1000 zašto - 1000 zato!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: 1000 zašto - 1000 zato!

Post od nikaragva »

Kad smo vec kod toga, video sam pasata koji ima na krovu neke solarne celije, kojima pravi struju, da bi hladio auto. Kada posle celodnevnog przenja dodjes i sednes u auto, ono prijatno, onda sibnes klimu i uzivas.
To treba uvesti kao standard za sva vozila :)
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

nikaragva napisao:video sam pasata koji ima na krovu neke solarne celije, kojima pravi struju, da bi hladio auto
"...Stara stvar u Novom Beceju..."
Neki modeli visokih klasa u visokim paketima opreme nudili su to i 90ih.
Iako nikad nisam imao priliku da vidim kako to funkcionise, sama ideja mi se mnogo svidja. Kao i ideja webasto uredjaja sa programiranjem, pa postavis zimi da ti greje auto od 6:30 i kad udjes u njega u 7:00 da krenes na posao a ono toplooo. :)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

djiuliju napisao:Automatska klima jeste zakon, ali za neke druge stvari, a ne za to koliko ce brzo da rashladi. Pocne i kod mene da duva hladno posle 10-20 sekundi, ali je jednostavno auto vreo unutra. Uostalom, sigurno da neka kola imaju bolje neka losije klima uredjaje, nista cudno
Pođite od toga koje boje vam je auto. Tu već imate značajnu razliku.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Živa istina. Od dva auta koje imam, jedan je u najgoroj, drugi u najboljoj boji što se grejanja tiče. U crni leti uletim, upalim motor i klimu i izletim dok se bar malo ne rashladi, inače vazduh peče ždrelo dok se diše. Volan i menjač ne mogu da držim. Haos. :kezo: Ne znam kolika temperatura može tada biti unutra, ali znam da u srebrnom autu nikada nije tako. Ne smem ni da zamislim kombinaciju crne boje karoserije i kožnog enterijera.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Ima vise razlika izmadju automatske klime i manuelne, osim upravljanja. Po meni jedna od najvaznijih je sto se kod vecine modela sa aut. klimom kompresor gasi kada vidi da je motoru potrebno vise snage, sto je itekako znacajno kod motora malih zapremina. Kod moje keve u fabii 1.2 HTP kad ukljucis klimu subjektivan osecaj je da snaga padne za 30% minimum.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Muka je sa klimom na malim motorima, ali opet je bolje imati nego nemati.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

A jos ako je 4 coveka, plus otvoren put...
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Sloba napisao:Živa istina. Od dva auta koje imam, jedan je u najgoroj, drugi u najboljoj boji što se grejanja tiče. U crni leti uletim, upalim motor i klimu i izletim dok se bar malo ne rashladi, inače vazduh peče ždrelo dok se diše. Volan i menjač ne mogu da držim. Haos. :kezo: Ne znam kolika temperatura može tada biti unutra, ali znam da u srebrnom autu nikada nije tako. Ne smem ni da zamislim kombinaciju crne boje karoserije i kožnog enterijera.
oces ja da ti kazem? :rofl:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Oras ispred kuce je majka janja :D
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Orah je idiotsko drvo, samo ostaju tackice od njega. Operem auto, parkiram 15 min ispod oraha i stakla mi budu kao da su dobila osip...
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Ma nemoj. Kolace volis da jedes :)

TT post
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

trojanac napisao:
djiuliju napisao:Automatska klima jeste zakon, ali za neke druge stvari, a ne za to koliko ce brzo da rashladi. Pocne i kod mene da duva hladno posle 10-20 sekundi, ali je jednostavno auto vreo unutra. Uostalom, sigurno da neka kola imaju bolje neka losije klima uredjaje, nista cudno
Pođite od toga koje boje vam je auto. Tu već imate značajnu razliku.
Pa auto mi je sive boje, nije strasno. Njegov je taminiji. Ma tacno je da boja mnogo utice, ali +35 je +35, nema tu mnogo mudrosti.
Kako volim garazu, bar kad krecem od kuce bude prijatno
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

veruj mi ima jako, jako velike razlike.

Danas Mercedes i 406 parkirani jedan pored drugog, palim oba istovremeno da se ohlade. U Mercedes kad sam usao, zatvorio vrata i sve ok. Jeste vruce, ali moze da se dise i ne pretvoris se odma u vodu.
U Pug kad sam usao, nisam smeo da pipnem volan, ispekao sam ruku na sediste i jedva sam disao dok sam upalio auto i klimu...

Jako, jako je velika razlika izmedju svetlog auta sa svetlim enterijerom i taman auto + crni kozni enterijer...
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

E preterujeteeeee

Em nije upeklo jos kako treba a svi se nesto topimo.. Sta ce biti za mesec dana ga priprzi, kad pocne da izbija iz asfalta?
Do pre par godina klima u autu je bila luksuz, a sad se kuka sto ne ohladi juce za danas.
Da je razlika u kolima koja su tamnija u odnosu na svetlija to je visestruko dokazano. Ali ni to nije sad nesto straobalno strasno.NexT ne voli kozu na sedistu, al bi za koznu inst tablu dao bubreg :rofl:

Eto imao sam tu srecu da jedan period posedujemauto koji je opremljen kozom. Sta vise bila su dva auta. Jedan crn ko crni gavran, drugi boja nocno plava. Kad upekne upekne, al se kroz par min resi. Npr startujes motor i klimu nna max brzinu sa min temperaturom i horizontalnim duvanjem vazduha. A onda horizontalne otvore okrenes ka vozackom sedistu. Otvoris sva 4 prozora da izbije zara i produva vazduh iz ventilacije. Pre se provetri 100%. Za min do dva ti se pravis pametan. Obidjes auto da vidis da te neko nije ogrebao, otvoris retrovizore (prethodno sklopljene na parkingu), vizuelno snimis gume da vidis da nije neka nalegla... Ma eto napravis krug oko auta. Zatim sednes i vozi. Nije hladno ko u ledari, ali nije ni neizdrzivo. Kroz narednih par min voznje postaje jos prijatnije i milina. Priznajem ume da pecne koza kad se bas zagreje, ali nije to sad nesto sto pravi opekotine. ;)

Sad ce neko da uleti sa opaskom kako je koza zimi hladna. Zamisli izuma koji se zove grejac sedista?! :o + ne sedam golom gu*icom pa da se pre'ladim. A i postupak da se po startovanju motora upale i grejaci na max. Pa se auto ocisti od snega, obidje... Sednes nakom ~2min a ono se vec smlacilo.

Ne valja koza?! Kiselo vam grozdje, a? ;)
Eto kome smeta auto opremljen kozom, a poseduje isti, rad sam da ga oslobodim bede. Preuzimam isti i ne trazim nista za uzvrat. Drago cemi biti ako nekog usrecim i to mi je dovoljan nadoknada. :)
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ne znam kako je kod ostalih automobila ali moj zimi iskljuci grejace cim oseti da niko ne sedi na sedistu.. Tako da dok se cisti sneg, samo grejanje radi :D
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Odgovori