Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Ix.
Reactions:
Pridružio se: 20 Jan 2014, 08:59

Re: Vazduhoplovi

Post od Ix. »

zuzazu napisao:@ lx, zvanicno - nezvanicno? Sta je sad istina?

Beogradski aerodrom nema slotove jer nema toliki broj operacija da bi morao da ih uvodi. Ako THY ne moze da sleti u npr 17.40, sletece u 18.10. Daleko smo mi od slotova....broj operacija u satu, veci je na Ataturku nego u danu na Nikoli Tesli.

Na Ataturk, pak, slecu kojekakve mau mau kompanije sto se mozes uveriti iz zvanicnog sajta aerodroma, a samo je AS dobila pedalu? Ti mislis da bas to vreme koje ima AS pogoduje THY i da su bas nama morali da uzmu slot?

U prvom postu si tvrdio da je slot uzet zbog promene imena kompanije, u drugom pricas nesto drugo, ajd' odluci se. Prva tvrdnja je nezvanicna a druga zvanicna, gde pise, reci mi da nadjem?

Vecernji sati na Ataturku su vise kriticni jer se flota vraca iz sveta. Toliko nema mesta na aerodromu (zato se novi i pravi) da nocu postoji posebna procedura parkiranja a vecina aviona THY se salje na druge aerodrome na nocenje, izmedju ostalog, prvo na Sabihu kao najblizu.... I oni nama nude nocne termine? Ovo je neozbiljno.

@pajo, normalno da jos nisu vlasnici. Cekaju da Srbija sve plati. I lizing aviona, i skolovanje posada, i ovo i ono ( ko zna koliki ce biti gubitak za 2013) a onda ce ko gospoda da ulete sa svojih 40 milki na gotovo, kada smo se mi vec istapijali za osamdeset.
Da pojasnim:

Ono što sam rekao u oba posta je da zvanična informacija koja je saopštena javnosti, glasi da je Air Serbia zatražila zimske slotove na IST ali joj je turski direktorat umesto traženih ponudio nepovoljne slotove i zbog toga su prešli na SAW. Nije precizirano zbog čega je to tako ispalo. To je jedina zvanična informacija.

Rekao sam da nezvanične informacije koje sam ja čuo kažu da je ponuđeni slot bio u 02.30 (landing) kao i da je formalno objašnjenje turske strane za promenu slota bilo da se više ne radi o istoj kompaniji. Da ponovim, ovo je nezvanična i nepotvrđena informacija. Niko nije zvanično potvrdio da je bio ponuđen taj slot i da je objašnjenje bilo takvo. Ne verujem ni da su ovdašnji novinari u stanju da postave takvo pitanje našem ili turskom direktoratu. Dakle, ne tvrdim ja da je Er Srbija izgubila slot zbog promene imena nego samo kažem da sam nezvanično čuo da im je turski direktorat to ispostavio kao objašnjenje (koje je po mom mišljenju smešno ali opet nije nemoguće da su im ga zaista tako servirali, na konto nekih trzavica iz prošlosti).

Mislim da na BEG, bez obzira na obim saobraćaja, ne može da sleće i poleće ko kad hoće nego postoje neka ugovorena vremena sa svakim prevoznikom. U Istanbulu mora da postoji razlog zašto je Er Srbija otišla na SAW. Sigurno ne bi otišli da su dobili neki pristojan slot ili da im je makar ostavljen onaj Jatov. U početku su na SAW imali dobru popunjenost ali je ona sada (opet nezvanično) pala na 50%.

Inače, iz ove vesti koju su mediji juče preneli, može se naslutiti da su dosadašnji troškovi Er Srbije plaćeni ovom pozajmicom od 40 miliona koja će sada biti konvertovana u vlasništvo. Nije to još do kraja jasno ali James Hogan danas dolazi u Beograd pa će možda on reći nešto kad već Vlada Srbije ćuti kao zalivena.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

POTPISIVANjE MEMORANDUMA U UTORAK „Etihad“ i zvanično suvlasnik „Er Srbije“

Predsednik kompanije „Etihad ervejz” Džejms Hogan potpisaće sa ministrom saobraćaja Aleksandrom Antićem memorandum koji će potvrditi promenu vlasničke strukture „Er Srbije”

KOMPANIJA "Etihad ervejz" i zvanično ovih dana postaje suvlasnik "Er Srbije". Kako saznaju "Novosti", Džejms Hogan, predsednik kompanije iz Abu Dabija, potpisaće u utorak sa Aleksandrom Antićem, ministrom saobraćaja, memorandum kojim "Etihad" i Vlada Srbije potvrđuju da su obe strane ispunile sve ugovorene obaveze. Tako će Srbija imati 51, a "Etihad" 49 odsto vlasništva u našoj nacionalnoj avio-kompaniji.

Potrebna dokumentacija će odmah biti dostavljena Agenciji za privredne registre i očekuje se da će upis promene vlasničke strukture biti okončan za oko pet dana. Uporedo, biće formiran i nadzorni odbor u kojem će Srbija, kao većinski vlasnik, imati pet, a partner iz Abu Dabija četiri člana.

Inače, kako saznajemo, Džejms Hogan u Beograd ne dolazi samo zbog potpisivanja memoranduma. Predsednik "Etihada" posetiće šaltere za čekiranje na aerodromu "Nikola Tesla" gde u utorak "Er Srbija" uvodi novi savremeni sistem za prijavljivanje putnika. Prvi je let za London, a poletanje je planirano za 10.40.

Sa postojećeg sistema "Gaetan" nacionalna avio-kompanija prelazi na inovativni "Sabre sonik ček-in". Implementacija novog sistema biće završena u četvrtak. Već od sedam sati jutros, pa sva tri dana dok se uvodi novi sistem, predstavnici menadžmenta "Er Srbije" biće non-stop prisutni na šalterima za čekiranje. Putnici su već obavešteni da za letove u ova tri dana moraju da dođu na aerodrom tri sata ranije i da ponesu odštampanu elektronsku kartu. Zbog ranijeg dolaska, za putnike će biti obezbeđeno osveženje. Da bi se adekvatno pripremila za promenu sistema, "Er Srbija" je na vreme obezbedila obuku za "Sabre sonik ček-in" za više od 100 zaposlenih.

KONVERZIJA VLASNIŠTVA
Ugovor između Vlade Srbije i "Etihada" potpisan je još 1. avgusta prošle godine. S obzirom na to da je takozvani "klozing" tehničko pitanje, Vlada Srbije u ostavci ima pravo da potpiše i ovaj poslednji dokument kojim se pozajmica "Etihada" od 40 miliona dolara konvertuje u vlasnički udeo od 49 odsto u nacionalnoj avio-kompaniji.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... -Er-Srbije
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

B92: Er Srbija: Prtljag po komadu http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=816297

TT
Ix.
Reactions:
Pridružio se: 20 Jan 2014, 08:59

Post od Ix. »

BAJKER napisao:Jedna istorija se zavrsila :( Koncept sa tri motora je prevazidjen, cak je u buducnosti predvidjeno da ce sirokotrupni za prekookeanski transport preci na dva motora.
Ostaće četvoromotorci :) B747-8 će biti u upotrebi barem još desetak godina, kao i A340. I naravno Slonica Mica :D
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Je'l dovoljna redudansa samo sa 2 motora? Kapiram da je sigurniji prevoz što više motora ima?
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Kad će više da prošire Aerodrom, da se ljudi ne sudaraju?!

Avion "Montengro erlajnza“" se sudario s cisternom na beogradskom aerodromu

Avion crnogorske avio-kompanije „Montengro erlajnz“, koji je u ponedeljak u večernjim satima trebalo da poleti iz Beograda za Podgoricu, ostao je na aerodromu „Nikola Tesla”, zbog sudara sa cisternom, prenose današnji podgorički mediji.

Kako se navodi, prilikom priprema za let jedno od vozila koja se koriste za zemaljsko opsluživanje aviona zakačilo je letelicu i manje je oštetilo.
Do oštećenja je, kako navode u „Montenegro erlajnzu“, došlo zbog nemara službi aerodroma „Nikola Tesla“.
Zbog oštećenja letelice, odlučeno je da se za putnike pošalje novi avion iz Podgorice.

Izvor: Blic
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Danas sam bio u Montenegro poslovnici da vidim nesto oko cene karata, i bolje da nisam.
Prvo bio na sajtu, gde pri upitu za karte biras kategoriju putnika i to bebe, deca, omladina, odrasli i seniori. Reko kul, mozda prodjem jefitnije, posto imam po jednog u svakoj kategoriji maltene. Sajt izracuna bebu, dete od 2,5 godine, zenu i tastu od 60 i kusur kao 3 odrasla i jednog infanta i da mi cenu od 312 eura djuture. Cena mi ok, al kad sam vec prolazio pored poslovnice, daj da proverim detalje.
U poslovnici domaca atmosfera, mladjahni Crnogorac na obuci koji mi na pitanje odgovara za "A ne znam ti ja detalje", legendarno. Uglavnom, nakon njihovih polusatnih kolektivnih pregovora sa kompjuterom, daju mi cenu od 14500 po osobi i 580 za bebu, kao promotivnu cenu. Ja ne pominjem da sam na sajtu dobio daleko nizu cenu, ali da sam prosli put karte kupio u junu za jun i platio manje, a oni ce meni: "Gospodine, redovna cena je 22000, ovde ste super prosli, koliki je tad bio kurs a koliko je sad". Ostadoh fasciniran celokupnim dozivljajem.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ta cuvena predusretljivost. Dobro vam ucinjelo!
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Iskustvo sa kupovinom karata online na sajtu AS. Baš me interesuje da li je još neko imao slična iskustva, jer mi deluje malo nemoguće. Inače je preneto sa drugog foruma koji je potpuno neke druge tematike i žena samo prenosi svoje iskustvo, tako da ne verujem da je izmislila.
Karte sam platila 140 evra po osobi, oko 16400 rsd po karti. Bitno je da pre kupovine ocistish cashe memoriju, i da otvoris nevidljiv prozor, i da tog dana kada se odlucis da kupis kartu, resetujes ruter, i ne ides na sajt AirSerbia dva puta, nego da kupis odmah iz prve. Pisem ti to jer kada smo mi prvo otisli na AirSerbia sajt, cena karte je bila 14080 din po osobi. Kada mo ukucali dve, vec je po automatizmu porasla na 16400. Onda sam ja u medjuvremenu zvala sefa da ga potam da li u tom periodu mogu da uzmem odmor, i nakon sto je on potvrdio, kada sam se ponovo ulogovala cena je skocila na 19800, pa onda i na preko 21000, sve u roku od 10 min! E, posto je moj muz izmedju ostalog i zavrsio IT inzinjering, i poznato mu je kako ti sistemi rade, mi smo iskljucili ruter, tj. resetovali ga, i u medjuvremenu izbrisali memoriju sa kompujtera (history) u poslednjih 7 dana (mozes i krace, ali ja sam u poslednjih 7 dana dosta isla na njihov sajt). Cekali smo da prodje 2-3 sata, i onda kada smo se ponovo ulogovali, cena karte se vratila na 16400, i odmah smo kupili. Savetujem isto, jer je sistem automatski postavljen da cim se sa neke IP adrese pokaze interesovanje da se karte kupe, one po automatizmu rastu, a to nije realna cena, jer posle kada sistem vidi na nisi kartu kupila, spusti se na originalnu, predjasnju cenu.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ma cena karte se svaki cas menja. Moze da se desi i obrnuto... Kads sam zadnji put kupovao karte, dok sam gledao bile su 31 000, kad sam se vratio popodne da ih kupim one 27 000...

A istina je i da se menja cesto ako uzmes jednu il dve. Uvek je bolje proveriti jer cesto moze da izadje jeftinije kupiti dva puta po jednu nego obe od jednom. Ovo se desava ako ima samo jedna karta po najnizoj ceni... uvek ti trazi tako da obe kostaju isto i ako ima samo jedna jeftinija ignorise je...

Generalno sa cenama karata ih ne mozes uhvatiti ni za usi ni za rep, nije to samo kod AS tako, tako je kod svih kompanija.

Za Lufthanzu npr vazi da je bitno sa kog sajta kupujete karte...
Otvorite lufthansa.DE i nadjite cenu neke karte. Onda probajte da nadjete istu kartu (bukvalno isti let) ali sa lufthansa.FR, zapzate li razliku? Sa FR sajta je oko 10-20% jeftinije, CH sajt je negde u sredini... bar je tako bilo ranije.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Nisam znao da postoje tolike oscilacije u cenama. Inače, ja neću skoro da putujem avionom sem ako me ne pozovu na vojnu vežbu, al i tad ima da putujem samo do gore avionom, a dole padobranom. :D
Posetite www.garaza.rs !
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

nidza napisao:Je'l dovoljna redudansa samo sa 2 motora? Kapiram da je sigurniji prevoz što više motora ima?
Pa, ako u pomoc pozoves statisku, verovatnoca da ce ti otkazati motor na cetveromotorcu - 50% je veca nego da ce otkazati na dvomotorcu.

Inace jat menja cene karata utorkom kada ih uskladjuje sa evrom.

A sta rade pored toga, ko ce znati. Ja nisam imao iskustva kao ova gospodza.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

“Avio-karta do SAD koštaće 10 evra”

Majkl O’Liri, izvršni direktor niskotarifne avio-kompanije Rajaner (Ryanair), najavio je sredinom sedmice da će njegova kompanija uvesti letove do SAD, za koje će cena karte biti već od deset evra.

Rajaner će za početak leteti iz Evrope do Njujorka i Bostona, najavio je O’Liri na godišnjoj konferenciji irskih hotelijera održanoj 25. februara, prenosi "Dejli telegraf". Najjeftinija karta do SAD koštaće deset evra, dok će karta za let do Evrope biti još jeftinija – koštaće svega 7,30 evra. Još nije poznato iz kojih će evropskih gradova Rajanerovi putnici leteti u SAD.

“Naravno da neće cene karata za sva mesta biti deset evra”, objasnio je O’Liri, “i sasvim je sigurno da će biti znatno više sedišta u biznis i premijum klasi.”

On je dodao da statistike kojima raspolaže kompanija Rajaner pokazuju da bi 15 posto putnika pristalo da plati jeftiniju kartu pod uslovom da plaća za sve ostale dodatke i servise na letu. Upravo će na tom polju Rajaner pokušati da zaradi više novca, a ne na ceni karata.

“Mi možemo da zarađujemo čak i od prodaje karata po ceni od jedan evro na evropskim letovima”, izjavio je O’Liri.

On objašnjava da će prvi letovi biti uvedeni svega pola godine nakon što Rajaner upotpuni svoju flotu za prekookeanske letove. Međutim, britanski analitičari upozoravaju da bi taj proces kupovine novih aviona i njihovog servisiranja mogao da potraje i do pet godina, s obzirom na to da O’Liri tvrdi da će Rajaner u prekookeansku avanturu krenuti sa nekoliko desetina aviona.
http://www.b92.net/putovanja/vesti.php? ... _id=817494
Slika
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=817673

Tajnost Er Srbije "na popravnom"
IZVOR: B92, BETA
Beograd -- Poverenika za informacije od javnog značaja poništio je odluku preduzeća Er Srbija (Air Serbia) da ugovor sa kompanijom Etihatom predstavlja tajnu.

Kako je objavljeno u rešenju Poverenika, objavljenoj na Fejsbuk stranici organizacije Transparentnost Srbija, poverenik je poništio rešenje kojim je Er Srbija uskratila pristup informacijama koje se odnose na poslovnu saradnju između tog preduzeća i Etihad-a i vlasničku transformaciju bivšeg Jat-a i naložio da se predmet vrati na ponovni postupak u Er Srbiju.

Poverenik je postupao po žlabi organizacije Transparentnost Srbija.

U rešenju Poverenika se, između ostalog, navodi da je Air Serbia navela formalne razloge za uskraćivanje pristupa, ali da nije obrazložila materijalne razloge koji takođe moraju postojati, i da se razlozi za uskrađivanje pristupa informacijama ne mogu zasnivati samo na pretpostavci o mogućem ponašanju druge ugovorne strane.

Konstatuje se da Er Srbija nije, pre nego što je odbila u celosti zahtev za pristup informacijama, razmatrala mogućnost delimičnog pristupa.

Istaknuto je i da "nema mesta pozivanju prvostepenog organa na odredbe o prekršajnoj i krivičnoj odgovornosti u slučaju odavanja poslovne tajne, za situaciju kada organ javne vlasti to čini u skladu i na osnovu zakona, a ne neovlašćeno".

"Zbog svega toga je predmet vraćen Er Srbija na ponovni postupak," objavila je Transparentnost.

U toj organizaciji podsećaju da su istu žlabu uputili i Vladi Srbiji, ali da ona nije postupala po njoj.

Ministarka energetike u ostavci Zorana Mihajlović najavila je pre dva dana da će građani Srbije ove nedelje moći da vide ceo ugovor o osnivanju Er Srbije između Vlade Srbije i kompanije Etihad ervejz.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
robbief
Reactions:
Pridružio se: 10 Mar 2012, 00:03

Post od robbief »

trojanac napisao:Iskustvo sa kupovinom karata online na sajtu AS. Baš me interesuje da li je još neko imao slična iskustva, jer mi deluje malo nemoguće. Inače je preneto sa drugog foruma koji je potpuno neke druge tematike i žena samo prenosi svoje iskustvo, tako da ne verujem da je izmislila.
Karte sam platila 140 evra po osobi, oko 16400 rsd po karti. Bitno je da pre kupovine ocistish cashe memoriju, i da otvoris nevidljiv prozor, i da tog dana kada se odlucis da kupis kartu, resetujes ruter, i ne ides na sajt AirSerbia dva puta, nego da kupis odmah iz prve. Pisem ti to jer kada smo mi prvo otisli na AirSerbia sajt, cena karte je bila 14080 din po osobi. Kada mo ukucali dve, vec je po automatizmu porasla na 16400. Onda sam ja u medjuvremenu zvala sefa da ga potam da li u tom periodu mogu da uzmem odmor, i nakon sto je on potvrdio, kada sam se ponovo ulogovala cena je skocila na 19800, pa onda i na preko 21000, sve u roku od 10 min! E, posto je moj muz izmedju ostalog i zavrsio IT inzinjering, i poznato mu je kako ti sistemi rade, mi smo iskljucili ruter, tj. resetovali ga, i u medjuvremenu izbrisali memoriju sa kompujtera (history) u poslednjih 7 dana (mozes i krace, ali ja sam u poslednjih 7 dana dosta isla na njihov sajt). Cekali smo da prodje 2-3 sata, i onda kada smo se ponovo ulogovali, cena karte se vratila na 16400, i odmah smo kupili. Savetujem isto, jer je sistem automatski postavljen da cim se sa neke IP adrese pokaze interesovanje da se karte kupe, one po automatizmu rastu, a to nije realna cena, jer posle kada sistem vidi na nisi kartu kupila, spusti se na originalnu, predjasnju cenu.
Ovo je neverovatna kolicina gluposti, a jedan od ljudi koji stoji iza pomenutog sajta je nakon citanja ovog teksta zabrinuto porucio:

"treba dodati savet da obavezno reinstalira windows, posto upisuje informaciju o interesovanju i u registry"

:D
Odgovori