Da pojasnim:zuzazu napisao:@ lx, zvanicno - nezvanicno? Sta je sad istina?
Beogradski aerodrom nema slotove jer nema toliki broj operacija da bi morao da ih uvodi. Ako THY ne moze da sleti u npr 17.40, sletece u 18.10. Daleko smo mi od slotova....broj operacija u satu, veci je na Ataturku nego u danu na Nikoli Tesli.
Na Ataturk, pak, slecu kojekakve mau mau kompanije sto se mozes uveriti iz zvanicnog sajta aerodroma, a samo je AS dobila pedalu? Ti mislis da bas to vreme koje ima AS pogoduje THY i da su bas nama morali da uzmu slot?
U prvom postu si tvrdio da je slot uzet zbog promene imena kompanije, u drugom pricas nesto drugo, ajd' odluci se. Prva tvrdnja je nezvanicna a druga zvanicna, gde pise, reci mi da nadjem?
Vecernji sati na Ataturku su vise kriticni jer se flota vraca iz sveta. Toliko nema mesta na aerodromu (zato se novi i pravi) da nocu postoji posebna procedura parkiranja a vecina aviona THY se salje na druge aerodrome na nocenje, izmedju ostalog, prvo na Sabihu kao najblizu.... I oni nama nude nocne termine? Ovo je neozbiljno.
@pajo, normalno da jos nisu vlasnici. Cekaju da Srbija sve plati. I lizing aviona, i skolovanje posada, i ovo i ono ( ko zna koliki ce biti gubitak za 2013) a onda ce ko gospoda da ulete sa svojih 40 milki na gotovo, kada smo se mi vec istapijali za osamdeset.
Ono što sam rekao u oba posta je da zvanična informacija koja je saopštena javnosti, glasi da je Air Serbia zatražila zimske slotove na IST ali joj je turski direktorat umesto traženih ponudio nepovoljne slotove i zbog toga su prešli na SAW. Nije precizirano zbog čega je to tako ispalo. To je jedina zvanična informacija.
Rekao sam da nezvanične informacije koje sam ja čuo kažu da je ponuđeni slot bio u 02.30 (landing) kao i da je formalno objašnjenje turske strane za promenu slota bilo da se više ne radi o istoj kompaniji. Da ponovim, ovo je nezvanična i nepotvrđena informacija. Niko nije zvanično potvrdio da je bio ponuđen taj slot i da je objašnjenje bilo takvo. Ne verujem ni da su ovdašnji novinari u stanju da postave takvo pitanje našem ili turskom direktoratu. Dakle, ne tvrdim ja da je Er Srbija izgubila slot zbog promene imena nego samo kažem da sam nezvanično čuo da im je turski direktorat to ispostavio kao objašnjenje (koje je po mom mišljenju smešno ali opet nije nemoguće da su im ga zaista tako servirali, na konto nekih trzavica iz prošlosti).
Mislim da na BEG, bez obzira na obim saobraćaja, ne može da sleće i poleće ko kad hoće nego postoje neka ugovorena vremena sa svakim prevoznikom. U Istanbulu mora da postoji razlog zašto je Er Srbija otišla na SAW. Sigurno ne bi otišli da su dobili neki pristojan slot ili da im je makar ostavljen onaj Jatov. U početku su na SAW imali dobru popunjenost ali je ona sada (opet nezvanično) pala na 50%.
Inače, iz ove vesti koju su mediji juče preneli, može se naslutiti da su dosadašnji troškovi Er Srbije plaćeni ovom pozajmicom od 40 miliona koja će sada biti konvertovana u vlasništvo. Nije to još do kraja jasno ali James Hogan danas dolazi u Beograd pa će možda on reći nešto kad već Vlada Srbije ćuti kao zalivena.