„ПОЛИТИКА” САЗНАЈЕ
Сви видови војске у дефилеу пред скупштином
У Београду ће се поводом Дана ослобођења главног града одржати велика војна парада на којој ће Војска Србије представити њене тренутне могућности у оквиру све три мисије: очување територијалног интегритета земље, помоћ народу у ванредним ситуацијама и задаци у оквиру мировних операција у свету. Испред свечане бине испред скупштине промаршираће 20 ешалона копнене војске и припадника речне флотиле, док ће ваздухопловни ешалон чинити ловци „миг-29” и „миг-21”, ловци-бомбардери „орао”, школско-борбени авиони Г-4, хеликоптери Ми-8, Ми-17 и „газела”.
Од средстава тешке борбене технике наступиће домаћи тенкови М-84, борбена возила пешадије М-80, артиљерија домаће производње од 122 и 152 мм, нови минобацачи од 120 мм, вишецевни бацачи ракета „пламен” и „огањ” од 128 мм и „оркан” од 262 мм. Преставиће се и нови домаћи камиони ФАП 1118. Последњи ешалон копнене војске имаће у свом саставу потпуно нова средства ратне технике и модификације постојеће, као што су модификовани ракетни ПВО системи „куб” и „нева”. Углавном, видећемо оно најбоље што од војне технике сада имамо.
Организациони одбор параде почеће с радом у среду 1. октобра и нема се баш много времена за уходавање свих ешалона. Војну параду отвориће припадници војске који ће носити ратне партизанске заставе свих јединица НОБ-а које су ослободиле Београд. Међу њима биће и ратне заставе јединица Црвене армије које су учествовале у биткама за ослобођење Београда. Командант војне параде још није одређен, биће то свакако генерал, али о томе ће одлучити Генералштаб. Могуће је да то буде командант Копнене војске генерал Александар Живковић.
На војној паради у Београду 16. октобра биће представљена и нова домаћа средства наоружања и опреме, укључујући и беспилотне летелице.
Министар одбране Братислав Гашић изјавио је да ће један од битних сегмената велике војне параде бити и задњи ешалон који ће да иде са средствима чију смо производњу освојили у последње две године у Војсци Србије, јавља Танјуг."
Kako kaze RTS. Hm, ja kad sam isao u skolu, ucili su me da je Beograd oslobodjen 20. oktobra. Jesmo li i mi to poceli da menjamo istoriju kako kome odgovara ili...?
Cica Maca napisao:
Kako kaze RTS. Hm, ja kad sam isao u skolu, ucili su me da je Beograd oslobodjen 20. oktobra. Jesmo li i mi to poceli da menjamo istoriju kako kome odgovara ili...?
Baš sam u nelom razgovoru pre neki dan isto prokomentarisao. Ovde je sve u službi političkog marketinga i sve je moguće. Jadno.
Cica Maca napisao:"Најновија опрема и оружје на војној паради
На војној паради у Београду 16. октобра биће представљена и нова домаћа средства наоружања и опреме, укључујући и беспилотне летелице.
Министар одбране Братислав Гашић изјавио је да ће један од битних сегмената велике војне параде бити и задњи ешалон који ће да иде са средствима чију смо производњу освојили у последње две године у Војсци Србије, јавља Танјуг."
Rekli su da ce obelezavanje trajati sedam dana ili deset ne znam ni sam sad, pa nisu rekli da je oslobodjen 16. oktobra..