Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2014, 01:36
Garaža: Audi Q7 3.0 TDI S-line / BMW X1 20d xDrive / Mini Countryman CooperD / Golf Plus 1.9 TDI

Re: Računari

Post od stefank »

Uz ove jace ne moras, npr. uz Asus ROG obicno dodje na poklon mis/slusalice/oboje koje u slobodnoj prodaji kostaju izmedju 100-200 u paketu. :)

S druge strane, probao sam da igram na TV-u i bezicnoj tastaturi/misu, ja se divim ljudima koji mogu tako da igraju, odvratno. Cak mi ni prevelik monitor ne prija. Za kancelariju sam uzeo desktop prije par godina i igrao tamo ponekad jer je tad bila solidna konfiguracija, 22" monitor sam odaljavao od sebe metar, a prije jedno pola godine se zaletjeh da uzimam i desktop kuci pa sam prvo kupio odlican Samsung 24" LED monitor sa tjunerom a ne kuciste :glavomuzid: i definitivno mi ne prija, kacio sam laptop jedno vrijeme na njega da vidim ocu li se navici. Sad ga koristim kao TV u jednoj sobi onako za uspavati se jer ne znam sta cu s njim. :kuku:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Xepoj87 napisao:Na 15" imas full hd rezoluciju? Koji je to lap top?
Stvar je sto komp mozes lako da sklopis kako tebi odgovara. Za igre je procesor nebitan, nikakav i nije potreban, dok je grafa ono sto je najbitnije. Stavis graficku od 300e i rame od 100e, a ostalo sve sklopis za 300e. Stvar kucista je to sto ga koristis 15 godina ako treba, za 5 razlicitih konfiguracija, tako da se ne moze racunati u trosak. Ja kao monitor koristim TV, tako da ni za to nisam imao trosak. Jednostavno, za pare dobrog lap topa, kupis 50% bolji desktop, minimum.

Nidzo, naravno da ti je na.desktopu lakse da igras iz kreveta ili bilo sta drugo.radis. Prosecna tastatura ima 300g, a lap top 3kg. Onda grejanje da ne.pominjemo.

Sent from my Sony
Aha. A gde tutneš monitor? Treba da imaš TV ili monitor i izvučenu instalaciju pored svakog kreveta.

Recimo ja iz principa nemam TV u spavaćoj sobi, iako sam razvukao instalaciju.

Desktop nešto jači, doduše sa 24" i istom rezolucijom, bi me koštao neznatno manje, oko 700 800 eur.

Nemam nista protiv desktopa, samo dajem kontraargumente da se na lapu ne može lepo igrati. Isti kao moj sa 2 grafike je na Bench forumu otišao polovan par meseci star i pod garancijom za 600 e. Pogledajte koje performanse ima 750M u SLI i recite mi da ne može na tom vrhunski da se igra?

Tapatalk
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Xepoj87 napisao: A bezicna tastatura i mis nisu bolje resenje? :)
I za laptop moras kupiti misa :)
To već imam, ali kad sednem na 4-5m od TV-a nisam ništa dobio u poređenju sa igranjem ispred 24" monitora. Plus što je mnogo bolji položaj za "rad" za radnim stolom.

Ono što bi mogao da probam je da bacim neku igru na projektor, to bi već moglo da bude impresivno. Samo i dalje ne znam gde bi stavio tastaturu i miša a da bude udobno.

Jedna od prednosti desktopa koja se nije pominjala je održavanje na duže staze. Lakše je desktop održavati u top formi - lako očistiš ventilatore, zameniš bilo šta ako treba. U mom slučaju u laptopu sam zamenio HDD sa SSD, mogao bi da dodam još memorije ako mi zatreba i to je to. A to što se ventilator čuje više nego kad je bio nov, ili što grafička zna da zabode u nekim uslovima, za to ili nema leka, ili moram da se drndam po servisima ili je neisplativo da se popravlja. Sa druge strane jedan od desktopa mi je star već 7 godina ali je vremenom dobio 8gb ram, SSD i 7-8TB u hard diskovima, a stavio sam i novu grafičku pre godinu dana kad je prethodna crkla.
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:
Garaža: Audi Q7 3.0 TDI S-line / BMW X1 20d xDrive / Mini Countryman CooperD / Golf Plus 1.9 TDI

Post od stefank »

E evo jedna velika prednost, nestalo struje ovamo ('bem ti Bugare to se cak ni kod nas vise ne desava), sa desktopom bih mogao da se slikam sem da dam 1000e na UPS koji ce ovoliko da drzi. A ja ukljucio hotspot na Nokiji koja takodje ludacku bateriju ima i spreman za gaming posto ne znam sta cu od sebe narednih par sati. :isplazijezik:

Slika
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Mozes uvek da drndas telefon to kratko vreme... :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:

Post od stefank »

E jes' ti opravdanje. :mrgreen: Mogu i da igram basket, ali pricamo o racunaru. :kezo: I 7 sati igrica nije bas kratko. :)
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

7 sati ti nece trajati baterija ni pod razno uz igranje + za 7 sati bez struje bih ih tuzio i u Srbiji :)

BTW, zezao sam se - korisno je kad nema struje, naravno, ali je to jako retko, a i imam 2 UPS-a i laptop i 2 telefona :D
Poslednja izmena od Delija u 17 Dec 2014, 15:30, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:

Post od stefank »

Ugasio osvetljenje tastature, smanjio osvetljenje ekrana na nesto preko pola, ugasio AMD grafiku, peglam Dotu evo preko 20 min i sad mi pise 6 h 15 min. ;) Posto samo nju i igram duze od pola sata, meni dosta. :D
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Dotu potera midrange telefon.

Huawei P6 TT
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:

Post od stefank »

Nisam ja rekao da je Dota zahtjevna, nego da mogu jakoo dugo da ubijam vrijeme na bateriji, a da Dotu svakako najvise volim (ako neko igra preko ICCup-a recite da peglamo). Zahtjevne igrice mogu izmedju 2-3 sata da igram otprilike, nisam precizno zagledao al sam igrao dugo jednom recimo Hitmana.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

nidza napisao:
Xepoj87 napisao:Na 15" imas full hd rezoluciju? Koji je to lap top?
Stvar je sto komp mozes lako da sklopis kako tebi odgovara. Za igre je procesor nebitan, nikakav i nije potreban, dok je grafa ono sto je najbitnije. Stavis graficku od 300e i rame od 100e, a ostalo sve sklopis za 300e. Stvar kucista je to sto ga koristis 15 godina ako treba, za 5 razlicitih konfiguracija, tako da se ne moze racunati u trosak. Ja kao monitor koristim TV, tako da ni za to nisam imao trosak. Jednostavno, za pare dobrog lap topa, kupis 50% bolji desktop, minimum.

Nidzo, naravno da ti je na.desktopu lakse da igras iz kreveta ili bilo sta drugo.radis. Prosecna tastatura ima 300g, a lap top 3kg. Onda grejanje da ne.pominjemo.

Sent from my Sony
Aha. A gde tutneš monitor? Treba da imaš TV ili monitor i izvučenu instalaciju pored svakog kreveta.

Recimo ja iz principa nemam TV u spavaćoj sobi, iako sam razvukao instalaciju.

Desktop nešto jači, doduše sa 24" i istom rezolucijom, bi me koštao neznatno manje, oko 700 800 eur.

Nemam nista protiv desktopa, samo dajem kontraargumente da se na lapu ne može lepo igrati. Isti kao moj sa 2 grafike je na Bench forumu otišao polovan par meseci star i pod garancijom za 600 e. Pogledajte koje performanse ima 750M u SLI i recite mi da ne može na tom vrhunski da se igra?

Tapatalk
Ne razumem za instalaciju, ja stavim tastaturu i misa na krevet i moze da se igra.
Nidzo, nemoj o polovnim stvarima molim te, pogotovo lap topovima.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ma znam. Ja sam hteo samo karticu da mu uzmem, i tako mi optika retko treba.

Inače, ima 1 TB hibrid, dobra stvarčica kad slozi u SSD deo operativni sistem i stvari koje često pokrećeš.

Ideja je da se ubaci SSD umesto ovog, a on u rack. O tom po tom, zasad sve radi brže od bilo čega na čemu radim, uključujući i sve mašine na poslu, tako da sam prezadovoljan kad uhvatim neke slike da sređujem. Ranije nisam imao živaca tako da je Intel Quad bio premisa, a onda HD ekran i sve ostalo. Sprava će moći godinama da se koristi sa velikim zadovoljstvom.

Tapatalk
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Trebala bi mi neka preporuka za externi HDD (500 mb)?
Ima li uopste neke razlike medju proizvodjacima ili je sve stanc iz iste kuce samo se bedzevi menjaju

Tapatalk
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:

Post od stefank »

Ja se mislim da kupim neku Toshibu sa USB 3.0 (zaboravih model) sto je ovamo na akciji za 50e, drug je ima i kaze da je ok. Mislim da je ta najpovoljnija, 500 GB je. A za 500 MB ces morati da se vratis 20 god unazad. :kezo:
Korisnikov avatar
Ivan75
Reactions:
Pridružio se: 08 Dec 2014, 09:18
Garaža: Golf 7 1.6 TDI

Post od Ivan75 »

Minimum 1 tera, ja sad da uzimam, 2 terabajta, ladno. Razlika u ceni,nije neka ali,je bitan prostor...Western Digital uvek gledam da uzimam...nikakve firme koje TV i usisivače prave. USB 3.0 obavezno i još ako rack ima sopstveno napajanje - bombona. Kod mene je u pitanju Black Box od Chiefteca, samo moj,je 3.5".Slika

-------------------------
Nokia Lumia 1520 & TT
Odgovori