Šta je snaga, a šta obrtni moment?

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Re: Odlično objašnjenje šta je snaga, a šta obrtni moment :)

Post od Piros »

:kuku: , a lepo mi je govorila majka da cutim :kezo:

Hvala Bogu pa ovaj zakon nije postojao pre 20 i vise godina :klanjamse: :klanjamse:
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

Laki021 napisao:Skontao sam gde zapinje sa obrtnim :)

Na moj odlican primer sa sipkom u zidu na kojoj imas ogroman moment a energija i snaga su NULA.Ti si odgovorio da nije dobar primer jer tu zid deluje kontra momentom...
E sad jos da objasnis kako ces da ostvaris moment bez kontra momenta, tj nije li to uvek slucaj?
Malo zakon akcije i reakcije i sl...
Ti stvarno nemas pojma sa mehanikom...To o cemu ti pricas je statika...Koji su uslovi ravnoteze? Da li se statika bavi pitanjima energije i snage? Da li u statici postoji vreme, odnosno brzina i ubrzanje...Prekini vise da se prosipas po forumu i lupetas...
Sta bi sa onim pitanjima koja sam ti postavio? Naravno da nisi odgovorio na njih jer pojma sa zivotom nemas...Bolje bi, zaista bilo da malo razmislis sta pricas i koga prozivas...
Doktore, sta bi sa izvodima koje sam ti dao? Gde si doktorirao i sta? O necemu visem i da ne govorimo...To sto ne mozes da shvatis osnove funkcionisanja motora SUS, sto ne mozes da shvatis fizicki sta je moment a sta snaga nije moja stvar...
Postavicu ti poslednje pitanje i povlecim se iz ove teme...Kad se nesto obrce, sta ga tera na to snaga ili moment? To je pitanje na koje ocekujem konkretan odgovor bez filozofiranja i pricanja bajki...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Znaci ne ide, opet zapelo...
Problem u tvom shvatanju je cim kretanje nije ubrzano, ne mora da stoji uopste...
zex
Reactions:

Post od zex »

ne, nego ako kretanje nema ubrzanje, nema ni sile..onda je to jednoliko kretanje...
"Svako telo ostaje u stanju mirovanja ili jednolikog kretanja sve dok ga neka sila ne primora da promeni to stanje"-Isac Newton...
Pri kretanju vozila postoje otpori-sile koje se trude da zaustave to kretanje...Silama se suprotstavljaju sile pogona, odnosno obrti moment...
Posto ne mogu da ti crtam, pokusacu da ti objasnim, ali tesko ces ti to shvatiti...Suma otpora deluje u tezistu vozila, koje je na visini ht...Pogonske sile deluju na tocku...
E sad, da znas, kao sto ne znas, ono sto sam te malo pre pitao, treba napisati jednacine i svesti sve to na jednu tacku...Bez obzira da li se to radi na teziste ili tocak, pomeranje sile daje momenat, ali ti, doktore, ni to ne znas...Ono sto ti ne mozes da shvatis, to je dinamika, ne znas sta je ubrzanje, odnosno sta u fizickom smislu znaci brzina promene brzine..Sta si ti ono doktorirao? Na kom tehnickom fakultetu? A nisi odgovorio ni na pitanje kako se elektricna energija pretvara u obrtni moment odnosno koristan rad, jer je po tvom misljenje, lazni doktore, to nemoguce...Vidis, ja se za razliku od tebe ne krijem, znam ko sam i sta sam, rekao sam ti kad sam i na koju temu diplomirao, a ti? Da li ti je sad vec jasno koliko je tvoje znanje iz ove oblasti malo i beznacajno? Mozes ovde ljudima da bacas prasinu u oci, jer su raznih profesija, uglavom zaljubljenici u kola, ali masu gluposti koje si napisao ni pas sa maslom ne bi pojeo...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

E sad si se posvadjao sam sa sobom :)

Pazi kontradikciju.

Kod sipke u zidu kazes moment i kontra moment su jednaki te energija nula. Aj da prihvatimo.

E sad, posmatramo motor koji pokrece auto konstantnom brzinom, dakle bez ubrzanja, te se i radilica konstantno obrce. Sta to znaci, da smo u ravnoteznom stanju i da je moment koji deluje na radilicu jednak kontra momentu koji deluje na nju, dakle zbir momenata opet nula te se okrece ravnomernom brzinom. Medjutim snaga ipak kako znamo nije nula jer motor isporucuje snagu.

E sad posto je u oba slucaja zbir momenata nula, kako onda u jednom imamo snagu a u drugom nemamo, ako je vec obrtni = energija = snaga.

Prema tome nesto ne stim sa tim moment/ kontra moment objasnjenjem, a primer sa sipkom koji sam ti dao je pravo u centar.

Ovo sa momentom i energijom ti je ko zivo blato, cist ne mozes izaci, sto se vise boris, vise tones...

Ne kontas da je za kontra moment svejedno je da li otpor dolazi spolja ili kao posledica opiranja inercije tela ubrzanju.
zex
Reactions:

Post od zex »

ti stvarno pojma nemas...ali pojma sa pojmom nemas...sipka u zidu je statika, uslovi mirovanja tela...statika kao deo mehanike ne uzima u obzir kretanje tela, u statici ne postoji snaga, energija, rad, vec samo uslove ravnoteze...Nego doktore, odgovori ti na pitanja koja su ti postavljena i prestani da lazes...Znas ona pitanja koja sam ti postavljao kroz masu postova a ti ne znas da odgovoris...
Vidi svojim komentarima ti se toliko zakucavas u svoje lupetanje da je to strasno...
Ako se kolenasto vratilo motora vrti konstantnom brzinom znaci da postoji ravnoteza otpora i isporucenih sila motora i da se krece jednolikom brzinom..Ako skines nogu sa gasa, ubrzanje postaje negativno i auto koci..Znas da ubrzanje moze biti negativno? Ako dodas gas, ubrzace...
A jesi li ti cuo za unutrasnje i spoljasnje sile u mehanici? Da reziiramo pricu, sve sto znas iz mehanike i teorije kretanja motornih vozila, mozda si pokupio na kojekakvim forumima i novinskim clancima...Izmisljas i lupetas ovde nesvestan da se i pitanjima covek pokazuje, odnosno tvoje znanje iz mehaike je mizerno...
Gde si doktorirao i na koju temu? Kada ces oboriti diferencijalne jednacine koje sam ti poslao? Znas li ti uopste sta su to diferencijalne jednacine? Koji su njihovi pocetni uslovi? Sta je to integral?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Deder spustite loptu, sve ovo može da se napiše i na način kao da ste negde na pivu.

Ljudi stave na papir formule i na kraju ipak sednu u taj auto, ubace instrumente i mere sile i sve parametre kretanja i motora da bi stvarno znali na čemu su. Ne znam da li bi neki od telefona sa akcelerometrom mogao da snimi ubrzanja na adekvatan način. Mislim da bi to bilo jako interesantno.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

zex napisao:ti stvarno pojma nemas...ali pojma sa pojmom nemas...sipka u zidu je statika, uslovi mirovanja tela...statika kao deo mehanike ne uzima u obzir kretanje tela, u statici ne postoji snaga, energija, rad, vec samo uslove ravnoteze...Nego doktore, odgovori ti na pitanja koja su ti postavljena i prestani da lazes...Znas ona pitanja koja sam ti postavljao kroz masu postova a ti ne znas da odgovoris...
Vidi svojim komentarima ti se toliko zakucavas u svoje lupetanje da je to strasno...
Ako se kolenasto vratilo motora vrti konstantnom brzinom znaci da postoji ravnoteza otpora i isporucenih sila motora i da se krece jednolikom brzinom..Ako skines nogu sa gasa, ubrzanje postaje negativno i auto koci..Znas da ubrzanje moze biti negativno? Ako dodas gas, ubrzace...
A jesi li ti cuo za unutrasnje i spoljasnje sile u mehanici? Da reziiramo pricu, sve sto znas iz mehanike i teorije kretanja motornih vozila, mozda si pokupio na kojekakvim forumima i novinskim clancima...Izmisljas i lupetas ovde nesvestan da se i pitanjima covek pokazuje, odnosno tvoje znanje iz mehaike je mizerno...
Gde si doktorirao i na koju temu? Kada ces oboriti diferencijalne jednacine koje sam ti poslao? Znas li ti uopste sta su to diferencijalne jednacine? Koji su njihovi pocetni uslovi? Sta je to integral?
S obzirom da si ti bez po blama izracunao koliko je 10Nm izrazeno u Dzulima i stojis iza toga, zaista nemamo o cemu da pricamo.
Ja ti predlazem, posto meni ne verujes, idi kod nekoga kome verujes i ko se razume pa ga pitaj sta misli o jednakosti obrtnog momenta i energije, pa kad pukne u smeh sam si kriv. Sto je najsmesnije, tesko ces naci nekog sa boljim referencama za ovu temu od mene(mozes, ali tesko) da ti to objasni...
zex
Reactions:

Post od zex »

posto si ti tvrdoglav kao mazga i niko sem tebe nista ne zna, ako ti je matematicki aparat visi od osnovnih operacija, postavi jednacine po kojima se krece klip i kako se to prenosi na kolenasto vratilo pa ces mozda jednog dana, ako ista saznas u medjuvremenu shvatiti...
sa tobom i tvojim neznanjem se ne vredi boriti jer si ti, kao i svaki neobrazovan i poluobrazovan covek pun sebe i mislis da sve znas...Tvoje nepoznavanje mehanike i price o momentu su cudo jer ti ni ne znas sta je moment...Pricati o momentu ukljestenja i obrnom momentu je zaista sa tobom nemoguce...
sa tobom vise necu ulaziti ni u kakve rasprave, jer to nije neophodno...coveku kao tebi se ipak nista ne moze objasniti...Kad budes odgovorio na postavljena pitanja, kao sto sam ja tebi pokusao da objasnim za tebe neobjasnjivo, mozemo pricati...
Za ostale, izvinjavam se na tonu i jeziku, ali uvek su me izludjivali pametnjakovici koji se u sve razumeju a jedva su srednju skolu zavrsili...

Stvarno, izvinite...
A sto se teme tice, nesto sto svi znate, ako je max momenta na recimo 2000 rpm a max snage na 5500, i vi vozite oko 1800 rpm i naglo zabodete gas, kada ce vam auto najbolje ubrzavati, odmah ili kad stignete na 5000 obrtaja? Naravno odmah...Govorimo, samo u toj brzini bez saltanja....
Za one neupucene u fiziku i mehaniku,
1J (Džul) je energija koja je neophodna da se telo težine 1N pomeri za 1 m, ili 1J=1N*1m...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Da rezimiram sta sam naucio u ovoj temi:

1. Zakon odrzanja energije u poznatom obliku ne vazi! U njega treba ubaciti i obrtni moment jer je i to energija. (Da se prekrstim i levom i desnom).

2. Zakon akcije i reakcije vazi iskljucivo u statici, cim pocne kretanje vise ne vazi. (Taman kad sam mislio da ne moze gore od tacke 1 ono izleti ovo...)

3. Zakoni fizike su drugaciji u statici i kinematici, cim pocne kretanje postaju vazeci zakoni iz nekog drugog univerzuma.

Mislim da si pokusao i perpetuum mobile da proguras, al ostavicu to na tome da se nismo razumeli...

Sve u svemu epska kolicina besmislica.

Cisto da ne padne nekom na pamet da proguta ono sa Nm momenta kao Dzulima, samo razmislite da ti jeste tako da li bi se moment onda oznacavao sa Nm ili jednistavno sa J tj dzulima, posto je to vec nekima isto. Da zanemarim sta su vektori a sta skalari, to je vec previse.

A vidim sad si i za ubrzanje konacno shvatio (al nemoj priznati!!!), sad to vazi samo u toj brzini bez saltanja(koga to zanima).... skoro pa neprimetan prelaz...
Poslednja izmena od Laki021 u 03 Maj 2013, 21:09, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Laki nevezano za temu odgovori mi na pitanje sta je masa? I da li je masa uvek ista?
Slika
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Masa je kada radis sa vise tereta.
Definicija je sa vise ponavljanja i laksim opterecenjem :kezo:

A da lepo zakljucate temu na neko vreme, ili usmerite prepucavanje na PP.
Znam da ovako siroke narodne mase mogu da posvedoce, tj. mogli bi kada bi se udubili u ova vasa pisanija i shvatili sta ste hteli da kazete. Ipak, mozda i neko udruzenje doktora nauka ima svoj forum, oni ce vam biti bolja publika :kezo: Sto se mene tice, bas bih voleo da se pisanje obojce prosledi bas bas strucnim licima (Njutn je nazalost mrtav, ali imamo mi strucnjaka), da vidimo sta ce da kazu, po svakoj o tvrdnji. Bice lakse i vama i nama.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

sebekkg napisao:Laki nevezano za temu odgovori mi na pitanje sta je masa? I da li je masa uvek ista?

Jeste kad ides po klasicnoj fizici, ako krenes dalje onda nije (da ne pominjem tripove gde je masa jednako energija...:) ). No sto se nas tice jeste uvek je ista.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Pa da pa onda ako.odes na dovoljno male velicine tj velike brzine gde klasicni zakoni ne vaze onda ona naravno nije ista. Tako da je sve oko nas relativno samo da se dobro pogleda.
Slika
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Konzilijum mi nije dao odgovor.

Kad potopim gas u mom remapiranom nj.v.Golfu TDI, da li da strepim zbog divlje snage ili nenormalnog momenta sile. Šta od to dvoje može da mi uništi menjač, lamelu, zamajac, trap, asfalt itd.

Recite mi, smirite me - ČEGA DA SE PLAŠIM, SNAGE ILI MOMENTA !!!
:gaah: :glavomuzid:
Odgovori