Isplativost električnih vozila

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Isplativost električnih vozila

Post od nidza »

10 godina stariji verovatno, ne možeš to tako da porediš. Nađi egal 1-3 godine star, 15-30000km na satu recimo pa pravi matematiku za 5 godina unapred.
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

Cekamo da nidza predstavi svoj ev :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Prvo duvede strujomer.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Ja, po nekoj svojoj računici, stvarno gledam MG 4 - cena je ~38k u većem paketu opreme sa većom baterijon i na to postoji potencijalna subvencija od 5k eur (jbg država nam je transparentna pa ne znaš još koliko sredstava za subvencije ima i dalje u budžetu).

Završavam kuću kod Ub-a i kada pređemo tamo NBg mi je na nekih 60ak km u jednom smeru (dnevna rutina da zujanjem po gradu će biti 150 - max 200km).
E sad drugi auto ostaje SUS koji će služiti supruzi i našim zajedničkim putovanjima.
Od korone nemam iznenadnih poslovnih putovanja u inostranstvo (da moraš sutra biti negde) , pa svaki odlazak realizujem avionom - a i ukoliko se desi neki izuzetak 99% mogu da uzmem SUS auto od supruge, a za ostalo rental (koji sam i do sada koristio kada se nešto nenadano desi sa autom)

Sad možda grešim - ali mi je neki utisak da se isplati EV u ovom slučaju, samo ako mogu da dopunim bateriju preko noći u garaži. E sad ako moram da instaliram punjač, verujem da to podiže cenu za nekih 2k eur
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

milosg napisao: 25 Sep 2023, 08:55 Zoe košta toliko da može da se uzme Renault Clio na gas i da se za ostatak novca navozaš godinama. :D
Od svih EV, Zoe je najkorektniji sa cenom. Ne znam koja je fora sa Nissanom Leaf, čini mi se da ih u Srb baš malo ima, a sa cenom su sišli ispod 10k uveliko.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
aboki
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2017, 22:23
Garaža: Renault Zoe R135, Renault Scenic 2 2.0T

Post od aboki »

dzonic87 napisao: 25 Sep 2023, 09:18 Sad možda grešim - ali mi je neki utisak da se isplati EV u ovom slučaju, samo ako mogu da dopunim bateriju preko noći u garaži. E sad ako moram da instaliram punjač, verujem da to podiže cenu za nekih 2k eur
Sad ne znam koja ti je dnevna km, ali ti se punjač sam isplati za maksimum 90000km, u mom slučaju 3 godine.
Nisam računao brzinu punjenja, već samo to da bateriju napuniš za vreme niže tarife, a ne puniš za vreme više. Recimo mene mesečno košta 20e račun, a da punim i noću i danju na šuko bio bi bar 60e, ako ne i više. ABB 11kw je bio oko 1600e sa ugradnjom, Schneider 150e manje.
dzonic87
Reactions:

Post od dzonic87 »

Napisao sam u postu, dnevna km očekivana za taj auto je 150 do max 200km.
Ne bežim ja od instalacije punjača - ne znam koje su komplikacije, odradio bih to odmah ukoliko se isti isplati.
Imam tu slobodu da mogu auto da zakačim u 23:00 na kabl i da otkačim u 6h ujutru
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

https://ev-database.org/car/1131/Renaul ... arge-table
Piše da se puni 13-21h ovaj model. Domet pune baterije kombinovano oko 200km.
Cena bila novog oko 36,000 eura.
Ne znam da li je baš tako loše prema brojkama ali izgleda da je dobio 0 na kreš testu a i jako kratko se prodavao.
Taj upada u kategoriju do 5 godina starosti recimo.

17-27h za model https://ev-database.org/car/1164/Renaul ... arge-table
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Leaf se nešto nije proslavio, koliko sam ispratio na EV clinic.

Korisnikov avatar
aboki
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2017, 22:23
Garaža: Renault Zoe R135, Renault Scenic 2 2.0T

Post od aboki »

dzonic87 napisao: 25 Sep 2023, 09:42 Napisao sam u postu, dnevna km očekivana za taj auto je 150 do max 200km.
Ne bežim ja od instalacije punjača - ne znam koje su komplikacije, odradio bih to odmah ukoliko se isti isplati.
Imam tu slobodu da mogu auto da zakačim u 23:00 na kabl i da otkačim u 6h ujutru Slika
Pa tebi se to isplati duplo brže nego meni :D

Nemaš potrebe da ga kačiš u to vreme, ja ga zakačim i u 18h poslepodne i stavim na autu odloženi start u 00:00 :cool!:
Postoji varijanta i na ABB punjaču da se tada pusti struja, ali ovako mi je lakše.

Što ne gledaš neki od 6 meseci star preko? Mene je ZOE izašao 22000e, 10500km i kalendarski 1,5godina star, a registraciono jedna.
Nov je bio 38000e, i da dobiješ subvenciju od 5000e, opet je razlika 11000e bila.
dzonic87
Reactions:

Post od dzonic87 »

Kad je EV neka bude nov ne znam, Tesle su kod nas dosta skupe polovne. A gledam ovaj MG 4 koji ima dosta dobrih recenzija - a imam i mogućnosti da polovinu finansiram iz 'povoljnijeg' kredita + mi deluje da je dosta ozbiljniji auto od Zoe-a
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Plus garancija od 7 godina ...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Dodati pouzdanost i raspoloživost u jednačinu. Jedan dan da si bez auta koliko te košta?

dzonic87
Reactions:

Post od dzonic87 »

Šta podrazumevaš pod pouzdanošću? Ev bi trebalo da je dosta pouzdan (ne računajući Tesla sw bug-ove)
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

dzonic87 napisao: 25 Sep 2023, 09:18
Sad možda grešim - ali mi je neki utisak da se isplati EV u ovom slučaju, samo ako mogu da dopunim bateriju preko noći u garaži. E sad ako moram da instaliram punjač, verujem da to podiže cenu za nekih 2k eur
Po kojoj se to računici isplati auto od 40k evra na kredit (sa svim troškovima kredita, kaskom…) za vožnju po gradu? Da je tako, coca cola bi rentirala auta od 40k evra, a ne Renault Clio i C3 na tng.

Mislim, drugo je ako to želiš kao što želiš i neki auto više klase, ili neki gedžet, ali da se to isplati… apsolutno ne. 😊
I drugačije je ako neko uzima auto na firmu, pa time pravi trošak, i slično (što je finansijski najopravdaniji momenat kupovine novog auta), ali u ostalim slučajevima, računica je potpuno šuplja…

U ovoj temi ima dosta onih ”post hoc” racionalizacija, gde neko na sve načine pokušava da racionalizuje prethodno emotivno donetu odluku. 😊
Ko stvarno želi da uštedi novac u porodici,, niti jedan od pomenutih auta to neće uraditi, za to služile mala (i polovna ali što mlađa) auta na metan ili tng.

Sve ostalo su priče za ženu kući da joj se objasni zašto uskoro stiže elektro auto. :D
Odgovori