Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od shandu90 »

Ja da sam devizni peMzioner, otpalio bi negde gde je sunce i ziveo u hotelu.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Uzeti u obzir i da cene kvadrata u bg i ns rastu. Kao sto cujemo dosta gastoza kupuje stanove i unutrasnjost se permanentno doseljava u gradove.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Darko napisao:
Heinz napisao: 30 Maj 2019, 12:48 Nije isto kad si u penziji i primaš 300€ i kad imaš stan i 2000€.
Govorim iz perspektive gastoza. Za 30 god neko treba iz stabilnog sistema nemacke ili slicne zemlje da se vrati u olupinu kakva ce tada biti srbija, gde ce postojati samo 2 grada i ostalo pustos i bez imalo strucnog kadra u bilo kojoj oblasti. Ponajvise medicinara. Zato i pitam da li je bolje kupiti stan u srb za penziju ili gledati neku drugu destinaciju, nemam pojma neka mediteranska prica ili tako nesto.. nemam iskustva samo me interesuje kako ljudi razmisljaju.
Skoro da ne postoji zemlja na svetu gde se ne može dobro živeti ako imaš proporcionalno višestruko veća primanja nego što je tamo prosek. Ekonomija se prosto prilagođava proseku.

Gastos koji se vrati u raspalu Srbiju će moći sebi svašta da priušti.

Odnosno, dok bude gastosa, biće i lekara, kao i obrnuto.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Zato uplaćujem dodatno penziono. Ds bih tim kešom mogao da uzmem nekretninu i AMG da se kurčim po selu :mrgreen:
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Moji djed i baba su i u penziji ostali u DE i to im je najpametniji potez do sada. Imaju kuću i u Bosni i u DE i ostali su u DE pre svega zbog zdravstva i toga što nakon 30+ godina (sada već i 45) nema smisla vratiti se nazad, oni "kući" više ne pripadaju.

Treba biti oprezan sa planom penzije, ostaviti sa strane novac dovoljan sa se živi u starosti a gde će to biti to je već teže predvideti. Ja želim da kroz 5 godina kupim stan, to mi je neki cilj, ali ovde nikako dole. Sa druge strane, znam dosta njih koji rade na zapadu a žele kuću/stan na Balkanu.

Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk

ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Gomila nasih ljudi koji su otisli 70ih su kupili stanove ili napravili kuce u DE ili u AT.

Sada, osim sto je dosta skuplje nego pre, nije problem uzeti kredit, ali pod uslovom da si relativno mlad (25-30 god) da se uzme nekretnina van grada, da imas oko 20 do 25% ucesca, i sto je najvaznije, sigurnost posla, sto postoji samo za medicinske radnike, ili zaposlene u osnovnim delatnostima. Nekada se u DE zaposlis, pa do penzije tu radis, tako je vecina starijih radila. Sada vec pocinje ludnica i dinamicnost posla.

Na primer, kolega je kupio kucu oko Kelna 2013. godine, i 2018. vredi 30% vise, otisle cene gore.

Moguce je uzeti kucu i za 100k eur u nekom selu 50ak kilometara od grada, ali ja to ne bih mogao, navikao sam da zivim u relativno velikim gradovima.

Stan u Srb se ne oseti, relativno u odnosu na ovde.

Dok na primer prekoputa u NL maltene svi kupuju nekretninu, verujem da su dosta jevtinije.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Ja ne znam da li bi se odmah u startu zamlacivao sa kupovinom kuce ili stana u D, sve to stoji da cu svakako u kiriji placati maltene ratu kredita, ali opet bih pre kupio makar nesto od 50kvm u NS, pa tek onda razmisljao o D. U Srbiji svakako nece propasti, makar nek bratu ostane ili meni kad nekad dodjem... (pricam o ovome kao da sam vec u D i imam decu, ali u sustini to je neki plan :kezo: )
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Baš to Ikac2002
Ko je otišao 60,70ih, imaju i dole i gore nekretninu. Sad u CH za noviji stan ućešće 150 000 CHF, ostatak na rate. Doduše, ima generacijski kredit, uzmeš na 100 godina kredit, pa mala rata. Al gde da nadjem 150k :uf:
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Na stranu sto sam izneverovao za ucesce i sto mogu samo da zamilism kolika je cena stana. Ali, da li su ti stanovi stvarno toliko dobri, sta imaju pa da su toliko skuplji od ovih recimo beogradskih stanova, sem sto su u CH?
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Na cenu stana ti najvise utice lokacija, na drugom mestu mikro lokacija a na trecem isto lokacija. Na 10om mestu ti je ono kakva ti je stolarija i slicno :)

Sta znam za stan od 250k evra ti treba npr. 50k ucesca i rata ti bude lupam, 800-900e. To mi ima smisla u inostranstvu uraditi, ako se nema posla za ratu, nece biti ni za kiriju.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Pa u CH su, neće budu 100 000 chf :)

Skupo zemljiste, izgradnja, dozvole itd. Noviji stan 82 kvadrata jedna spavaća soba 1400 chf mesecno (struja nije uračunata)
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Gaginho, nije ti ispravan stav. Nekretnine treba da kupuješ tamo gde živiš. Ako planiraš da živiš u DE, onda tu i kupuješ.
Stan u Novom Sadu ti je samo nepotreban trošak, a taj novac kojim bi kupio stan u NS -bolje da ga staviš kao učešće i tako smanjiš trošak kamate
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Ne vidim poentu te sigurnosti u Srbiji, kao eto imam krov nad glavom. Bar da pričamo o nekom manjem mestu pa da te stan dodje 20-30 hiljada evra, pa i sad razumem. Ovako, samo dođeš do toga da baciš 50-60 hiljada evra, ne koristiš taj stan, a ovamo plaćaš rentu tamo gde živiš.

Ako uzmeš recimo 200k na rate, vratićeš za 20 godina recimo 250-260k evra, rata ti je oko 1.000 evra. Umesto da daješ 500 - 600 evra za kiriju, ti stediš tipa 80% novca i praktično samo 20% daš na ratu. Ostaje tu i dio ostalih troškova, obrada kredita, notar, porez, agent za nekretnine i sl., neka sa tim svim cifra bude 30% opet 70% ostaje tebi. Ako uradiš pametno, možeš lako da kupiš i nešto ispod cene, da ti poraste cena stanu i sl. tako da ti trošak finansiranja može biti i ispod nule.

Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Zašto mora stambeni objekat da se kupi? Može i neki plac, nije preveliko ulaganje, a opet ako zatreba može lako da se proda.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Nisam protiv, samo, to uglavnom ne donosi ozbiljan prinos na kapital (kao što imaš rentu na stan) a teže je pogoditi i iz ugla investicije kojoj raste cena.

Odgovori