Corona virus
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Re: Corona virus
Na mom uzorku od 2 deteta, 90% šalje.
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Kući zbog 10 dana preporuke zbog povratka iz CRO
Najmanji ide u vrtić, tamo nema preporuke
Najmanji ide u vrtić, tamo nema preporuke

Boringly average, but also perfect for school run mums
Kakva preporuka 10 dana zbog povratka iz HR?
Prosle nedelje sam prosao kroz HR, a opet cu za vikend, niko mi nista nije rekao na granici.
Prosle nedelje sam prosao kroz HR, a opet cu za vikend, niko mi nista nije rekao na granici.
- Ji 4Tze
Za školsku deca, preporuka epidemiologa je da prvih 10 dana ne idu u školu...
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Jel moraš svaki put da vadiš test ili više nisu revnosni?nikaragva napisao:Kakva preporuka 10 dana zbog povratka iz HR?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
those who understand binary and others who don't.
Mjok, samo tranzit. Pitaju me na kom prelazu cu izaci i to je to.
- steva_anya
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
- Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011
Na uzorku od 30ak roditelja iz ordinacije koje sam pitao za decu i skolu, samo dvoje reklo da ce ici online.
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Za celu Srbiju je oko 2% za online
Kod nas u razredu 15% ide online.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Pa to je briga za život dece po svaku cenu - "ako ostane još jedan dan kući zadaviću ga" 

Ovaj moj je krenuo u osmi razred i super mu je od kuće. Vidim da več i ostali žele online jer su raštrkani u dve male grupe i to je bezveze. Mada naša škola je svima bez pogovora izašla u susret i sve pripremila za online nastavu.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Vakcina protiv tuberkuloze testirana na holandskim starijima u borbi protiv korone
https://nos.nl/artikel/2346422-tubercul ... orona.htmlNaučnici će istražiti da li vakcina protiv tuberkuloze štiti ranjive starije ljude ako se zaraze virusom korone. Ove nedelje 22 bolnice započinju istraživanje oko 6.000 ranjivih starijih ljudi. Takođe se ispituje da li vakcina deluje na druge respiratorne infekcije.
Neposredni povod za istraživanje je studija koja se pojavila u časopisu Cell u ponedeljak. Pre nekoliko godina, 198 grčkih starijih ljudi dobilo je takozvanu BCG vakcinu ili placebo kada su pušteni iz bolnice.
„Godinu dana kasnije, starije osobe koje su primile vakcinu imale su 40 odsto manje infekcija i 80 odsto manje respiratornih infekcija od onih koje su dobile placebo“, kaže Mihai Netea, profesor eksperimentalne interne medicine u Radboudumc-u. "Vakcina jača urođeni imuni sistem i mislimo da će ovaj efekat trajati oko tri do pet godina. Još uvek nismo uspeli da utvrdimo da li štiti i od covid-19."
„
Moramo se čuvati lažnih očekivanja.
Secile van Els, profesorka vakcinologije
„Strogo govoreći, ne znamo da li vakcina štiti od virusa korone“, kaže Marjolein van Egmond, profesor imunologije u Amsterdamu UMC. "Ali ne vidim razlog da mislim da to ne bi funkcionisalo. Novi koronavirus se do sada ponašao u smislu imunološkog odgovora baš kao i drugi respiratorni virusi."
Secile van Els, profesorka vakcinologije na Univerzitetu u Utrechtu i povezana sa RIVM-om, je opreznija. "Moramo se čuvati lažnih očekivanja. Trenutno nema dokaza da BCG vakcina štiti ljude od covid-19 i ne bismo smeli da koristimo agense za koje nije dokazano da su efikasni van naučnih istraživanja."
Ipak, Van Els je takođe pozitivan prema istraživanju koje sada započinje. "Urođeni imuni sistem često vidimo kao sistem koji ne može ništa da nauči, ali možete ga stimulisati da raste malo više mišića. To vam omogućava da brže reagujete na patogene. Zato je dobro ovo temeljito istražiti za covid-19. . "
Ako vakcina protiv tuberkuloze zaista naoruža starije ljude protiv koronavirusa, može pružiti dodatnu zaštitu dok ne bude vakcine koja posebno osujećuje ovaj koronski virus, smatra Marc Bonten, medicinski mikrobiolog koji koordinira istraživanje iz UMC Utrecht. „A ako ta covid-19 vakcina na kraju izađe, još uvek ima smisla znati da li vakcina protiv tuberkuloze štiti ranjive starije ljude od drugih respiratornih infekcija.“
Ranjive starije osobe
Slabe starije osobe koje učestvuju u studiji regrutuju se kroz bolnice. Mogu da učestvuju osobe starije od 60 godina koje su otpuštene iz bolnice ili imaju hronično stanje i dođu na pregled. Polovina učesnika dobiće vakcinu protiv tuberkuloze, druga polovina dobiće placebo.
Bonten se nada da će istraga biti završena pre 1. januara. Da li je tada jasno da li vakcina protiv tuberkuloze zaista štiti ranjive starije osobe od covid-19 još uvek nije sigurno. To u velikoj meri zavisi od toga koliko se ljudi zarazi virusom na jesen. „Upravo zbog toga razmatramo i druge respiratorne infekcije“, kaže Bonten.
Istraživanje koje sada započinje nije prva studija u Holandiji o delovanju vakcine protiv tuberkuloze protiv covid-19. U martu je započeta studija među oko 1.500 negovatelja, a u aprilu među 1.600 zdravih starijih ljudi. Na međunarodnom nivou postoji petnaestak studija, procenjuje Netea od Radboudumc-a.
"Te studije još uvek traju. Iz njih još uvek nije moguće izvući zaključke jer je srećom zaraženo manje ljudi nego što se očekivalo", kaže Netea. "Kao rezultat, ne možemo da uočimo veće razlike između grupa. Fokusirajući se na toliko mnogo učesnika sada, nadamo se bržim rezultatima." Što više ljudi učestvuje, veća je šansa da će biti učesnika sa koronavirusom koji mogu da vide šta vakcina radi.
Odložen savet o vakcini
Da li će se vakcina protiv tuberkuloze u velikoj meri primenjivati u Holandiji, zavisi od saveta Zdravstvenog saveta. Ranije ove godine, Ministarstvo zdravlja, socijalne zaštite i sporta zatražilo je od saveta da savetuje o pružanju vakcine.
Savet će se pojaviti krajem sledeće nedelje, ali portparol Zdravstvenog saveta kaže da je odložen za kraj septembra. „Broj nedavnih studija još uvek se pregledava.“ Savet je takođe upoznat sa člankom u Ćeliji. Nova istraživanja o slabašnim starijim ljudima se stoga ne čekaju.
- Ji 4Tze
Zar ti već nismo dobili ovde ko klinci?
Ja jesam.