Novi Sad

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Re: Novi Sad

Post od Kabal »

Cigani su u jednom delu Adica, prava dzamahirija, a ima i korektnih delova, trenutno se uvodi kanalizacija u veci deo naselja, a takodje je i tamo krenulo sa izgradnjom tipskih naselja

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

A, jbg Adice su uvek bile onako na kraj sveta. Vecito blatnjavo. Poceli su polako da ih urbanizuju, pogotovo onaj deo uz Telep. Ima dosta i ciganije

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Cige sa Adica inace zovu Egipcani. Svasta ima tamo. Skolski ima kucu u Ljubice Ravasi, ulica uzasna, razvaljena a dosta njih je preozbiljnu lovu ulupala u kuce.

Sent from my P10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Sto kazu bolji ti je madjarski Telep, ali je verovatno zbog toga i dosta skuplji.
Adice imaju jednu liniju busa koja maltene prodje kroz ceo grad i dosta su cesti busevi, sa tim nema problema.
But ciganija...

Sad se na Adicama dosta prave mini zgrade sa 4-8 stanova, kontam da tu nije skup kvadrat.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

shandu90 napisao: 02 Nov 2018, 23:34 Cige sa Adica inace zovu Egipcani. Svasta ima tamo. Skolski ima kucu u Ljubice Ravasi, ulica uzasna, razvaljena a dosta njih je preozbiljnu lovu ulupala u kuce.
Haha, ne znam za te sa Adica, ali oni na Klisi su svi Cigani sa Kosova, 90 % imaju albanska imena i prezimena. :D
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Mislim da su na adicama aškalije sa kosova.

Sa kosova ja gotivim gorance. Ove sto poznajem su mnogo posten i vredan svet. Imam i kuma goranca.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Slažem se. Inače su Goranci slovensko, najverovatnije srpsko stanovništvo koje nije pobeglo pred Turcima, već je primilo islam i ostalo da živi na jugu Kosova. Sada su izloženi nasilnoj albanizaciji, teraju ih da idu u albanske škole iako govore srpskim jezikom i diskriminišu ih na razne načine. Mada im je verovatno lakše nego Srbima, jer su muslimani.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Mislim da je vecina mladjih goranaca davno otisla u bg, ns i na zapad.
Cini mi se da oni govori "našenski" jezik. Koliko sam cuo u konverzaciji to je neka mesavina srpskih i makedonskih dijalekata. Bar mi tako zvuci. Mada ovi koji si otisli severno presli su na standardni srpski.
Interesantno je da slave islamske praznike ali i djurdjevdan.
Nazalost cesto ih srbi vredjaju da su albanci iako su vecinski orjentisani matici (srbiji).
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

snork napisao:
shandu90 napisao: 02 Nov 2018, 23:34 Cige sa Adica inace zovu Egipcani. Svasta ima tamo. Skolski ima kucu u Ljubice Ravasi, ulica uzasna, razvaljena a dosta njih je preozbiljnu lovu ulupala u kuce.
Haha, ne znam za te sa Adica, ali oni na Klisi su svi Cigani sa Kosova, 90 % imaju albanska imena i prezimena. :D
Bio dobar burek sa govedinom u prodavnici Breza na Temerinskom putu prekoputa nehigijenskog naselja. Međutim, od skora ga ne prave jer se populacija naglo smanjila odlaskom na privremeni rad u Njemačku.

Послато са SM-A605FN уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Darko napisao:Mislim da je vecina mladjih goranaca davno otisla u bg, ns i na zapad.
Cini mi se da oni govori "našenski" jezik. Koliko sam cuo u konverzaciji to je neka mesavina srpskih i makedonskih dijalekata. Bar mi tako zvuci. Mada ovi koji si otisli severno presli su na standardni srpski.
Interesantno je da slave islamske praznike ali i djurdjevdan.
Nazalost cesto ih srbi vredjaju da su albanci iako su vecinski orjentisani matici (srbiji).
Poznajem ih par u Novom Sadu - uglavnom su pijacni prodavci, semenkari, dileri deviza... Nisu u PDV-u, sto se kaze. Pitomi i korektni ljudi, iznad svega. Medjutim, i pored svih cinjenica vezanih za jezik, religiju, lojalnost drzavi Srbiji, genetski nismo isto, tako da ne treba prihvatati tezu da su Goranci Srbi koji su primili Islam. Ne sto je to bitno zbog ovog ili onog, vec sebe radi. Jednostavno nije istina. Da li su dosli iz Sirije, sto je jedna od teorija, ili nesto slicno... Ali Srbi nisu. Srbi su koliko su Dejvid Bekam i Dzejms Lebron deca od dva rodjena brata.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Aj sad prebrojavamo krvna zrnca ko je Srbin iz Poljske stepe, a ko je prošao kroz Vrata naroda, na Balkanu, na kome se zavojevači i osvajači smenjuju hiljadama godina unazad...
Mix brate Mix smo svi ovde.
Ovde su najveće Srbende likovi koji izgledaju kao Sančo Pansa ili pak stepski bizon...
Svako ko veruje da je čist Sloven, Bugarin, Grk, Mađar ili Albanac za mene je istorijski nepismen.

Послато са SM-A605FN уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

:plusone:
Pogotovo vojvodina. Ovde je vecina ljudi izmesana. (Ja u precima pored srba imam i čehe, hrvate i ko zna sta jos u dalekoj proslosti..).
Jedan drugar po babama i dedama je po 1/4 srbin, rus, hrvat, slovak. Izjasnio se na popisu kao vojvodjanin, nije znao kako drugacije. Ono jugosloven mu je delovalo potroseno.
Sto kaze srdjan ko moze znati sta se desavalo u vekovima unazad u doba razlicitih pohoda, drzava, seoba...

Sto se tice goranaca ne znam koja je tacna teorija ali secam se da mi je neko pricao da na sar planini postoje ostaci nekih crkava. Plus taj djurdjevdan slave. Taj region je vekovima bio na meti raznih osvajaca pa je verovatno tesko utvrditi ko je odakle dosao i ko je sa kime spavao.

Ovo je njihov snimak.

Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Sloba napisao: 04 Nov 2018, 08:31 Poznajem ih par u Novom Sadu - uglavnom su pijacni prodavci, semenkari, dileri deviza... Nisu u PDV-u, sto se kaze. Pitomi i korektni ljudi, iznad svega. Medjutim, i pored svih cinjenica vezanih za jezik, religiju, lojalnost drzavi Srbiji, genetski nismo isto, tako da ne treba prihvatati tezu da su Goranci Srbi koji su primili Islam. Ne sto je to bitno zbog ovog ili onog, vec sebe radi. Jednostavno nije istina. Da li su dosli iz Sirije, sto je jedna od teorija, ili nesto slicno... Ali Srbi nisu. Srbi su koliko su Dejvid Bekam i Dzejms Lebron deca od dva rodjena brata.

Ne mislim ovde konkretno na Gorance (ne znam nista o njima), ali ako gledas tako, onda smo mi iz Vojvodine i ovi juzno od Beograda isto dva razlicita naroda. Veze jedni s drugima nemamo. Fizionomija kao u dve razlicite civilizacije...
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Mozemo mrsiti u nedogled, ali Goranci nisu Srbi. To je sve.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

A sloveni?
Odgovori