Reših ovih dana da se ponovim što se tiče lap-topa (trenutno me služi Fujitsu Siemens Amilo Pro 3513 iz 2007 ) pa da čujem neke preporuke i od vas sa foruma. Lap-top mi treba za internet, gledanje filmova, rad u Wordu i Exelu, poneka igrica....
Budžet iznosi 40 000 rsd, stoga je izbor pao na sledeće:
HP Pavilion G6 http://www.tehnomanija.rs/laptop-netboo ... x25ea.html i
Lenovo G570 http://www.tehnomanija.rs/laptop-netboo ... 25037.html .
Imam Toshiba Qosmio g50-12u laptop i jako sam zadovoljan njime.
Nažalost već sam skoro popunio 500GB disk (mnogo je projekata i instaliranih alata) pa me zanima da li ovaj laptop ima mogućnost da primi 2 diska.
Ako može, kupio bih još jedan disk za podatke i da sam miran.
Ono što je problem, nigde taj podatak o broju diskova koje prima, ne mogu naći. A ako ja otvorim pozadi da vidim, garant ostaje rezervnih delova i samo će da nešto pućne i zadimi se i odoh po nov kompjuter...
Sumnjam. Nisam neki expert za laptopove, ali ne sećam sa da sam naišao na model koji ima opciju nadogradnje sa dodatnim HDD-om, osim u varijatni externog. Što je po meni prihvatljivo rešenje, mada znam da je cimanje uz sve još vući i jedan externi HDD, koliko god mali bio.
Da, ja i koristim dva externa USB diska ali samo ih vucaram sa sobom radi bekapa. Meni bi valjao još jedan disk koji bih imao umetnut u laptop... Mislio sam da zamenim ovaj postojeći većim, ali samo pomisao na cimanje reinstalacije svega mi je dovoljno da momentalno odustanem.
Osim toga na ovom laptopu imam i hardversku virtualizaciju što ima neke veze i sa originalnim diskom, pa bih se i tu iscimao da možda i novi prihvati. Na vurtuelnom disku imam XP kompletan za neke projekte i tu ima mnogo instalacija i alata....
Sve u svemu, spašava me jedino dodatni disk.
BTW:
Inače što se tiče laptopa da li imaju mogućnost dva diska, ima. Imam još 4 laptopa u kući i jedan znam sigurno da ima - HP Pavillion od pre 5-6 godina. Nedavno sam menjao disk u njemu i video da ima još jedan slot za dodatni disk.
Za ostala tri laptopa ne znam, ni ne treba mi više od onoga što imaju.
varijantu sa 2 hdd, imas tek u vecim laptopovima, i to tek u premium serijama (koje kostaju oko 1500e), ali zato imaju i odlicno hladjenje, i gtx 6 seriju grafike .
sto se tice prethodnog kolege koji trazi laptop do 40-41000
doduse, prvi u nizu, ima najbolji procesor,ali za nijansu slabiju grafiku, dok ostali imaju maalko slabije procesore, ali graficke sa vise zasebne memorije, sto ce znaciti za kasnije.
Ovaj stari HP Pavillion baš i nije spadao u premium klasu, a ima dva slota...
Ovaj Qosmio sam platio skoro 1500€ u ono vreme pa bi mrcina mogla da ima barem 2 slota za disk, bar se nešto nadam. Blam mi je da nosim vlastiti laptop u servis da bi mi to pogledali a eto, ne mogu da nađem taj podatak nigde na internetu. Ako neko uspe, bio bih zahvalan na info i linku
Kad si već pomenuo hlađenje, ovaj radni Qosmio, je uključen neprekidno 12 sati najmanje dnevno. Uopšte se ne greje i pod ovim temperaturama.
Imam drugu Toshibu 675, koja ne može da izdrži par sati a da joj ne podignem "dupe" da joj ide vazduh. A koristi je samo žena za Skype i surf ... Barem jednom u danu se ugasi jer je vruća.
Ako ga ja budem otvarao - ostaće otvoren...
A ako i uspem da ga posle "operacije na otvorenom srcu" sastavim - ostaće viškovi delova
Jok, ne otvaram ja to bez u samoodbrani...
U domenu softvera znam jako mnogo
U domenu hardvera također mnogo ali što se tiče softverskog prostupa. A što se tiče prilaz šrafcigerom, slabo. Pa ja sam jednom pokušao da proverim zašto onaj mali usisivač za auto slabo vuče i nakon što sam ga rastavio (naravno nisam našao grešku), sastavio sam ga i od onda ga jedino koristim da na terasi zaglavim vrata kad je promaja i ponekad za razbijanje oraha...
codemaker napisao:Ako ga ja budem otvarao - ostaće otvoren...
A ako i uspem da ga posle "operacije na otvorenom srcu" sastavim - ostaće viškovi delova
Jok, ne otvaram ja to bez u samoodbrani...
U domenu softvera znam jako mnogo
U domenu hardvera također mnogo ali što se tiče softverskog prostupa. A što se tiče prilaz šrafcigerom, slabo. Pa ja sam jednom pokušao da proverim zašto onaj mali usisivač za auto slabo vuče i nakon što sam ga rastavio (naravno nisam našao grešku), sastavio sam ga i od onda ga jedino koristim da na terasi zaglavim vrata kad je promaja i ponekad za razbijanje oraha...
Pošalji mail servisu, valjda toliku trunku poslovnosti imaju u sebi da odgovore.
Što se tiče čišćenja lap topa od prašine, Trojke i ja smo gledali kako da očistimo moj stari Dell i zaključili da su imbecili ventilator turili ispod svega i svačega te da je rasklapanje ravno samoubistvu pa sam primenio recept zvani komprimovani vazduh.
Kupio sam konzervu vazduha i dobro izduvao ventilator kroz sve otvore koji su bili u blizini. Nakon toga sam izfenirao kroz iste te otvore da sprečim eventualnu pojavu kondenza. Rezultat je bio fantastičan. Kućište je prestalo da se greje, a ventilator je ponovo postao nečujan.
To sa komprimovanim vazduhom moze da resi prasinu (donekle) ali ne resava susenje termalne paste, koju treba menjati povremeno. Dogovori se sa codemakerom da nabacite te laptope na jedno mesto neki dan, pa cemo to lepo rastaviti i srediti. Rasturio sam ih na stotine i jos do sada nisam imao visak delova
Rakhil napisao:To sa komprimovanim vazduhom moze da resi prasinu (donekle) ali ne resava susenje termalne paste, koju treba menjati povremeno. Dogovori se sa codemakerom da nabacite te laptope na jedno mesto neki dan, pa cemo to lepo rastaviti i srediti. Rasturio sam ih na stotine i jos do sada nisam imao visak delova
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Rasturiti uvek za.
Meni nije uopšte frka. Dell je manje više rashodovan i čeka dete da malo poodraste i da ga sarani, ali ako te ne mrzi da se bakćeš ili nadgledaš mene kako se bakćem, meni odgovara. Upozoravam te da je projektant bio ljut na taštu kad je smišljao šta i kako tako da pristup ventilatoru znači razkupusati tastaturu i sve ispod nje.
Čekamo Cod-a da se oglasi da li je i on raspoložen.