Auto Kasko osiguranje

Stanje na putevima, registracija, osiguranje i druge informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС

Re: Auto Kasko osiguranje

Post od Филиповић »

Мени Дунав није правио проблем, брзо су и исплатили, али искуства су врло разнолика и често зависе од личних познанстава...
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

NOPS: Čije interese štiti NBS?

Sreda 3.12.2014 | 15:28 | Izvor: B92, Tanjug

Beograd -- Pojedini vlasnici polisa osiguranja Takovo osiguranja, nisu uspeli da naplate potraživanja jer institucija koja bi trebalo da ih isplati ne postoji.

Narodna banka Srbije oduzela je dozvolu za rad Takovo osiguranju iz Kragujevca a pojedini vlasnici njihovih polisa još nisu naplatili potraživanja na ime naknade štete, uz obrazloženje da je do zastoja došlo zbog kašnjenja sa isplatom Garantnog fonda, koji u stvari ne postoji, saopštila je Nacionalna organizacija potrošača Srbije.

Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju iz 2009. godine predviđeno je osnivanje Garantnog fonda sa svojstvom pravnog lica do 30.06.2012. godine, a sa računa Garantnog fonda isplaćaju se osigurane sume i naknade štete oštećenim licima iz sredstava društava za osiguranje nad kojima je pokrenut stečajni postupak.

Na osnovu iznetih infrmacija, takođe ostavljamo građanima da procene da li i čije interese štite NBS, Udruženje osiguravača (UOS), Ministarstvo finansija i ostali organi i institucije koji se finansiraju od novca poreskih obveznika i čije su interese dužni da štite. Nameće se zaključak da je oblast osiguranja jedna od najneuređenijih oblasti gde se ne zna ko i na osnovu kojih kriterijuma upravlja ogromnim svotama novca. Ostaje nada da će najavljeno otvaranje pregovaračih poglavlja, uvesti red u ovu oblast i da će građani Srbije znati kome, koliko i za šta plaćaju preko polisa obaveznih osiguranja na šta imaju pravo po Ustavu i zakonima Republike Srbije.

NOPS navodi da taj fond još nije počeo da radi, a Narodna banka Srbije odgovorila je da ona "nema saznanja da je taj fond počeo da radi".

Osnovnim Zakonom o osiguranju propisano je, podseća NOPS, da nadzor nad obavljanjem delatnosti osiguranja vrši NBS i da je njen odgovor neprihvatljiv. Takođe, navedeno je da NBS, u vršenju nadzora, sarađuje sa povezanim licima, organima i institucijama.

"Činjenica da Garantni fond nije osnovan, iako je zakonom definisan rok istekao, potvrđena je i u Ministarstvu finansija, što samo verifikuje naša saznanja da Ministarstvo, kao predlagač ne poštuje sopstvene zakone", ističe NOPS u saopštenju.

Zakonom je predviđeno da će do osnivanja Garantnog fonda, njegove poslove obavljati Udruženje osiguravača Srbije (UOS), kao neprofitna organizacija koja obavlja poslove od zajedničkog interesa članova Udruženja. "Iz navedenog se da zaključiti da UOS raspolaže novcem građana Srbije na osnovu odluka Upravnog odbora, a koje čini se, ne podležu kontroli državnih organa.

U potpunosti su nejasni kriterijumi na osnovu kojih UOS odlučuje o zahtevima za naknadu štete, a što je još zanimljivije, po kojoj formuli se došlo do magičnog procenta od 45 odsto, za koliko je poskupelo obavezno osiguranje od autoodgovornosti", navodi NOPS.

S obzirom na to da se radi o vrsti obaveznog osiguranja, NBS je dala saglasnost za poskupljenje. "Ne možemo da se otrgnemo utisku da je NBS davanjem saglasnosti, zaštitila interese duštava za osiguranje i Udruženja osiguravača, a ne interese osiguranika", navodi NOPS.

NOPS dodaje da se najbolje vidi kako se štite interesi osiguranika iz podatka da je na dan 30. oktobra bilo 11.708 nerešenih zahteva za isplatu štete društava za osiguranje.

Jedno od obrazloženja NBS za davanje saglasnosti za povećanje cene polisa za obavezno osiguranje automobila, je i povećanje limita za isplatu štete u saobraćajnim udesima.

Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju utvrđeno je povećanje nivoa zaštite oštećenih trećih lica najkasnije od 13. oktobra ove godine, tj. suma osiguranja se povećava na milion evra za štete licima i 200.000 evra za štete na stvarima.

"Navedeno povećanje minimalnih osiguranih suma, koje će biti i do 16 puta više u odnosu na trenutni nivo, odražava se kako na povećanje šteta koje isplaćuju društva za osiguranje, tako i na povećanje zahtevanog nivoa premije osiguranja", kaže se u odgovoru NBS , koji je objavljen u sredstvima informisanja.

"To obrazloženje NBS vređa inteligenciju građana Srbije, jer praksa društava za osiguranje i sudska praksa ne pamte da je ikada po jednom štetnom događaju oštećenim licima isplaćena najmanja osigurana suma od 100.000 dolara, koja je važila do stupanja na snagu novih iznosa osiguranih suma", navodi NOPS.

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Nema potrebe za copy/paste - dovoljan je link.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=932003
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Ja prvi link, ako nema opisa, kliknem kad sam baš dokon, ovako uglavnom pročitam :D

Nema teme o obaveznom autoosiguranju?
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

I to je tacno :)

Jedina tema koja mi pada na pamet je ova o registraciji:
viewtopic.php?f=36&t=57&hilit=registracija
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
sashicus
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 10:43
Garaža: lancia lybra 1.9 jtd

Post od sashicus »

Potrebna mala pomoc, ako neko zna nesto o tome...
Drug je imao saobracajku juce u Bugarskoj, tu oko Sofije. Alkohol nije konzumirao, bila policija, uvidjaj, platio kaznu i sve to sto se tice bugarske policije je zavrseno, auto se sada nalazi na mazdinom placu u Sofiji i bice mu transportovan u narednih 7 dana.
Mazda je full kasko osigurana, pre nego sto dodju njegovi procenitelji i pocnu da se drkaju da sto vise umanje stetu, voleli bi da znamo unapred sta da ocekujemo i ako treba da potegnemo neki pravilnik i slicno?!
Kakvo je vase misljenje da ce biti procena?
Auto je uzet na lizing, na 5 godina, ostala je jos 21 rata da se isplati, presao 48000, odrzavan u mazdinom ovlascenom, pre udesa je bio odlican...
Ako sam nesto propustio da napisem sto je potrebno od podataka za eventualnu pomoc - recite...

Edit: nema povredjenih, nema zrtava.

Slika SlikaSlika Slika Slika Slika Slika Slika Slika
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

:(

Ovo je totalka cista kao suza.
Lizing kuca ce da izvuce sav preostali dug, a on ce se dobrano natezati da nesto izvuce :ccc:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Pa trebao bi da dobije nesto... Ako je lizing kuci ostalo oko 5-6000 evra da se da, auto mora da vredi bar 9-10 na trzistu... Razlika bi trebala da bude njegova...

Gde je osiguran? I koliko mu je ucesce u steti?
Korisnikov avatar
sashicus
Reactions:

Post od sashicus »

Delta djenerali, za ucesce ne znam ali aktivirace valjda sad full kasko. A da li olupina ostaje njemu ili je osiguranje uzima a njemu isplacuju samo ostatak/razliku?
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Delta voli da ti ostavi. Oni je procene koliko vredi to sto je ostalo, pa se ti bakces sa prodajom/popravkom.

Neka pozove privatnog procenitelja, neka pogleda covek papire, pa da zna na sta treba da racuna. Mi smo se tuzili sa Deltom i dobili... Hteli su da isplate znatno manje od realne vrednosti auta
Korisnikov avatar
sashicus
Reactions:

Post od sashicus »

To mu i ja predlazem, bar nekog advokata da kontaktira. Prakticno trebao bi da mu ostane auto+deo kesa moji ostane (procenjen auto-preostali lizing dug)?
Korisnikov avatar
sashicus
Reactions:

Post od sashicus »

Procenjena vrednost mazde 10.800 e, moze varijanta da mu isplate sve kes, a moze i da prevremeno otplati ostale rate kredita. olupina ostaje njima :)
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Ja bih uzeo kes i nastavio da otplacujem.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Misliš da se više isplati?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
sashicus
Reactions:

Post od sashicus »

Vise, zato sto bi ovako morao pored rata da plati i penale za prevremenu otplatu lizinga/kredita, koja bi u ovom slucaju iznela jos oko 750 eura... Tako da ce verovatno da nastavi da placa, a kes uzme+nesto doda i kupi drugi auto ;)
Odgovori