Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Verujem da osiguranje jedva ceka one koji naprave stetu u zimskim uslovima sa letnjim gumama.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Na Ženinom Yarisu su Sava Allseason, i nisam uopste zadovoljan sa njima. Lose su i na vlažnom kolovozu na nižim temperaturama, a pogotovu sa snegom na ulici.. Malo su sveukupno presle, a nisu ni nesto stare...
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
U pravu je Bax da na NBG i ne može da se oseti, ako si izašao sa parkinga to je to što se tiče vožnje po neraščićenom.
- schonenk
- Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
- Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3
To je apstrakcija, vlazno, nula stepeni, kocenje naglo i osetices 
Najvažnije pravilo je: ne vozi ako nije nužda.
Ostala pravila se podrazumevju. Izbaci pojam NAGLO iz tvog stila vožnje. Nema naglog kretanja, skretanja, zaustavljanja. Ranije koči, ranije izbaci migavac, da bi onaj iza tebe mogao na vreme da se zaustavi. Ako ti imaš dobre gume, to ne znači da ih svi imaju.
Kad je teško - Bax !
Respect za Ž.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Apstinencija je najefikasniji vid zastite.Bax napisao: 05 Jan 2026, 10:57Najvažnije pravilo je: ne vozi ako nije nužda.
Ostala pravila se podrazumevju. Izbaci pojam NAGLO iz tvog stila vožnje. Nema naglog kretanja, skretanja, zaustavljanja. Ranije koči, ranije izbaci migavac, da bi onaj iza tebe mogao na vreme da se zaustavi. Ako ti imaš dobre gume, to ne znači da ih svi imaju.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Ja sam prethodno na Astri imao Sava Eskimo. Sad, one i dok su bile nove, vidno su bile lošije na klizavom u odnosu na Tigar gume koje su tad bile na ćaletovim kolima - koja sam prethodno ja vozio. Jeste posle da sam ja te M+S posle tretirao kao da su univerzalne, što zapravo nisu, pa su se i tako sigurno dodatno upropastile. Ali i prve zime sam osetio da su sr*nje.zdushan napisao: 05 Jan 2026, 10:40 Na Ženinom Yarisu su Sava Allseason, i nisam uopste zadovoljan sa njima. Lose su i na vlažnom kolovozu na nižim temperaturama, a pogotovu sa snegom na ulici.. Malo su sveukupno presle, a nisu ni nesto stare...
Nadam se da će mi ove sad nove all-season Laufenn biti bolje. A Sava je po mom i tvom iskustvu onda čist krš.
Ja recimo u Sava vs. Tigar imam drugačije iskustvo. Cale je pre x godina zamenio sve 4 save za sva 4 tigra i tigar je bio maltene isti kao nov sa tim dotrajalim savama. Naravno, osim po snegu.
Inace, jedna anti preporuka za Fuldu. Dobih na fiesti 4 zimske fulde (kristal montero valjda, da ne izlazim da gledam sad tačan naziv). Dot je sa samog kraja 2024. i vožene su kratko samo prošle zime, prilično je nesigurna guma po mokrom. Ljuljanje sam tu i tamo rešio većim pritiskom, ali i dalje nisam siguran po mokrom da li cu iz krivine izaći zamišljenom putanjom. Danas-sutra cu je probati i po snegu, ali za prelazni period mi se nikako ne sviđa.
Inace, jedna anti preporuka za Fuldu. Dobih na fiesti 4 zimske fulde (kristal montero valjda, da ne izlazim da gledam sad tačan naziv). Dot je sa samog kraja 2024. i vožene su kratko samo prošle zime, prilično je nesigurna guma po mokrom. Ljuljanje sam tu i tamo rešio većim pritiskom, ali i dalje nisam siguran po mokrom da li cu iz krivine izaći zamišljenom putanjom. Danas-sutra cu je probati i po snegu, ali za prelazni period mi se nikako ne sviđa.
Имам једно потпитање...
Zdravo svima, ja bih da pohvalim Hankook Kinergy 4S² gumu za sve sezone, treća im je zima (šara na svim pneumaticima oko 6,1mm) - vozio sam po onom neraščišćenom snegu prekjuče i za moje poimanje se baš dobro drže, jer šta god da sam probao nisu proklizale. Zaletao sam se nekoliko puta po snegu kad nije bilo nikog okolo na putu naravno, i ništa, samo se agresivno uključi ABS i tu je pretpostavljam zbog ABS-a bio duži zaustavni put. Par puta se desilo da se zadnjica zanese u polukružnom skretanju kad sam namerno dodavao jači gas, ali se auto odmah vraćao na pravac - vrv. je to i do samog auta-Suzuki Scross 4x4, režim vožnje za sneg. Kontrola proklizavanja se nije aktivirala nijedanput.