Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Meni se u stvari ni jedne zimske gume nisu penjale po masnoj banderi, klizavo je brate pa je klizavo, pa odatle ni nemam respekt prema njima. Imao par komada premium proizvođača. Mislim da se dosta preteruje sa opisima, ili ljudi možda pređu iz starih krš guma pa im bude velika razlika. Što se mene tiče dobra AS je vrlo blizu, i sa jednom i sa drugom treba puno opreza i sa obe možeš da se zaglaviš ili da uletiš u problem. Pre svega treba da se vozi glavom i uvek defanzivno, u ovakvim uslovima jedna raskrsnica može da bude laganica a sledeća neprijatno iznenađenje.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Apdejt, iz Pančeva nazad sam ja vozio, a sneg je još napadao... Realno, dosta se driftuje i šlajfuje. Nove zimulje bi sigurno bolje radile. Ove moje su Continental AllSeasonContact, ušle u petu godinu, mada su prešle tek nekih 30k. Može da prođe za Bgd ali da treba da idem na planinu ne bi mi bilo svejedno. Jazz je u pitanju, na CRV-u obično menjam AS na 3-4 godine ali on se i eksploatiše na drrugi način.
Ja se secam da mi je punto 1.2 sa Hankook AS gumom u drugoj slajfao na snegu i tada sam se malo razocarao u AS, a bile su nove stavljene pred zimu.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Na clio stavljene nove Hankook AS, fino funkcionisu. Za nekoliko godina ce verovatno biti druga prica.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- mironiko
- Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
- Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
- Kontakt:
Do Zr i nazad bez ikakvih problema sa Yokohama Geolandar AT (koje su, naravno, ujedno i AS). Na par mesta se osetilo da auto nije 100% pod kontrolom, ali baš, baš malo je trebalo da se dovede sve u red.
S druge strane, dva auta sam video da ne mogu da izađu iz moje ulice (ima breg pred kraj): za jedan sam prilično siguran da je bio na letnjim gumama jer je bukvalno šlajfovao i na samom početku brega, a drugi je otišao do pred kraj, ali ništa. Kod njega su možda stare AS, tako nekako.
Naravno, Forester je izašao iz ulice i bez najmanjeg nagoveštaja gubljenja trakcije.
Sent from my Pixel 8 using Tapatalk
S druge strane, dva auta sam video da ne mogu da izađu iz moje ulice (ima breg pred kraj): za jedan sam prilično siguran da je bio na letnjim gumama jer je bukvalno šlajfovao i na samom početku brega, a drugi je otišao do pred kraj, ali ništa. Kod njega su možda stare AS, tako nekako.
Naravno, Forester je izašao iz ulice i bez najmanjeg nagoveštaja gubljenja trakcije.
Sent from my Pixel 8 using Tapatalk
Astra >> Lambo
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Voze ljudi polako, nisu dugo videli sneg. Trenutne sava malo zaslajfuju u pocetku ali fino drze, kad se skrece ne beze, mada verujem kad bi zabo kocnicu da se ne bi bas proslavile.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Пишемо овде о разним ситуацијама, размењујемо искуства, едукујемо се, кад купујемо гуме - вагаш, распитујеш се упоређујеш, само што не гаташ у пасуљ...водим клинца јутрос у вртић и неки комша очистио само али само шоферку, свуда снег и лед по ауту, не може да мрдне са паркинга, понудим помоћ да погурам он наравно одбија, и извуче се некако баш једва, погледам му шару а оно на десној страни зимска шара, а на левој летња. Може да се деси да су то 2 типа гума за све сезоне са различитом шаром, па да му их је вулканизер уместо 2 исте напред и 2 исте позади, намонтирао лево и десно... 
Ja jedva cekam da negde treba da se ode, super je zabavno, ali da gume nesto drze i ne drze, zanose se i danas, moram da planiram kocenje, i ostale zezalice unapred.
Mada i ostali jos sporije voze od mene...
Godinama, nije ovako lep sneg pao u BG, treba to iskoristiti (izvesti decu na sankanje), ko zna kad ce ponovo ovako lepo da napada.
Po ravnom nema nekih problema, ali kapiram da bi neka jaka nizbrdica vec bila rizicna ,obzirom na okolnosti.
Imam i zimske za Punta, ali za sada nema potrebe da ih stavljam, i dalje, mogu da zavrsim poslove i sa Matador AS.
Mada i ostali jos sporije voze od mene...
Godinama, nije ovako lep sneg pao u BG, treba to iskoristiti (izvesti decu na sankanje), ko zna kad ce ponovo ovako lepo da napada.
Po ravnom nema nekih problema, ali kapiram da bi neka jaka nizbrdica vec bila rizicna ,obzirom na okolnosti.
Imam i zimske za Punta, ali za sada nema potrebe da ih stavljam, i dalje, mogu da zavrsim poslove i sa Matador AS.
Kad je teško - Bax !
Ovde kod mene nije utaban sneg, za šta da drže gume?
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
-
Dzoni_m
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Ne nego je stavio sta god.Cole1989 napisao: 08 Jan 2026, 09:03 Пишемо овде о разним ситуацијама, размењујемо искуства, едукујемо се, кад купујемо гуме - вагаш, распитујеш се упоређујеш, само што не гаташ у пасуљ...водим клинца јутрос у вртић и неки комша очистио само али само шоферку, свуда снег и лед по ауту, не може да мрдне са паркинга, понудим помоћ да погурам он наравно одбија, и извуче се некако баш једва, погледам му шару а оно на десној страни зимска шара, а на левој летња. Може да се деси да су то 2 типа гума за све сезоне са различитом шаром, па да му их је вулканизер уместо 2 исте напред и 2 исте позади, намонтирао лево и десно...![]()
Nego svi neko iskustvo iz 5-te ruke. KOd nas nije nesto mnogo napadalo ali ima ulica gde ima snega, a posto zivim u brdovitom kraju, imam gde i sta da probam. Ne vidim nikakvu razliku izmedju zeninog BMW-a sa zimskim gumama (Dunlop Winter) i moj CX-60 sa AS Hankook iON FlexClimate. AS su stavljene u Novembru 2024 a Dunlop je kupljen u Septembru (slucajno, zato i imam dva seta za taj auto) i cekao zimu. AS imaju nekih 22-23k KM a Dunlop ako ima 2K u vrh glave.
Gde i kako prolazim sa jednim tako i sa drugim. Oba vozila su RWD i bukvalno nikakve razlike ne postoje u smislu trakcije. Kocenje takodje bez problema ABS nisam ni osetio ni jednom. Opet, ja kada sam pocinjao da vozim zime su bile sa puno snega i znam sta smem i sta ne smem da radim. Nisam od onih vozaca koji su sneg videli 2 puta od toga bio na kolovozu 2 sata. A ima tome vec par decenija
Takodje sam sam se naslusao prica o tome kako sa AS nije mogao da izadje sa parkinga a ono full zimska guma u stvari. Problem je sto stara, pojedene ivice jer ko jos da kontrolise trap, vozena leti i sl. Ljudi cesto ne znaju ni koju gumu imaju, koji pritisak treba da ima, kao ni da ga kontrolisu.......
Meni je ovo ko zna koji set AS guma. Jos uvek mi se nije desilo da sam zbog AS guma imao neki problem, kriticnu situaciju i sl. Moji km su uvek napravljeni u doba godine kada su uslovi promenljivi. Tada najvise vozim tj duge relacije. I zato mi je bitno da mi pokriva sirok dijapazon, jer jedan duzi put je dovoljan da na neodgovorajucoj temp sahranite zimske gume koje niste stigli da zamenite, ili da vas uhvati sneg ili poledica na letnjim gumama.
Sinoć odem sa Jarisom ( na njemu nov Continental AS ) od BG do Ritopeka.
Na nekim usponima po Ritopeku sam morao po tri puta da se zalećem da savladam uspone
A i dva puta sam se uglavio. I bilo je dosta cimanja da se izvučem. Sam u kolima ... U pola noći ... Nigde nikoga na onim lokalnim putevima.
Ne mogu da kažem da me oduševila trakcija guma. Ne znam da li bi bilo bolje sa nekim zimskim gumama ili je prosto do slabije prohodnosti 2WD pogona. Iz današnje perspektive, baš je sinoć bilo zabavno. Sinoć i ne baš uvek ...
Na nekim usponima po Ritopeku sam morao po tri puta da se zalećem da savladam uspone
Ne mogu da kažem da me oduševila trakcija guma. Ne znam da li bi bilo bolje sa nekim zimskim gumama ili je prosto do slabije prohodnosti 2WD pogona. Iz današnje perspektive, baš je sinoć bilo zabavno. Sinoć i ne baš uvek ...
Za tatinog punta sam uzeo fuldu multicontrol. Put do kuće je lokalnog karaktera i čisti se samo ako ga mi izlopatamo i pod solidnim je usponom. Tata izašao bez problema i potrebe da stavlja lance. Guma 13' pa prolazi svuda.
A u temi sa zimskim gumama tajac, niko nista ne progovara....
Nikakvi utisci.
Ovde ima realnih utisaka, klizavo je i nije bas savrseno bezbedno.
PS. burazer mi kaze zimska Sava juce truba, leluja ko bambi.
Nikakvi utisci.
Ovde ima realnih utisaka, klizavo je i nije bas savrseno bezbedno.
PS. burazer mi kaze zimska Sava juce truba, leluja ko bambi.
Kad je teško - Bax !
Pa, šta da pišeš za zimske gume, da u snegu i na snegu imaju trakciju kao zimske ?
Ja na dva jarisa imam AS ( ove sezone kupljeni Kleber i Continental ), a na jednom zimske ( Laufen, došao uz polovna kola, DOT im je iz jeseni 2024 ).
Jesam probavao malo na parkingu kod BG "Arene" u snegu taj AS Continental i taj zimski Laufen. Na kočenju i kretanju meni deluju slično. Ako sam ja u stanju da osetim te finese i ako sam potrefio baš iste uslove "testa". Da li može da se kaže da nov premijum AS ima na snegu osobine kao polovna jeftinija zimska ? Pojma nemam.
Ali isto tako nemam dileme da je na snagu i ledu bolja dobra (premijum) zimska. Kao i što mislim da će u većini zimskih uslova da uglavnom posluži i dobra AS guma.
Ja na dva jarisa imam AS ( ove sezone kupljeni Kleber i Continental ), a na jednom zimske ( Laufen, došao uz polovna kola, DOT im je iz jeseni 2024 ).
Jesam probavao malo na parkingu kod BG "Arene" u snegu taj AS Continental i taj zimski Laufen. Na kočenju i kretanju meni deluju slično. Ako sam ja u stanju da osetim te finese i ako sam potrefio baš iste uslove "testa". Da li može da se kaže da nov premijum AS ima na snegu osobine kao polovna jeftinija zimska ? Pojma nemam.
Ali isto tako nemam dileme da je na snagu i ledu bolja dobra (premijum) zimska. Kao i što mislim da će u većini zimskih uslova da uglavnom posluži i dobra AS guma.
Poslednja izmena od pedalaš u 08 Jan 2026, 10:50, izmenjeno 1 put ukupno.