Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
To nema nikakve veze sa ovim sad. Tada nisu bežali odavde jer em nisu mogli, em je postojala nada da će biti bolje. Sad možeš da odeš, a bolje doživeti nećemo - zato pali svako ko može.
Za poznavanje jezika sam prvenstveno mislio na medicinsko osoblje, jer je tu najveći promet. Bez jezika nema trika da rade ikakav ozbiljan posao, možda da budu oni na dnu lestvice.
Iz lične perspektive: radim dva posla, firma mi stoji prilično dobro, postoje realne indicije da ćemo uskoro napraviti ozbiljan korak napred. Opet, radim na sve načine da odem odavde jer budućnosti nema. Ako u tome i ne uspem, svakako ću decu čim pre da liferujem u "beli svet".
Za poznavanje jezika sam prvenstveno mislio na medicinsko osoblje, jer je tu najveći promet. Bez jezika nema trika da rade ikakav ozbiljan posao, možda da budu oni na dnu lestvice.
Iz lične perspektive: radim dva posla, firma mi stoji prilično dobro, postoje realne indicije da ćemo uskoro napraviti ozbiljan korak napred. Opet, radim na sve načine da odem odavde jer budućnosti nema. Ako u tome i ne uspem, svakako ću decu čim pre da liferujem u "beli svet".
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
http://m.focus.de/finanzen/videos/ueber ... 59030.html
Eto, stotine hiljade Nemaca ne vidi perspektivu u Nemačkoj.
Eto, stotine hiljade Nemaca ne vidi perspektivu u Nemačkoj.
- Vladapetr
Pa? Ono što oni smatraju perspektivom, i ono što je ovde perspektiva su na toliko nivoa neuporedive stvari.
Poenta mog posta, a što već ponavljam više puta, je da su migracije prirodan proces i nisu nikakva nacionalna katastrofa.
Skoro sam negde čitao da (mislim) 65% Poljaka posle faksa ide napolje. Šljakere da ne računam. Pored svake veće bauštele ovde ima više auta sa poljskim nego ch tablama. I eto, Poljska nije propala, naprotiv.
Skoro sam negde čitao da (mislim) 65% Poljaka posle faksa ide napolje. Šljakere da ne računam. Pored svake veće bauštele ovde ima više auta sa poljskim nego ch tablama. I eto, Poljska nije propala, naprotiv.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Dobro, možemo sad da diskutujemo koliko je relevantna lista iz tvog linka kada je na petom mestu po broju iseljenika iz D Turska a na osmom Poljska
. Ajd sad, CH, A i USA još i "drže vodu", ali ovo ostalo, Bože sačuvaj.
Druga stvar je matematika. Ako se iz države sa 82 miliona stanovnika iseli njih 100K, od kojih mogu samo da zamislim koliko je "pravih" Nemaca (ili mislite da se "pravi" Nemci stvarno iseljavaju u Tursku?) to je nešto oko 0,125% populacije.
Pogledamo li Srbiju, ako uzmemo da se 2016 godine zvanično iselilo 40.000 ljudi, na broj stanovnika od 7,144 miliona, to je nešto oko 0,6% populacije. To su zvanične cifre, nezvanične su sigurno mnogo crnje.
OK, procenti za Srbiju nešto ne izgledaju katastrofalno. Jedini je problem što nas generalno malo ima, pa će broj od 7.144 miiliona mnogo brže da se "istopi" ovakvim tempom nego neke druge države i državice.
Ali ako uzmemo da se na primer samo u D 2014. godine, znači pre izbegličke frke 2015 uselilo 1.464724 ljudi od kojih elegantna većina radi (i plaća porez, jelda), onda tih 100K nemaca i "nemaca" koji su se odselili i ne predstavljaju neki Bogzna kakav trend, da bi se moglo govoriti i pisati o nekom sistematskom iseljavanju iz D, krizi, problemu i tome slično. Druga je stvar takodje, koliko se tih "iseljenika" iz D u kratkom roku vrati nazad. O takvima koji probaju pa "prdnu u čabar" ide cela serija na TV Vox (Goodbye Deutschland-Die Auswanderer). Ima ih koji ostanu, ali ih se dooobar deo i vrati nazad u jako kratkom roku. Znam da dokumentarne serije nisu relevantni izvori za statistiku, ali može makar da se nasluti kako se i šta dešava.
MIgracije su do nekog procenta (broja iseljenika) prirodan proces a od nekog procenta postaju ireverzibilna nacionalna katastrofa. U tome je problem malih državica. Kad odu sposobni i pametni, niko te male zemlje više nikad neće izvući.

Druga stvar je matematika. Ako se iz države sa 82 miliona stanovnika iseli njih 100K, od kojih mogu samo da zamislim koliko je "pravih" Nemaca (ili mislite da se "pravi" Nemci stvarno iseljavaju u Tursku?) to je nešto oko 0,125% populacije.
Pogledamo li Srbiju, ako uzmemo da se 2016 godine zvanično iselilo 40.000 ljudi, na broj stanovnika od 7,144 miliona, to je nešto oko 0,6% populacije. To su zvanične cifre, nezvanične su sigurno mnogo crnje.
OK, procenti za Srbiju nešto ne izgledaju katastrofalno. Jedini je problem što nas generalno malo ima, pa će broj od 7.144 miiliona mnogo brže da se "istopi" ovakvim tempom nego neke druge države i državice.
Ali ako uzmemo da se na primer samo u D 2014. godine, znači pre izbegličke frke 2015 uselilo 1.464724 ljudi od kojih elegantna većina radi (i plaća porez, jelda), onda tih 100K nemaca i "nemaca" koji su se odselili i ne predstavljaju neki Bogzna kakav trend, da bi se moglo govoriti i pisati o nekom sistematskom iseljavanju iz D, krizi, problemu i tome slično. Druga je stvar takodje, koliko se tih "iseljenika" iz D u kratkom roku vrati nazad. O takvima koji probaju pa "prdnu u čabar" ide cela serija na TV Vox (Goodbye Deutschland-Die Auswanderer). Ima ih koji ostanu, ali ih se dooobar deo i vrati nazad u jako kratkom roku. Znam da dokumentarne serije nisu relevantni izvori za statistiku, ali može makar da se nasluti kako se i šta dešava.
MIgracije su do nekog procenta (broja iseljenika) prirodan proces a od nekog procenta postaju ireverzibilna nacionalna katastrofa. U tome je problem malih državica. Kad odu sposobni i pametni, niko te male zemlje više nikad neće izvući.
Poslednja izmena od kragujevac u 28 Okt 2017, 01:27, izmenjeno 2 puta ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Mali off ali uvek mi je interesantno sto kad se spominje nemacka govorna teritorija uvek koriste reci baustela i u-bahn umesto gradilište i metro. 

- Vladapetr
Zaista ne razumem tu potrebu da se relativizuje situacija. Ako je nekome neverovatna priča koliko je ovde loše nek dodje pa se uveri sam. Ne iz priča ili posrednih iakustava, idi u dom zdravlja na pregled ili zakaži intervenciju kod specijaliste. Probaj da rešiš problem sa komšijom koji urla/razbija po stanu/pušta glasno muziku. Itd, itd...
Ok, iseljavaju se iz Poljske, Nemačke itd... Ali se u te zemlje neko i doseli, nekome je npr. dolazak i rad u Nemačkoj ostvarenje snova. Ko se to doseljava u Srbiju i kome je ovde dobro?
I još jednom: ono zbog čega se mladi Nemac iseljava je miljama daleko od onoga zbog čega se ljudi odavde iseljavaju. Ako je samo brojka ili pojava dokaz suštine, onda je Kia stvarno premium a Merc nije jer eto TUV testovi kažu da se korisnici Kie manje žale.
Ok, iseljavaju se iz Poljske, Nemačke itd... Ali se u te zemlje neko i doseli, nekome je npr. dolazak i rad u Nemačkoj ostvarenje snova. Ko se to doseljava u Srbiju i kome je ovde dobro?
I još jednom: ono zbog čega se mladi Nemac iseljava je miljama daleko od onoga zbog čega se ljudi odavde iseljavaju. Ako je samo brojka ili pojava dokaz suštine, onda je Kia stvarno premium a Merc nije jer eto TUV testovi kažu da se korisnici Kie manje žale.
- kragujevac
Pominju se i Gastarbeiteri, a misi se na ljude koji žive u D/A/CH. To je tek bezveze.Darko napisao: 28 Okt 2017, 01:24 Mali off ali uvek mi je interesantno sto kad se spominje nemacka govorna teritorija uvek koriste reci baustela i u-bahn umesto gradilište i metro.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
O da, itekako je problem kada ti se iseli 100k naučnika, lekara, penzionera i bogatih ljudi a useli milion i po soc slučajeva, šljakera i potencijalnih ekstremista.kragujevac napisao:onda tih 100K nemaca i "nemaca" koji su se odselili i ne predstavljaju neki Bogzna kakav trend, da bi se moglo govoriti i pisati o nekom sistematskom iseljavanju iz D, krizi, problemu i tome slično.
Sećam se nekih debata na FR televiziji i koliko su kukali što im se po dolasku socijalista na vlast, za dve god iselilo 10k jako bogatih ljudi. Komunjarama bilo malo što plaćaju par miliona poreza, hteli su više pa dobili kitu. Porez sad uzima Belgija, CH i UK.
Mnogo veći problem nego za Srbiju ili HR što se iz njih uglavnom iseljavaju ljudi bez ikakve perspektive i ambicije... čast izuzecima.
- Vladapetr
Pogodio si suštinu, pokušavajući da budeš nadmen
U Srbiji su svršeni lekari, med. sestre i inženjeri ljudi bez perspektive.
Ako nisam previše indiskretan, zbog čega si se ti onomad iselio?

Ako nisam previše indiskretan, zbog čega si se ti onomad iselio?
- kragujevac
Čekaj, ti stvarno misliš da su se u CH uselili samo doktori nauka, lekari, inženjeri, lovatori itd? I to 18.000 njih, kako piše fokus? A u D upade samo ISIS i ostala bratija....? Bogami, ove dve cure koje su počele da rade kod mene na odeljenju ove godine se nešto ne zamotavaju previše. Ili da ipak odem do uprave da prostudiram njihove papire.
Ne znam odakle kupiš te informacije, ali su ti debelo pogrešne. Nema veze, u CH si na sigurnom, tamo su samo milioneri i doktori, nema nijednog šiptara, srećom. Sve sam švajcarac.(Mehmeti, Buljupi, Šaćiri, Krasnići i ostali švajcarci mrkog pogleda
)

Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Ne samo u CH nego generalno... ili ti možda misliš da odlaze i oni koji ne mogu da nađu posao?
Nema potrebe da se foliramo, znaš dobro o čemu pišem. Nisam rekao "samo" nego "i potencijalni". Bio sam skoro na vikend u Frankfurtu i muka da te uhvati koliko nameštenih likova bleji na ulici. U Minhenu sam isto često, strašno na šta taj grad liči. Meni su najbolji gradovi u DE Lajpcig i Drezden ali za vas Bavarce su oni druga klasa.
Šta fali Albancima, kojih btw ima više u Minkenu?
Ok ako odlaze samo lekari. Ovi blogeri koji troluju na HR portalima su uglavnom šljakeri. Još jedan napiše, radim dva posla u Dablinu i super mi je
Kapiram da ljudi odlaze u Norvešku, Kanadu, SAD ali Nemačka... pa to nije obećana zemlja već 20 i jače godina
Nema potrebe da se foliramo, znaš dobro o čemu pišem. Nisam rekao "samo" nego "i potencijalni". Bio sam skoro na vikend u Frankfurtu i muka da te uhvati koliko nameštenih likova bleji na ulici. U Minhenu sam isto često, strašno na šta taj grad liči. Meni su najbolji gradovi u DE Lajpcig i Drezden ali za vas Bavarce su oni druga klasa.
Šta fali Albancima, kojih btw ima više u Minkenu?
Otišao sam sa 24, delom zbog ličnih razloga. Tamo gde sam otišao se ne pravi neki ogroman novac ovim čime se sad bavim. Preskup grad u svakom pogledu i haotičan. Mogu da se vratim tamo kad god hoću ali iskreno, pre bih živeo u BG.Vladapetr napisao:Ako nisam previše indiskretan, zbog čega si se ti onomad iselio?
Ok ako odlaze samo lekari. Ovi blogeri koji troluju na HR portalima su uglavnom šljakeri. Još jedan napiše, radim dva posla u Dablinu i super mi je

Kapiram da ljudi odlaze u Norvešku, Kanadu, SAD ali Nemačka... pa to nije obećana zemlja već 20 i jače godina

- kragujevac
Ne kapiraš zašto u D...........
Evo poslednjih 20 i više godina.
https://de.statista.com/statistik/daten ... utschland/
Izgleda da je mnogo glupog naroda na svetu, kad svi ovi sa tabele ne odoše u CH,USA,NOR,AUS i ostale zemlje, nego navališe u ovu Nedodjiju.
Ne znam koje osobe klasifikuješ kao "nameštene likove koji bleje na ulici" pa ne mogu da komentarišem tu situaciju u Frankfurtu. Možda takvih ima i kod nas ovde, a ja ih ne primećujem, a u Minhenu sam veoma često, tako reći non-stop, i ne izgleda mi da je strašno na šta liči. Možda su CH merila drugačija.

Evo poslednjih 20 i više godina.
https://de.statista.com/statistik/daten ... utschland/
Izgleda da je mnogo glupog naroda na svetu, kad svi ovi sa tabele ne odoše u CH,USA,NOR,AUS i ostale zemlje, nego navališe u ovu Nedodjiju.

Ne znam koje osobe klasifikuješ kao "nameštene likove koji bleje na ulici" pa ne mogu da komentarišem tu situaciju u Frankfurtu. Možda takvih ima i kod nas ovde, a ja ih ne primećujem, a u Minhenu sam veoma često, tako reći non-stop, i ne izgleda mi da je strašno na šta liči. Možda su CH merila drugačija.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Izgleda da ih primećuješ samo u Srbiji 

- igor_harris
- Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
- Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)
Apropo poredjenja bezbednosti izmedju zapada i Srbije.
B92: Drama u BG: "Jurio ljude da ih zgazi" VIDEO http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1319152
Pogledajte snimak trenutka kada auto uleće u Knez! http://mondo.rs/a1052164/Info/Crna-Hron ... nimak.html
B92: Drama u BG: "Jurio ljude da ih zgazi" VIDEO http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1319152
Pogledajte snimak trenutka kada auto uleće u Knez! http://mondo.rs/a1052164/Info/Crna-Hron ... nimak.html