Novi Sad

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Re: Novi Sad

Post od Vladapetr »

dragvorl napisao:
Vladapetr napisao: 19 Okt 2018, 09:22 Koliko često se izvode takvi radovi u kući? Fasada, hodnik, pucanje neke cevi... Jednom u X godina?
Zavisi koliko je matoro,koliko je kvalitetno radjeno, i koliko se odrzava. Mi smo na novijoj kuci posle 20-ak godina radili krov, na staroj ove godine posle 60 skoro. Vodovodne cevi menjane pre koju godinu komplet. Krecenje redovno. Uvek bude nesto, ali ako se kvalitetno odradi traje to bas dugo.
Menjali ste crep ili ste morali i konstrukciju, oplate itd?
Koliko često farbate fasadu? Mada tu mnogo uticaja ima boja fasade i okolina kuće, a može se trajno rešiti ako spolja nije malter.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Post od mića »

Pa i zgrada je vlasnistvo svih stanara, ako svi imaju odnos da je to njihovo i da to treba da bude cisto, lepo i uredno onda se i u zgradi radi sve sta i na kuci, jedina razlika sto se trosak deli na sve stanare.
od radova u kuch. sve sta smo radili to traje, oluci, krov, fasada, trajace 50 godina tako da ne smatram da kuca kosta nesto puno vise nego stan.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Vladapetr napisao: 19 Okt 2018, 10:00
dragvorl napisao:
Vladapetr napisao: 19 Okt 2018, 09:22 Koliko često se izvode takvi radovi u kući? Fasada, hodnik, pucanje neke cevi... Jednom u X godina?
Zavisi koliko je matoro,koliko je kvalitetno radjeno, i koliko se odrzava. Mi smo na novijoj kuci posle 20-ak godina radili krov, na staroj ove godine posle 60 skoro. Vodovodne cevi menjane pre koju godinu komplet. Krecenje redovno. Uvek bude nesto, ali ako se kvalitetno odradi traje to bas dugo.
Menjali ste crep ili ste morali i konstrukciju, oplate itd?
Koliko često farbate fasadu? Mada tu mnogo uticaja ima boja fasade i okolina kuće, a može se trajno rešiti ako spolja nije malter.
Crep smo menjali za ondulin ploce, mada je trebalo limom raditi no nema veze. To je malo specificno jer je pad krova jako mali i to je kumovalo prevremenom propadanju. Na drugoj kuci su zamenjene sve letve, stavljena folija, zamenjena limarija, crep je ostao stari i ostecen je zamenjen ispravnim. Nismo hteli da ulazemo jer se ne zna da li ce se mozda nadzidati pa da ne pravimo vanredni trosak. Fasada je ciglana i tu nema nekog odrzavanja velikog, na staroj kuci treba demit uraditi. Ali treba sad recimo zameniti prozore, prosle godine zamenjen kotao za gas. Prozori imaju koliko i kuca, to su oni veliki slovenacki, preteski su. Znaci nakon 30 godina i to. Na drugoj kuci bi isto trebalo, ti su bas stari. Ako se investira u etapama to je ok, isprogramira se svakih par godina nesto i onda je to podnosljivo. Ali kako se kod nas uvek ceka zadnji momenat za sve i tera se dok god moze onda to budu veliki troskovi odjedanput. Eto, ovo ono i dodje trosak preko 10k eura, a dosta smo i mi sami radili bez majstora.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Previse generalizacije. Kakva kuca, gradnja, starost, lokacija? Kakav stan? Isto pitanje.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Apsolutno, sve zavisi. Kao i kod auta.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015

Post od LukaMaletin »

Nisam siguran koliko su troškovi za stan niži od troškova kuće , pogotovo zato što vi verovatno poredite kucu od 150 kvadrata i stan od 60.
Kada se uzme ista kvadratura , stan je ja mislim čak i skuplji što se tiče komunalija.

Sent from my XT1635-02 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Meni je za stan od 72 kvadrata grejanje 70e mesečno (Infostan), plus se zimi dogrevamo kad bude baš minus. Za tih recimo 900e godišnje cenim da se i osetno veća kuća može lepo zagrejati, ako je to odrađeno kako treba.

U kući su troškovi veći jer udaraju samo tebe, ali sve to za sebe radiš i ne zavisiš od drugih. Mučenik ispod mene ima problem, već 3 godine mu u kupatilu izbije obimna vlaga na svakih par meseci - a ne mogu da otkriju odakle ta voda silazi.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

LukaMaletin napisao:Nisam siguran koliko su troškovi za stan niži od troškova kuće , pogotovo zato što vi verovatno poredite kucu od 150 kvadrata i stan od 60.
Kada se uzme ista kvadratura , stan je ja mislim čak i skuplji što se tiče komunalija.

Sent from my XT1635-02 using Tapatalk
Probaj da primenis logiku sto se tice energetske efikasnosti. Spoljnih zidova u kuci imas koliko, a koliko u stanu? Drugo, nisu ni cena ni kvalitet grejanja za istu kvadraturu stana uvek isti. Ja placam po utrosku, npr. Zgrada ekoloska, ventilirajuca fasada, troskovi mali, i to samo kada je grejna sezona. Opet, brdo je zgrada gde je prehladno ili pretoplo, gde su racuni veliki itd.

Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Da sve je relativno.

Evo pio kafu pre par dana :)

Pasivusha. Pir i kamena vuna 60cm krov.
Francuzi nemaju nosače ograde nego ručni pravljeni da ne prave hladan most...

A nema ni šišanja trave beli kamenčici i to reseSlikaSlika

Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Treba i to grabuljati. :)
Slika
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Prijatelju iz NS otišao kompresor klime na Seat Ibiza 1.2, motor sa 3 cilindra.
Ima li to polovno negde u NS?
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Hekom iz Kaca.

Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

:pivo:
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Post od mića »

Vladapetr napisao:Meni je za stan od 72 kvadrata grejanje 70e mesečno (Infostan), plus se zimi dogrevamo kad bude baš minus. Za tih recimo 900e godišnje cenim da se i osetno veća kuća može lepo zagrejati, ako je to odrađeno kako treba.
.
evo ovako, kuca sa dve odvojene celine od po 100m2, prosle zime smo grejali samo gornji stan u kome zivimo, dvosoban stan od 100m2. Pet radijatora, grejanje i topla voda na gas, prakticno ceo prostor otvoren osim spavace sobe i kupatila, dn.soba 40m2 i grejanje (ukljucujuci toplu vodu) nas je kostalo okruglo 75000 din. Da napomenem da nam je temperatura oko 22-24 step danju nocu. Infostan 500 din, sbb 3500, struja oko 2500. To su nam racuni. U proseku svake zime nam je oko 500 eur cela sezona od kad ukljucim grejanje pa do aprila, maja. Celi zivot sam ziveo u stanu u zgradi i sad poslednjih 12 god u kuci, nikada, ali nikada vise se ne bi vratili u zgradu ni zena ni ja. Posebno nam je ok ovaj kraj gde su velika dvorista (od 5-7 ari) pa su okolne kuce na po 20 metara od nase.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Ova kuća sa slike je vrh, ali to je jedno pola milke.
Mića , ti reče da si iznad Jerkovića, u onim kućama blizu Stadiona?
Odgovori