Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Ako 20ica tog profila izdrzi 60k km svaka cast.

Ispade da se all season gume uzimaju za do 30k km

Pa duže neće trajati a da zadrže performanse.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk

- mironiko
- Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
- Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
- Kontakt:
Lično, svoje AT gume (koje su i AS, sa ozbiljnom dubinom šare) ne planiram duže od dve godine da koristim. To će biti oko 37-40k, pa ih menjam - upravo zbog performansi. Posebno jer su stavljene pred zimu, a nešto ne bih u treću zimu da ulazim sa njima (iako će imati verovatno oko 6mm šare tad).
E sad, nekome su performanse važnije, nekome trajnost i/ili ušteda - u to ne ulazim. Meni su performanse, pre svega one bezbednosne, glavni faktor.
Sent from my Pixel 8 using Tapatalk

E sad, nekome su performanse važnije, nekome trajnost i/ili ušteda - u to ne ulazim. Meni su performanse, pre svega one bezbednosne, glavni faktor.
Sent from my Pixel 8 using Tapatalk
Astra >> Lambo

Ono sto sam zakljucio iz prethodnih postova je da onaj kome su bitne performanse ne treba da uzima AS gumu u razmatranje

AS guma je kompromis, valjda si svestan toga. Ne možeš imati gumu koja je bolja od letnje leti, od zimske zimi i pride da kosta kao jedna od njih dve.

Имам једно потпитање...

Testovi pokazuju da nekoliko AS modela budu približni ili čak i bolji u dosta situacija od prosečnih čisto letnjih i čisto zimskih. Naravno da nije bolja od Conti letnje itd.

Na osnovu desetogodišnjeg iskustva sa AS gumama.TeaseR napisao:Ne znam na osnovu cega si to zakljucio. Precesljao sam dosta toga po netu o all season gumama jer ih nikada nisam vozio, bukvalno svuda pise da ce izdrzati minimum 40k milja, a negde kazu da je prosk 100k km, mada u to se ne bih kladio. Bilo kako bilo, verujem da ce izdrzati 60k km, a vreme ce pokazati dal sam se zeznuo ili ne.BigMazzy napisao: 31 Okt 2025, 07:18 Sa 20000km godišnje AS teško da će dobaciti 3 godine. To je poenta.
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Primera radi Dunlop sport AS prednje su izdržale nešto malo preko 30000km, i to na benzincu, jer ako hoćeš da dobro drži, onda se brzo troši, ne piše dzabe za svaku gumu index potrošnje.
Evo sad imam nekw 6 godina stare, došle sa autom, al za 6 godina prešle oko 40000km, šara dobra, dubina dobra, al ispucala i loše drži na suvom, za zimu neću ni da mislim kako drže. Dakle plastikaner. Takve mogu da se voze dok ne eksplodiraju ili ne izgubiš glavu.
Ovde pričamo o AS gumama. Naravno da to menja dosta, jer set letnjih i zimskih ćw trajati duže nego jwdan set AS za tu kilometražu.milosg napisao:Sa 20.000 ništa neće dobaciti 3 godine, ne vidim šta to menja kod ASBigMazzy napisao: 31 Okt 2025, 07:18 Sa 20000km godišnje AS teško da će dobaciti 3 godine. To je poenta.
Izgleda da je veći problem kad ljudi kupe auto i shvate da su im je skupo održavanje istog pa krenu da prave kompromise i ne žele da čuju istinu.
Mislim da je veci problem zadrti balkanski mentalitet koji ne zeli da prihvati cinjenicu da nesto sto oni misle da ne valja ustvari moze da valja. Standardna pojava kod naseg naroda. Svi ovi preko su budale, mi smo najpametniji. Zato smo tu gde jesmo.
Svakako da je AS guma kompromis i ne moze biti bolja od najbolje letnje i najbolje zimske, ali meni ni ne treba najbolja guma. Naravno, ne bih isao ni na najlosiju. Do sada sam uvek vozio na Kleber/Nexen gumama i nikada ni jedan problem nisam imao. Najvise me smara cimanje oko menjanja guma, a sto se tice odrzavanja, ne zelim da ulazem maksimalno para u auto za koji ne znam da li cu voziti jer te pare ne mogu vratiti pri prodaji auta.

Svakako da je AS guma kompromis i ne moze biti bolja od najbolje letnje i najbolje zimske, ali meni ni ne treba najbolja guma. Naravno, ne bih isao ni na najlosiju. Do sada sam uvek vozio na Kleber/Nexen gumama i nikada ni jedan problem nisam imao. Najvise me smara cimanje oko menjanja guma, a sto se tice odrzavanja, ne zelim da ulazem maksimalno para u auto za koji ne znam da li cu voziti jer te pare ne mogu vratiti pri prodaji auta.
					Poslednja izmena od TeaseR u 31 Okt 2025, 15:11, izmenjeno 1 put ukupno.

- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Meni su dva benefita AS guma glavna - prvi je da se ređe njakam sa zamenom, što me pogotovo nervira za zimsko menjanje kad je hladno i najveća gužva. A drugi benefit je da u proseku vozim "svežiju" gumu, jer AS menjam češće nego što bi menjao dva sezonska seta. Ko prelazi mnogo pa gume ni ne stignu da mu ostare ovaj drugi argument ima manje smisla.

Pa to je normalno, da 8 guma traje više nego 4, ali ok, kontam poentu.BigMazzy napisao: 31 Okt 2025, 15:02Ovde pričamo o AS gumama. Naravno da to menja dosta, jer set letnjih i zimskih ćw trajati duže nego jwdan set AS za tu kilometražu.milosg napisao:Sa 20.000 ništa neće dobaciti 3 godine, ne vidim šta to menja kod ASBigMazzy napisao: 31 Okt 2025, 07:18 Sa 20000km godišnje AS teško da će dobaciti 3 godine. To je poenta.
Izgleda da je veći problem kad ljudi kupe auto i shvate da su im je skupo održavanje istog pa krenu da prave kompromise i ne žele da čuju istinu.
Malo su se i vulkanizeri ubezobrazili, zamena je sada skoro 4000 dinara, to je 8000 godišnje. Na dve godine možeš da kupiš 1 ili 2 AS gume (zavisi koji auto) samo za cenu rotiranja
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Bezveze je bilo koga ubedjivati. Ako si resio da stavis AS stavi pa kako bude, videces i sam da li ti odgovara ili ne.

- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Iskreno, mene je ubedio, ja sada stvarno mislim da je to za njega najbolji izbor.
Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Sent from my CPH2581 using Tapatalk