tipa ulja a i ne proverava koje ide za koji tip sistema. Sa freonom takođe muljaju, nabavljaju svašta, pa čak ubacuju freon od kućnih uređaja kji je nekoliko puta jeftiniji. Na vozilima imaju gumena creva u sitemu zbog vibriranja i pomeranja kompresora na motoru, i ona su na pojedinim tipovima vozila porozna i samo se tu može gubiti freon (ako su spojevi korektni). Ako dobro hladi, ne bacate pare, ne dirajte ništa po pitanju freona (važi i za kućne i auto klime). Tu se ništa ne dobija, samo se može izgubiti, ako je novije vozilo. Manjak freona ne šteti sistemu, postoji i velika tolerancija, a kad padne ispod minimuma, kompresor se ne pali. Višak freona je opasan, a mnogi prepunjavaju sisteme. Na vozilima prepunjena kilma koči osetno motor.
Ako se oseća neprijatan miris pri korišćenju klime dezifekcija je obavezna, kao i zamena filtera na vreme.
Poslednja izmena od KDman u 10 Maj 2014, 17:19, izmenjeno 1 put ukupno.
Oko 0 je duvala na Stilu kad sam merio sondom pre par godina. I dan danas ne može ruka da se drži na izduvu.
Ne bacajte pare ako hladi. Ako zeza, onda morate, nema života bez klime.
Tapatalk Pro
Ne bacajte pare ako hladi. Ako zeza, onda morate, nema života bez klime.
Tapatalk Pro
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Pitanje.
Ovaj novi freon je R134a i to je ok. Šta je sa starijim sistemima sa R12 freonom? Načuo sam da se više ne pune zbog toga što se R12 nepogodan za ozonski omotač.
Zna li neko da li je to istina?
sent from Nexus 7 using Tapatalk Pro
Ovaj novi freon je R134a i to je ok. Šta je sa starijim sistemima sa R12 freonom? Načuo sam da se više ne pune zbog toga što se R12 nepogodan za ozonski omotač.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Eh sad, ti kao da si u Arabiji pa bez klime ne moze.nidza napisao:nema života bez klime.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Sve dokle ima da se kupi kod dilera R12, naćićeš nekoga da ga i ugradi. Postoji novi gas koji je zamena, ali bi se moralo zameniti i kompatibilno ulje. Ulje se ne može zameniti dok se ceo sistem ne rasklopi, skine kompresor i sl a to niko ne radi.TheWickerMan napisao:Pitanje.
Čak se i R134a izbacuje polako. Lično sam gledao kad majstori ubacuju gas od kućnih klima umesto R134a ubacuje R22.
Za R12 baš ide kao zamena R134a, ali mislim da je i obavezna zamena maziva. To bi zano da ti kaže neki ozbiljan majstor za autoklime, po tablici naravno.
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Hvala na odgovoru. Auto je 1991. godište, nema teorije da je R134a , nije pored mene auto da vidim šta piše na nalepnici pod haubom ali kontam da je R12. Malo sam čitao, uvozi se iz Kine taj R12 gas, i stavljaju ljudi bez problema. Tako da ću naći majstora da mi napuni pred sezonu a videću koliko je isplativo da prepravljam sve da bi mogao R134a ili taj noviji R22. Pošto planiram da taj auto nikad ne prodajem, red je da to sredim 

Mercedes se drži R134a.
http://www.just-auto.com/news/mercedes- ... 43868.aspx
http://www.just-auto.com/news/mercedes- ... 43868.aspx
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Одг: Auto-klima
R12 ides kod ovih sto pune frizdere jer ide i drugaciji prikljucak sto retko ko ko puni auto klime ima.