Motorna ulja
Re: Motorna ulja
A 80% habanja su prvi kilometri posle paljenja, ili 100% ako voziš po gradu kratke relacije. Ređe ulje bi tu bilo spas, ako su uspeli da zadrže karakteristiku na radnoj temperaturi, kao što tvrde da jesu.
Ja nisam uspeo da nađem neki dokaz da najnovija ulja prave bilo kakav problem na duže staze.
Ja nisam uspeo da nađem neki dokaz da najnovija ulja prave bilo kakav problem na duže staze.
Pa, i kada su pre više od deceniju 30ice postajale default, mnogi su bili skeptični.
Međutim, ima raznih varijanti.
Na RFS, odnosno Renault forumu Srbije - ovih dana smo završili raspravu oko 1,3 TCe motora od 2018. godišta tj. 1,3 HR13DDT, koji je razvijan/dizajniran u saradnji Renault-Nissan i Mercedesa.
Renault u servisnoj knjižici jednog od vozila iz 2020. godine prodatog u Srbiji decidirano za taj motor zahteva isključivo ulje po normi RN17 FE, a to su ulja gradacije xW-20.
Nissan u korisničkoj knjižici za Qashqai sa istim motorom navodi da je preporučeno nissanovo ulje gradacije 5W-30 ACEA C3 RN17 (dakle navode renoovu RN17 normu, koja se vrlo ključno razlikuje od RN17 FE), iako u daljem tekstu navode da je uz 5W-30 poželjno koristiti i 0W-20, ali da se u nedostatku 5W-30 i 0W-20 po temperaturnoj tabeli mogu koristiti (čak, primb) i mineralna ulja tipa 15W-40 i 5W-20.
Mercedes pominje više varijanti tog motora, kao i dve svoje norme (preporučene za određene varijante tog motora) koje obe podrazumevaju 0W-20 gradaciju, a za određenu varijantu tog motora je predviđena upotreba i ulja po trećoj normi koja podrazumeva gradaciju 0W-16.
Objašnjenja mogu ležati u činjenicama da određeni delovi motora nisu sasvim identični među ta tri proizvođača - al` definitivno izgleda kontradiktorno da Renault ima za isti motor vrlo striktnu preporuku/zahtev, u odnosu na Nissan kod koga je ona vrlo široka, suštinski.
Jer, za razliku od vremena (od pre deceniju/dve) kada su default bile većinom 40ice, pa su uz njih za određena vozila bile preporučene 30ice - sada sa sve nižim tolerancijama razlika između 5W-30 po ACEA C3 i 0W-20 po ACEA C5 je poprilično velika.
Doduše, postoje primeri da je za isti motor i pre petnaestak godina, i to za evropso tržište, preporuka bila toliko široka od debljih 40ica po ACEA A3/B4 do najtanjih 5W30ica po ACEA C2 ili ACEA A5/B5 (npr. reno norma RN 700).
Japanski proizvođači većinom odavno imaju ekstremno široke preporuke.
Jesmo svedoci da servisi umeju (a neki često) da se ofrlje drže preporuka tehničke dokumentacije - s` tim da određeni slučaji mogu imati opravdani rezon za odstupanje od tehničke dokumentacije, koja što se odabira motornog ulja može biti prilično diskutablna.
U ostalim (severnijim) delovima Evropa je manja dilema da li motoru koristiti xW-20 kome su odgovarajuća ulja i po xW20 i xW30, nego ovde kod nas gde letnji period povremeno ima elemente subtropske klime.
Otprilike.Heinz napisao: 30 Nov 2023, 07:44 I onda dođeš u servis gde je info za 0W-20 recimo "to je samo zbog ekologije, meći 5W-30" za sve što je van garancije.
Međutim, ima raznih varijanti.
Na RFS, odnosno Renault forumu Srbije - ovih dana smo završili raspravu oko 1,3 TCe motora od 2018. godišta tj. 1,3 HR13DDT, koji je razvijan/dizajniran u saradnji Renault-Nissan i Mercedesa.
Renault u servisnoj knjižici jednog od vozila iz 2020. godine prodatog u Srbiji decidirano za taj motor zahteva isključivo ulje po normi RN17 FE, a to su ulja gradacije xW-20.
Nissan u korisničkoj knjižici za Qashqai sa istim motorom navodi da je preporučeno nissanovo ulje gradacije 5W-30 ACEA C3 RN17 (dakle navode renoovu RN17 normu, koja se vrlo ključno razlikuje od RN17 FE), iako u daljem tekstu navode da je uz 5W-30 poželjno koristiti i 0W-20, ali da se u nedostatku 5W-30 i 0W-20 po temperaturnoj tabeli mogu koristiti (čak, primb) i mineralna ulja tipa 15W-40 i 5W-20.
Mercedes pominje više varijanti tog motora, kao i dve svoje norme (preporučene za određene varijante tog motora) koje obe podrazumevaju 0W-20 gradaciju, a za određenu varijantu tog motora je predviđena upotreba i ulja po trećoj normi koja podrazumeva gradaciju 0W-16.
Objašnjenja mogu ležati u činjenicama da određeni delovi motora nisu sasvim identični među ta tri proizvođača - al` definitivno izgleda kontradiktorno da Renault ima za isti motor vrlo striktnu preporuku/zahtev, u odnosu na Nissan kod koga je ona vrlo široka, suštinski.
Jer, za razliku od vremena (od pre deceniju/dve) kada su default bile većinom 40ice, pa su uz njih za određena vozila bile preporučene 30ice - sada sa sve nižim tolerancijama razlika između 5W-30 po ACEA C3 i 0W-20 po ACEA C5 je poprilično velika.
Doduše, postoje primeri da je za isti motor i pre petnaestak godina, i to za evropso tržište, preporuka bila toliko široka od debljih 40ica po ACEA A3/B4 do najtanjih 5W30ica po ACEA C2 ili ACEA A5/B5 (npr. reno norma RN 700).
Japanski proizvođači većinom odavno imaju ekstremno široke preporuke.
Jesmo svedoci da servisi umeju (a neki često) da se ofrlje drže preporuka tehničke dokumentacije - s` tim da određeni slučaji mogu imati opravdani rezon za odstupanje od tehničke dokumentacije, koja što se odabira motornog ulja može biti prilično diskutablna.
U ostalim (severnijim) delovima Evropa je manja dilema da li motoru koristiti xW-20 kome su odgovarajuća ulja i po xW20 i xW30, nego ovde kod nas gde letnji period povremeno ima elemente subtropske klime.
To što mi smatramo da je npr 1.5 dCi isti u Renou i u Mercu jednostavno nije tačno. Zaboravih oznaku motora, ali bio sam na prezentaciji kad je čovek objašnjavao razlike, npr ležajevi radilice neki. Ne znam da li tu idu ista ulja, ali vrlo je moguće da u tom benzincu isto ima različitih komponenti.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Meni je majstor sad sipao Shell Helix Ultra 5w30. Prethodni vlasnik sem GM ulja nije drugo sipao, malo tipicno za vecinu opel vlasnika.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
A pazi sad ovo, s obzirom da imam temperaturu ulja na tabli digitalno i precizno, leto i zima je razlika u hladnom, u toplom je beznačajna. Zimi obično na mišiće navuče 97-98C, a leti tek po najtoplijim danima prebaci 100C, za 1-2 stepena. Oba primera su opterećena vožnja na autoputu, recimo 130-140km/h.DS9 napisao: 01 Dec 2023, 00:19 U ostalim (severnijim) delovima Evropa je manja dilema da li motoru koristiti xW-20 kome su odgovarajuća ulja i po xW20 i xW30, nego ovde kod nas gde letnji period povremeno ima elemente subtropske klime.
Zašto bi ikad sipao gušće ulje leti zbog razlike od 3C?
Pa i ne treba, 0W-20 pokriva i onih naših 40 stepeni C.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Ima i Jura klip u kojem objašnjava razlike, što ne znači da je u Mercu boljiHeinz napisao:To što mi smatramo da je npr 1.5 dCi isti u Renou i u Mercu jednostavno nije tačno. Zaboravih oznaku motora, ali bio sam na prezentaciji kad je čovek objašnjavao razlike, npr ležajevi radilice neki. Ne znam da li tu idu ista ulja, ali vrlo je moguće da u tom benzincu isto ima različitih komponenti.

TapaT
Jašta, unazadili su ga.
-
- Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29
Svakako da su to ulja razvijena prema zahtevima ekoloških standarda ali su napravljene i izmene u motoru kako bi se ona mogla koristiti. Iznenadilo me na primer da je na mom 2.0tdi iz 2021. drugačiji filter ulja u odnosu na primerke iz prethodnih godina. I ovde u De, niko ne sme ni da pomisli da sipa nešto viskoznije od 0w20, počevši od ovlašćenih servisa do korisnika koji o tome raspravljaju na specijalizovanim forumima. Ja sam do sada u prethodnim automobilima uvek birao viskoznije gradacije koje se uklapaju u preporučeni standard, tako da sam hteo koristiti 504/507 spec., međutim, nigde nema zvanične ni nezvanične potvrde da je dozvoljeno.Heinz napisao:I onda dođeš u servis gde je info za 0W-20 recimo "to je samo zbog ekologije, meći 5W-30" za sve što je van garancije.
Sent from my SM-G973F using Tapatalk
Honda je tu izuzetak, oni su odjednom proglasili 0W-20 kao preporučeno za maltene sve modele npr. 10 godina unazad.
Dal je crklo ikom išta kakvo god ulje da ne sipao, samo da nije staro?
-
Nije tu samo pitanje potencijalnih kvarova, stvar je u zadržavanju fabričkih performansi motora i ostalih komponenti što duže vreme. A to se postiže upotrebom kvalitetnih ulja.
Da li je to neko izmerio?
Podrazumeva se kvalitetno ulje, i da je zamena blagovremena. Pričamo o preporukama i viskoznosti. Sipao si gušće ulje, da li je izmeren benefit ili šteta kod motora koji je sipao preporučeno ređe ulje, itd.
Podrazumeva se kvalitetno ulje, i da je zamena blagovremena. Pričamo o preporukama i viskoznosti. Sipao si gušće ulje, da li je izmeren benefit ili šteta kod motora koji je sipao preporučeno ređe ulje, itd.
-
Dobro pitanje, pretpostavljam da se specijalizovane laboratorije bave time. Ja sam preferirao viskoznije ulje jer sam često na autoputu gde vozim, što bi se reklo, "pun gas". I siguran sam da je to bilo bolje za moj motor nego ređe ulje. Sad sa 0w20 imam grč u nozi, nemam snage da stisnem.. 

U konkretnom slučaju 1,3 TCe motora jeste poznato da su određeni delovi razlikuju , s tim što je čudno da Reno-Nissan, tj Reno i Nissan imaju različite preporuke (za 1,3 tce od 2018. i mlađe), i to u smislu da je renoova preporuka vrlo striktna dok je nissanova poprilično široka.Heinz napisao: 01 Dec 2023, 00:40 To što mi smatramo da je npr 1.5 dCi isti u Renou i u Mercu jednostavno nije tačno. Zaboravih oznaku motora, ali bio sam na prezentaciji kad je čovek objašnjavao razlike, npr ležajevi radilice neki. Ne znam da li tu idu ista ulja, ali vrlo je moguće da u tom benzincu isto ima različitih komponenti.
Kada se, generalno uzevši, imaju u vidu preporuke ulja za evropske motore u npr. prošlih dvadesetak godina - javlja se utisak da i stručnjaci (zaduženi za dizajn podmazivanja) međusobno imaju (donekle) različit pristup.