TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od Sloba »

Nije sve tako crno, iako je prilicno mracno. I danas postoji dobra svirka, ali je pod medijskom blokadom. Danas je VH1 10x gori od MTV-a pre 20 godina, a MTV je danas na nivou Farme. Nisu vrh kvaliteta nikad ni bili, ali imaju veliku ulogu jer kreiraju ukus miliona, mozda i milijardi ljudi. I pored svih benefita moderne tehnologije, teze se dolazi do pravih stvari, iako je logicno suprotno.

A, audiofilstvo se pretvorilo u tesku glupost, pa i bolest. Ne slusa se muzika, nego uredjaji. I samo da je skuplje i egzoticnije... O dozivljaju zvuka pisu poeziju, a jedan blind test bi dokazao da ne znaju slusaju li Onkyo ili Marantz sistem od hiljadu evra, a kamoli da cuju razliku u kablovima od 50, 500 i 5.000 evra. Dokoni ljudi parama zajasili tako lep hobi, nista drugo.

Sent from my Sony EXPERIA M2 Aqua
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Pa audiofili i slušaju pre svega uređaje :)

To je bar zvanična definicija.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Ne, uvek je bitnije slušati muziku, a ne tonove. Ako slušaš tonove, tj. njima daješ prednost u odnosu na kompoziciju na pogrešnom si putu. Ima audofila koji zastrane pa slušaju tonove i jure neko imaginarno savršenstvo.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Ja se slažem ali samo kažem šta su audiofili po definiciji.

Inače se ne slažem da je to pomodarstvo i trenutni hobi bogatih... mada ima i toga.

Pomenuti McIntosh postoji jako dugo i njihovi uređaji su uvek bili skupi. Ne bi opstali tako dugo da su prodavali maglu.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Zastranjivanju sam i posvetio drugi pasus. U redu je sto je audiofilstvo teznja ka sto boljem tj. vernijem zvuku, sve dok je osnova muzika. Kada pocnu na silu da se slusaju muzicki pravci, po obicaju klasika i dzez, kao i produkcijski savrseni materijali, samo da bi uredjaji zvucali ubedljivije, tu nesto opasno ne valja. Moji omiljeni albumi, sto domaci, sto strani su mogli zvucati bolje u tehnickom smislu, ali nisu iz raznoraznih razloga, jbg, sta sad. Imam dosta poznanika iz sveta muzike, od aktivnih klubskih i studijskih muzicara pa do kolekcionara i poznavaoca muzike i istina je da niko od njih nije ni a od audiofila. Ljudi i u vetru cuju muziku, ne trebaju im elektrostatici, horne, lampe... Naravno, lepo je sve to imati, dok je u sluzbi sustine - muzike. Sve drugo je zaljubljivanje na silu.

Sent from my Sony EXPERIA M2 Aqua
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

U neku ruku je to slicno tome da ako imas Nissan GTR mozes da ga vozis po ulici, ali je prava stvar tek kad ga izvezes na stazu.

Isto tako ti treba savrsena produkcija da bi izvukao maksimum iz sprava - a bar jazz, blues i klasika vrhunskog kvaliteta same muzike i vrhunske produkcije moze lako da se nadje. Jednostavno zato sto su se vrhunski muzicari najvise zanimali tim zanrovima.

Ima vrhunske i muzike i produkcije u kombinaciji i u drugim pravcima, naravno - recimo ono sto mi prvo padne na pamet su Pink Floyd, Eric Clapton, Cream, Santana, Dire Straits, Sting / Police, Steve Ray Vaughan, Tool, Dream Theater, Michael Jackson, Yello, Bliss, Schiller, Andreas Vollenweider, Jesse Cook...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Ne slušam klasiku ali sam pustio da čujem Mocartov koncert za violinu i to mnogo bolje zvuči na dobrim zvučnicima nego npr na tv-u.

Možda neki ljudi počnu da slušaju klasiku i džez kad nabave dobru opremu iz prostog razloga što tek na kvalutetnim zvučnicima ta muzika zvuči kako treba.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Sigurno ima i takvih primera, mada emocija ka odredjenoj muzici je kompleksna stvar, nesto sto nastaje pod drugacijim okolnostima i uglavnom pre prvih dobrih zvucnika i saznanja da postoje ljudi koji usviravaju kablove. A, i ne dogadja se nikakvo cudo nevidjeno kada se nesto prvi put cuje na dobrom ozvucenju. Bude vau, ali nedovoljno da se zavoli, ako se nije volelo na Aiwa liniji. Grupacija na koju ciljam slusa sta slusa jer tako treba. A, koliko se isti cupaju i pravdaju i koliko ih pogadja zapazanje druge strane, govori koliko to jeste tako.

Slika
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Ne bih se slozio da je audiofilija pomodarstvo. Kao i svuda i ovde ima onih koji se pokazuju. Hobi je zatvoren izmedju cetiri zida pa postoje drugi nacini ako neko zeli ostalima da pokaze kako je pun novca.
Svaki hobi ima svoje zaludjenike koji ce dati ogromne svote za nama nesto nepojmljivo. Lovac za nemacku pusku i optiku; pecaros za stapove, masinicu i put u egzoticne krajeve, i da ne nabrajam dalje...
Mnogo je verovatnije da audiofil hoda ko klosar a da kod kuce drzi sprave od vise desetina K €.
Siguran sam da niste znali da je Paspalj audiofil, kao i Medvedev, recimo. Ili da Diana Krall slusa ultra skupu vojvodjansku ezoteriju.
Ljubitelj dobrog zvuka sem klasike i dzeza, poslusace i Sabana Bajramovica, i Esmu Redzepovu. Ima fantasticnih narodnjaka. Makedonija je bogata neverovatnim etno melosom. (Ace Petkovski, Dragan Dautovski)
Ako se neko natera da slusa klasiku, pa to i nije lose u edukativne svrhe.
Ne slazem se ni sa koristenjem ekvilajzera (kakvog god) u svrhu bojenja zvuka, kao nacin tjuninga sistema.
Zna se cemu ekvilajzer sluzi a zna se sta cini sistemu.
Nisam ni pobornik strimovanja. Volim da imam svoju (a ne da koristim tudju) kolekciju cd/vinila. Da uzmem omot u ruke i procitam nesto sa njega dok slusam muziku. Volim da vidim i tudju kolekciju.
Ovo je isto pitanje kulture, kao kupovina i citanje knjiga ili skupljanje slika.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Za mene je najveća prednost strimovanja ušteda prostora. Koliko mesta na polici zauzme 300 CD-ova (što i nije neka kolekcija)? Da ne pričam o Vinilima :)

Ako je kvalitet dobar, ne vidim razlog bežati od toga... osim možda emotivnog.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Sad cemo jos ispasti nekulturni jer streamujemo muziku :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ne kapirate vi ezoteriju.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Za mene je najveća prednost strimovanja ušteda prostora. Koliko mesta na polici zauzme 300 CD-ova (što i nije neka kolekcija)? Da ne pričam o Vinilima :)

Ako je kvalitet dobar, ne vidim razlog bežati od toga... osim možda emotivnog.
Emotivan razlog je vrlo bitan da bi imao potpun doživljaj te muzike. Od omota koji su sastavni deo ploče/cd a koji treba da upotpuni sliku šta su autori htlei tom muzikom, koji im je koncept, pa do tekstova, ekipe koja je radila na tim pesmama, a koje daju širu sliku zaštu su neke kompozicije upravo takve kakve su...

Uzmeš da slušaš "Wish you were here" od Pink Floyd (npr), odlušaš i posle toga može da bude - pa, lepa je melodija melodija, pevanje i nije baš neko...a kada imaš album vidiš omot, tekst, pa vidiš da je ta stvar deo jednog koncepta i ta kompoziija traje celu jednu stranu i da je taj delo samo najpoznatiji deo te stvari, pa vidiš da je stvar posvećena njihovom bivšem pevaču Syd Barettu, pa onda uzmeš vidiš ko je taj, pa onda celu priču oko tog benda bolje razumeš i bolje se prima ta muzika...ond ansii više konzument, nego pravi slušalac.

Ili slušaš od Stonesa "Gimme Shelter", pa čuješ neki fenomenalan prateći ženski vokal, pa te to zainteresuje...pa onda vidiš "aha, Lisa Fischer", pa je ko je ta, pa gde je ta sve pevala, pa kreneš da kupuješ njenu muziku...

Kad imaš to sve na kompjuteru ili usb ili već gde svega toga si lišen. Internet to može da kompenzuje, ali samo ako te ta muzika zainteresuje pa onda sedneš da proučavaš, ali ako je tako slušaša manje su šanse da će te stvarno zainteresovati.

Vidim da svodite "emotivno" na "nostalgično"...em što i nostalgično ima svoj značaj i svoju težinu, em što to nije tačno, nego emotivno ima mnogo širi i dublji značaj. Pa, naravno da je emotivno, ako neće u muzici gde će...to je sastavni deo muzike, ne njen nepotrebni balast.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Realno, gomila lossless muzike "na izvolte" je poprilicno unistila draz slusanja muzike. Imam preko 3 Tb (preko 8k albuma) i cesto ne znam sta bih uopste slusao. Retko uzmem da poslusam ceo album od pocetka do kraja, a to sam cesto radio ranije kada mi je bila manja kolekcija.

Ali opet sa druge strane - kad si vec pomenuo "Wish You Were Here" - da nema interneta nema trika da bih uopste saznao da postoji japansko 35DP-4 izdanje koje je najbolje koje postoji (mada ce neko reci da su to Columbia CK 53753 ili CK 68522 ili mozda MFSL) ili isto tako za japansko Black Triangle izdanje albuma Dark Side Of The Moon. A da ne pricamo da za gomilu sjajnih izvodjaca ne bih ni cuo da postoje, a kamoli da ih poslusam.

Takodje, internet je jedini nacin da se dodje do hi-res DSD izdanja.

Sve ima svoje... :)
Poslednja izmena od Delija u 04 Maj 2016, 11:23, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

To je sve pozitivna strana interneta, naravno...
Odgovori