Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2014, 01:36
Garaža: Audi Q7 3.0 TDI S-line / BMW X1 20d xDrive / Mini Countryman CooperD / Golf Plus 1.9 TDI

Re: Računari

Post od stefank »

Naravno da jesam, napisao sam desktop slicne jacine, a ne slicnih naziva komponenti. :) Neki jaci i3 u desktopu kida moj i5 mobile procesor naravno.

Ali jednostavno potcjenjujete laptopove, nisu to vise tako drasticne razlike kao nekad. Do prije par godina smo imali situaciju da neki "budget" desktop racunar sljaka kao high end laptop, vise nije ni blizu tolika razlika. A usteda je upitna za masine do 600-700€, nije bas drasticna... Jbg na desktopu "izgubis" na kucistu, napajanju, monitoru, nisu samo procesor i grafika ono sto mora da se kupi.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ne potcenjujem, samo kazem da nisu za poredjenje - imaju totalno razlicitu funkciju.

Te grdosije od 17" su negde na pola puta, ali i dalje vrlo daleko.
Meni je i ovaj moj Lenovo T440p veliki i tezak. T440s mi je taman, ali dzabe kad podrzava max 12 Gb RAM-a sto mi nije dovoljno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:
Garaža: Audi Q7 3.0 TDI S-line / BMW X1 20d xDrive / Mini Countryman CooperD / Golf Plus 1.9 TDI

Post od stefank »

Pa to sto u teoriji imaju razlicitu funkciju mene ne dotice previse, ili rade posao ili ne rade. :) Upitna je jedino cijena u sustini danas. Za sta ti je 12 gb RAM-a malo pobogu? Meni 8 zavrsava posao bez problema, a nisam bas osnovni korisnik, cackam dosta toga+igram. A opet, imas laptopova i sa 32 gb sad, tako da nije ni to za navodjenje neke mane.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Za ozbiljno igranje - ne rade posao.
Kad smo kod cena, uporedi graficku kartu koja kosta jedva nesto vise od 100 evra (GTX 750) sa tvojom mobilnom varijantom.

Ne razumem pominjanje laptopa koji podrzava 32 Gb RAM-a iliti ne vidim bas nikakvu vezu sa onim sto sam napisao :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:

Post od stefank »

Drug je imao Alienware prije par godina, tada aktuelan model (nisam imao kontakt sa bas high-end laptopovima u zadnje vrijeme)... Pa taj ne da je gurao igre nego to nije zdravo, da se uopste ne mislis oko podesavanja nego bez razmisljanja sve na najjace i play. :) Tako da je neozbiljna tvrdnja da nisu za igre, kazem, problem je cijena top modela.

Pa kazes da ti je malo 12 gb rama, kazem ima ih sa kol'ko oces. A i ne rece mi za sta ti je malo 12 gb?
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Za posao.

Naravno da je cena problem - daleko je skuplja laptop varijanta - to sam vec par puta rekao. Ali, u top varijantama ni ne postoji laptop verzija, bez obzira koliko da kosta.

Elem...
Delija napisao:Kad smo kod cena, uporedi graficku kartu koja kosta jedva nesto vise od 100 evra (GTX 750) sa tvojom mobilnom varijantom.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Pa šta vrtiš na tome kad ti je malo 12gb? Odn. da prefirmulišem koliko VM vrtiš?

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Samo jednu :)
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:

Post od stefank »

Ma kontam da je za posao, ali u kojim aplikacijama ti je RAM toliko sporan?

Pa na osnovu toga sam ti i izvodio racunicu kad sam pominjao sastavljanje desktopa, racunao sam graficku od oko 100e (napisah 200 za grafiku, kuciste i napajanje - sem ako ne racunas kuciste+napajanje za manje od 100e, jer bi onda kuciste moralo da bude snj kvaliteta a o napajanju da ne pricam). ;)

Inace evo o cemu sam pricao za CPU intensive igre (uplatih jos prije premium na gamedebate jer imaju dosta realne prikaze). Project CARS jednostavno NE moze da se igra ni u kojoj varijanti, dok i neke zahtjevnije igre mogu:

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Ne znam sta si racunao kad je desktop varijanta za istu cifru bar duplo brza - ne razumem zasto jos uvek poredimo babe i zabe :)
stefank napisao:Ma kontam da je za posao, ali u kojim aplikacijama ti je RAM toliko sporan?
Ne znaci ti nista info. Namenski softver.
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:

Post od stefank »

Poredimo ih jer neke velike racunice nema u odredjenim slucajevima. Da se nisi malo preracunao? :) Otprilike te jacine je i3 4130, ona grafika sto si naveo (nesto jaca jeste, ali duplo nije), to je vec nesto oko 200. 8 gb RAM-a, HDD i opticki uredjaj su jos jedno 150. Kuciste i napajanje a da iole valjaju su blizu 100, mozes i kinesko da stavis za duplo manje doduse, ali mislim da se slazes da to nije pametno. Iole krsten monitor je 100-njak eura. To je tek za saku eura manje od laptopa, a s druge strane prenosivost i baterija nemaju cijenu. :) Pazi kad sam cak zaboravio maticnu plocu, nego me mrzi da prepravljam racunicu, ali uglavnom nesto oduzmi nesto dodaj da se napravi prostora za nju - dodje na istu cijenu laptopa. :pardon:
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Dvd 20e
Hdd 60-80e
8gb 70-80e
Ploca 50-100e
Cpu zavisi
Kuciste 40e min
Napajanje 50e min
Monitor 120e
Grafa 100e min

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Plafon 200e bih uštedeo da sam pravio desktop, ali meni desktop nije bio opcija, nemam gde fizički da ga stavim, tako da je ovo jedini kompromis.

755M je kod mene i itekako dobro rade igre.

Sam računar je izuzetno brz u renderingu fotografija i filmova, i to mi je najvažnije. Nije velik i težak tako da je teoretski i prenosan, ali ne nosi se nigde.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Ma gde rade Nidžo ne pričaj. Aj okači neki FPS i podešavanja. A ja ću ti onda okačiti to isto sa malo jačom grafičkom. GTX650Ti OC Edition. Pa mi posle reci da imaš bolje optimizovan komp ili tako neki sličan bullshit. :-)

Huawei P6 TT
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:

Post od stefank »

sebekkg napisao:Dvd 20e
Hdd 60-80e
8gb 70-80e
Ploca 50-100e
Cpu zavisi
Kuciste 40e min
Napajanje 50e min
Monitor 120e
Grafa 100e min

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
To je to, a ne bi dobio nista jaci kompjuter, ili bi bio neznatno jaci za skroz iste pare. Eto dobio bi veci monitor jedino, a s druge strane nemas bateriju, sem da i UPS ubacimo u racunicu.
Odgovori