^^^@maxer, evo nadjoh fotke u drugom telefonu.
Fotografije doka su radjene dok je sunce bilo u zenitu. Koristio sam BW ND filter 10 stopa i cirpol filter zeiss. Stakla su bila Loxia 21mm i Sony Zeiss 35mm.
Ovo su sve prvi pokusaji.
Sunce je bilo prejako da bih sa malim ISO i blendom 8,11 dovoljno zaustavio ekspoziciju. Prva stvar, i ako kazu fotkajte u sred dana - mozda, ali ako ima oblaka : )
Cirpol sam koristio da skinem odsjaj sa vode sto je rezultiralo tamnijim nebom u desnom uglu zbog izuzetno velike sirine 21mm.
I ako su koristeni super slim filteri na fotkama se dobrano videlo vinjetiranje.
Presao sam na sistem sa kojim sam poceo, mada zauzima puno mesta u malom rancu. Posto su stakla sa navojem 49mm i 52mm, nosim step up ring na 77mm i filtere koje sam sacuvao sa Canonovog 17-40. Sve su u pitanju BW.
Mislio sam da cu da radim sa 21mm, zato mi je i odgovaralo sto nema AF, medjutim kako sam uvek do same obale, a more nemirno, zavrsava se mokrim pantalonama.
Bilo koju aplikaciju da koristim, daje mi isto vreme long exposure ali su na kraju fotke podeksponirane. Pitao sam turske drugare sta rade i rekose "iskustveno" ili trial - error.
Meni je za 3 fotke trebalo 35 minuta. I to cisto bez velikog namestanja. Zamena objektiva, merenje ekspozicije, srafljenje filtera, patnja da se vidi pravi polozaj cir-pol i konacno eksponiranje.
Voda nije problem koliko nebo, bar tri minuta treba da se uhvati pomeranje oblaka.
Na fotki sa stenama u prvom planu vidi se color cast filtera (ne, nigde nema PS). Tu sam vec fotkao pred kraj dana i ekspozicije su bile duze. Po suncanom danu ND daje fantasticne boje.
Kazem, prve fotke, jos se ucim. Samo da nagazim pravi motiv.
Prilicno je tesko. Dobra fotka uglavnom podrazumeva jak vetar (i mozda koju kap kise), tako da sve to treba ispeglati da valja.