Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
Ne zna on propise. 60km/h ogranicenje vise ne postoji. 50km/h je u gradovima i vazi nakon znaka za naseljeno mesto (beo znak sa crnim gradom kao) osim u slucaju da pre te table stoji znak ogranicenja brzine. Ako stoji samo tabla sa imenom grada a na tome nema znaka ogranicenja brzine, gleda se ovaj drugi znak. Tabla sa imenom grada je znak obavestenja a ne izricitih naredbi.
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
HVALAgrujicd napisao:Trebaju ti dva dokumenta![]()
PRAVILNIK O SAOBRAĆAJNOJ SIGNALIZACIJI
("Sl. glasnik RS", br. 134/14; na snazi od 19.12.2014.)
Drugi dokument je sam "Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima"
Član 43.

To je to.

Sad malo analiza, jer sam ja permutovao termine koji se koriste u propisima:
- tabla (obično žute boje) sa nazivom "mesta" u koje se ulazi, je "ZNAK ZA NAZIV NASELJENOG MESTA"

- tabla bele boje, "ZNAK ZA NASELJE" i automatsku primenu pravila o max. brzini od 50 km/h (ako nije posebnim znakom drugačije ograničeno)

UKRATKO:
Ako sam ja dobro shvatio, ne postoji ograničenje u brzini kretanja koje se primenjuje POSLE prolaska pored znaka za NASELJENO MESTO (znak na kome piše naziv mesta u koje se ulazi)!
U samom Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, se NE NAVODI OGRANIČENJE ZA NASELJENO MESTO, već samo za NASELJE!
- H4wkeye
Upravo tako, osim ako pored znaka gde pise ime naseljenog mesta ili na samom znaku nije okacen i znak ogranicenja brzine.
Obavezno. Samo da sudija potvrdi.Delija napisao:@Edmundo
Pa da castis
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
U mom slučaju nije (on je tek 200m dalje), a čini mi se da je tako i u većini drugih mesta.H4wkeye napisao:Upravo tako, osim ako pored znaka gde pise ime naseljenog mesta ili na samom znaku nije okacen i znak ogranicenja brzine.
Evo, napravio sam papir, koji ću da dvostrano odštampam i da pokazujem policiji ako me bude i dalje neko zaustavljao povodom opisanog slučaja (vidi zakačeni dokument).
- Prikačeni fajlovi
-
- Kada smanjiti brzinu na 50 km-h.docx
- (60.44 KiB) Preuzet 84 puta
- H4wkeye
Haha, idi pokazi tom sto te zaustavio
Da, od kad je uveden znak naseljenog mesta vecina mesta su skinula znakove ogranicenja brzine sa tabla sa imenom mesta.

Molim te podseti me, sigurno znaš...H4wkeye napisao:Haha, idi pokazi tom sto te zaustavioDa, od kad je uveden znak naseljenog mesta vecina mesta su skinula znakove ogranicenja brzine sa tabla sa imenom mesta.
Koliko beše sme da se prekorači dozvoljena brzina kretanja, a da se plaća samo novčana kazna? Mislim na otvoren put ili auto put, ne u gradu. Nisu me (još

- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Do 40 na otvorenom, u gradu 20.
Autoput možeš do 40 preko ograničenja
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Hvala momci. Ne mislim da divljam nego da ne mislim stalno da li sam išao 129 ili 131km/h 

Svaka tebi čast za drugarstvo, ali nisi to trebao da radiš.Ako je debelo zaglibio sa bodovima-nije greota da mu uzmu dozvolu.Ugrožava i sebe i druge.milospinkfloyd napisao:Ja sam potpisao da sam prosao kroz ceveno da drugu spasim dupe jer je debelo zaglibio sa bodovima (on prosao), i mesto 3 meseca na sporazumu sam dobio 1 mesec zabrane i 15000din
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Ako nekome starijem od 15 godina treba da zalezem za kazne jer se boji kazne onda pod mac da ide odmah. Sto je najgore sve vise takvih 'mangupa' ima koji hoce da izbegnu odgovornost za pisljivu kaznu.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Kako ide dalja gradacija prekoracenja na autoputu nakon tih 40kmh prekoracenja?
- stefankmn
- Pobednik Garaža - Kup takmičenja
- Pridružio se: 03 Feb 2015, 12:09
- Garaža: VW PASSAT B8 1.6 TDI

Sent from my SM-G935F using Tapatalk