Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
@Bax Pazi, otkako je pao sneg ja sam samo dvaput vozio auto (zbog praznika) tako da možda moje iskustvo i nije merodavno. Juče sam napravio 160 km ali sve po ravnom i (za moje pojmove) blagim snežnim uslovima... Punto pritom nije uopšte pomeran (eno ga opet je pod snegom) a na njemu su gume loše i moram da ih menjam pa i nemam želju da ga vozim.
Samo polako i sa malo uključenog mozga i neće biti problema... Ako i ne može da izađe negde, okreneš se i tražiš drugu rutu ili parkiraš 

-
Dzoni_m
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Fuldica MC je jedna od boljih jeftinijih AS guma. Pogotovu sto ih ima u manjim dimenzijama.Skipper napisao: 08 Jan 2026, 10:22 Za tatinog punta sam uzeo fuldu multicontrol. Put do kuće je lokalnog karaktera i čisti se samo ako ga mi izlopatamo i pod solidnim je usponom. Tata izašao bez problema i potrebe da stavlja lance. Guma 13' pa prolazi svuda.
Najgora AS guma koju sam imao je Brigstone WetherControl A005 EVO. Ne za zimu vec leti je bila problem. Zvace na boku. Nekom to ne smeta, ja sam ludeo zbog toga. Jedva sam cekao da je se resim.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Ove Continental AS što su mi na Jazz-u su stavljene 2021, a sad sam ih praktično prvi put vozio po baš lošim uslovima. I to nam dosta govori o količini snega zadnjih godina. Bar za kola koja se voze po Beogradu. Tom logikom sam i birao AS gume izvedene od letnjih kao što su ove Continental ili Michelin CC. Na CRV-u sam imao i GoodYear Vector AS, one su izvedene iz zimskih i one su bile odlične po snegu. Ali sam ih optužio da su se deformisale na toploti i zato sam posle kupovao CC. Posle sam video da su mi i CC slično trajale... Ne može čovek da bude pametan. I ako menjaš letnje i zimske isto imaš dobar prelazni period kad ne znaš šta je bolje, kao npr što je ove godine početkom oktobra bilo snega na Zlatiboru.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Ja ću na kraju ove zimske sezone preći na AS, definitivno. Prodao sam set felni sa letnjim gumama, čisto da na proleće nemam priliku da se predomišljam. Continental, Michelin, Bridgestone, nešto od toga, mada sam najbliži poslednjim. Kada sve opštepoznate faktore uzmem u obzir, kao i specifične lične, dođem na to da je to moje rešenje. Plus je AWD pogon. Ne mogu više sa dva seta da se borim, a vreme leti pa mi je utisak da jednom mesečno menjam točkove.
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Dok smo bili klinci nikad raspust da dođe a sad svaki čas menjaš gume.
- Saša
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Nekad smo bilo mladi i vozili TG625...
I zimi i leti, samo što smo zimi dodavali lance.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Da, razumemo se.grujicd napisao:Dok smo bili klinci nikad raspust da dođe a sad svaki čas menjaš gume.

Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Zar nije bilo TG621?Saša napisao:Nekad smo bilo mladi i vozili TG625...![]()
Moram da napišem da mi je i dalje najbolje da imam novi letnji set i novi zimski set, svežih guma, srednjeg ka višeg nivoa kvaliteta guma, na tri četiri godine da zanavljam setove
Sve ostalo mi ima suviše kompromisa, za moj nivo i način korišćenja automobila
Sad sam bas isao van puta po nasipu, uzbrdo nizbrdo, po livadi, tu su bolje nego po putu idu Matadorke AS ko burgija u 4 sezoni. Meni bolje i ne treba, a mnogo je i do Punta ..

Kad je teško - Bax !
Ne, bio je TG 505McGruja napisao: 08 Jan 2026, 12:33Zar nije bilo TG621?Saša napisao:Nekad smo bilo mladi i vozili TG625...![]()
Moram da napišem da mi je i dalje najbolje da imam novi letnji set i novi zimski set, svežih guma, srednjeg ka višeg nivoa kvaliteta guma, na tri četiri godine da zanavljam setove
Sve ostalo mi ima suviše kompromisa, za moj nivo i način korišćenja automobila
Bar kada sam ja bio klinac.
Kao i Trayal T5
- Saša
Neke TG su bile, ne sećam se iskreno najtačnije oznake.
Ali se savršeno dobro sećam da zimske nikad nismo imali. Jedne gume i to je to, ako baš "krkne" dobar sneg - staviš lance i teraj...
Ja sam vec letnje porucio
Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema
Pametno, moraću i ja nego nemam ih gde
TG621 bila odlična guma, vozio sam je na Jugu, u kombinaciji sa lancima sam se peo na vrh Čemerna.
TG621 bila odlična guma, vozio sam je na Jugu, u kombinaciji sa lancima sam se peo na vrh Čemerna.

Još uvek imam kao rezervnu tu gumu. Yugo je 2007. stigao sa njima iz fabrike. Vozio sam ih preko 40000km u svim uslovima najnormalnije. Ova što je ostala u rezervi još uvek nigde nema ni naprslinu.
Istovremeno sam ponekad vozio drugog Yuga koji je došao sa Trayal T-400 i drastično su te gume lošije držale.