Obrazovanje i školstvo
Re: Obrazovanje i školstvo
Bar znamo da ni za 20 godina neće biti bolje, nego gore, iz prostog razloga što važne stvari neće imati KO da iznese.
Šta god da se dešava, to nije ništa novo. Ljudi sa fakulteta ne znaju da pomnože dva broja na papiru... Ja sam frapiran posle svake ture intervjua kad primam mlade inžinjere.
Tapatalk 4
Šta god da se dešava, to nije ništa novo. Ljudi sa fakulteta ne znaju da pomnože dva broja na papiru... Ja sam frapiran posle svake ture intervjua kad primam mlade inžinjere.
Tapatalk 4
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Oni koji mogu da "iznesu" i danas nemaju ni malo volje da se je*avaju sa mufljuzima...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
A sto trube kako su nase prednosti kvalifikovana radna snaga...gledao neki dan, ljudi iz fabrika se zale da moraju inzenjere da uce osnovnim stvarima kada ih prime. NE da obucavaju, da ih uce onom sto su trebali vec da znaju. Ne cudi mene to, ali to samohvaljenje, nase prednosti, teska demagogija, ali sto ne bi, kada prolazi...A kakav je sistem obrazovanja na faksevima, nabubaj, zadovolji formu, a sto posle ne znaju jedan slican zadatak samo u drugoj formi da rese, to nema veze.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ma to je oduvek bilo. Kolega koji je 90 tih zavrsio racunarsku tehniku ETFa nije znao sta je to eprom, a najcrnje je sto je u medjuvremenu doktorirao u USA,znaci nema veze sve:) sto se cetso ispostavi kao tacno. Meni je jedino vrhunski u Holandskim skolama (za razliku od Spskih) je da ih potpuno nicim ne opterecuju, nemaju domace, ne nose nista u skolu (sve dobijaju i ostaje u skoli), jedino se roditelji malo pogube sta deca rade, jel ne vide nista ni knjige ni sveske... A o strucnosti inzenjera i ostalih, uvek je bilo izvardenih, prosecnih i onih stalih (u velikoj vecini)
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Stoji, ali dovoljno je procitati neku nasu knjigu sa faksa i americku, njihove zadatke sa ispita i nase. Tamo je sve oslonjeno na praksu, jer fakulteti sluze kao podrska industriji, a ovde fakulteti sluze kao socijalna ustanova, da se koliko toliko odgodi nezadovoljstvo ljudi dok ne pozavrsavaju (govorim za vecinu fakseva, postoje retki izuzeci) i da ih tesi da ce sa faksem mozda postici nesto vise.

Mislim da gresis sto mislis da su fakulteti u Americi drugaciji. Moj drugar ih je zvao vrtici za odrasle. Tek tamo postoji razlika izmedju pravih fakulteta i onih ostalih (isto u vecini). Od uvek se znalo da jedino sto mozes na faksu da naucis je da se bolje snalazis sa literarurom, da steknes dobre veze za budicnost i da se malo oblikujes kao covek, e sada od baze (coveka-sdutenta) sve zavisi, a snalazenje (sto se kod nas najbolje nauci) je vazna praksa za svaku zemlju..
Ps: to sto si naveo da su na faksu nezadovoljni i da misle da mogu da postignu nesto bolje to je bogatsvo naseg sistema jel u Holandiji (ili Americi) npr nemas tu privilegiju da mozes tek tako da studiras, pa opet od tebe zavisi da li ces nesto da uradis ili neces...
Ps: to sto si naveo da su na faksu nezadovoljni i da misle da mogu da postignu nesto bolje to je bogatsvo naseg sistema jel u Holandiji (ili Americi) npr nemas tu privilegiju da mozes tek tako da studiras, pa opet od tebe zavisi da li ces nesto da uradis ili neces...
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Ima dosta tacnog u tvojem pisanju, medjutim ja sam napisao za udzbenike, ne fakultete, po meni za inzenjering je jako bitno da knjiga ima dodir sa realnoscu, a ne da bude uopstena i suva teorija, jer inzenjeri za razliku od drugih nekih struka znanje moraju da primene na prakticnim i materijalnim zadacima, a ne samo u teoriji. Sto se studiranja tice i cena, pa sta znam, mozes i u USA povoljnije da prodjes, ako se radi moze i da se to sufinansira lakse, a mislim da je i nastava prilagodjena ako radis, gledao sam malo cene kada sam bio u USA, mada sam vec malo i pozaboravljao. Inace koliko znam u Svici, Austriji i Nemackoj su same studije prilicno povoljne, za smestaj i ostalo ne znam. Postoji tu fundamentalna razlika, napolju ti ne treba ogromno skolovanje da radis neki posten posao za zivot relativno dostojan coveka, a u Srbiji znamo kako je. Da, moze i bez faksa i ovde da se radi za vecu lovu ko se snadje, ali kapiram da to nije ideja onoga ko upisuje faks. Dakle, covek u startu ne gubi 3-5 ili vise godina zivota, nego za to vreme radi, stice iskustvo. E sad, kod nas ako radis za 15-25 k i slicno neces puno ustedeti za tih par godina. A sto se cene studija u Srbiji tice, nije to odavno povoljno za nas standard, evo ja gledam na FTN u NS godina je 90k din, sto je oko 800e, cini mi se da je u Nemackoj toliko semestar, tako nesto, a standard znamo koliko je visi. Ja stvarno ne znam kako obican svet skoluje decu na fakultetima u Srbiji danas, to su vrlo ozbiljne pare ako se placa stan, klopa i skolarina. Besplatno obrazovanje je teska demagogija.

Na studiranju najjeftinije su studije, a najsuplji zivot.... Koji dodje (u NL) oko 1000 eura mesecno... A koliko sam shvatio u proseku je tako svuda na zapadu.... E to je u Srbiji jeftinije zbog mentaliteta i okolnosi...
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Sa vise ljudi sam pricao koji zive napolju po zapadu i dosao sam do zakljucka da zavrsavaju faks samo ako zele, a ne iz pobuda da sutra ne budu neciji robovi, mada mozda je i moj uzorak mali, ne znam. Kada pogledam oko sebe i vidim ljude sa 5 godina faksa koji rade po buticima, kao radnici na montazama i slicno samo kazem sebi kakva suluda investicija i gubljenje energije, novca i vremena. Da sam znao da ce se ovako razvijati situacija kapiram da bih verovatno pre odabrao neki zanat. Inace nivo na faksu je toliko pao da se ja plasim da ce i za trazene struke uskoro traziti ko zna kakve papire, nostrifikacije, razne razlike ispita, itd. U Nemackoj za neke deficitarne struke znam da do sad nisu trazili.

Nostrifikacija se po pravilu trazi za svaku diplomu stecenu van EU ali je poslodavcu ostavljena mogucnost (ne mogu da mu zabrane) da te zaposli i bez toga. Za neka zanimanja koja su jako deficitarna a kandidati se relativno lako proveravaju (npr. IT) moze da prodje i danas bez toga.dragvorl napisao:U Nemackoj za neke deficitarne struke znam da do sad nisu trazili.
U Srbiji se od ozbiljnih fakulteta isplati jedino elektrotehnika...
Zalosno je to da jedan ekonomista sa gigatrenda ili pravnik imaju vece mogucnosti nego npr. masinac ali tako je.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Drugar radi u BMW-u u DE i zaposlio se tako da je otisao tamo nesto posle faksa, to mu je bio prvi posao. Nista nije nostrifikovao i slicno, kako im se cefne tako mogu da tretiraju. Znam i za neke slicne slucajeve. Dakle jasno, kada im nesto treba nece puno zakerati. Sa druge strane devojcina rodjaka je medicinska sestra i morala je svasta nesto da se muci sa papirima, doduse resila je to i sada radi.

- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Jel imate vi neke primere za veterinare?
Samo pricate o mehanici, et, IT, pravu...

Samo pricate o mehanici, et, IT, pravu...

dragvorl napisao:Stoji, ali dovoljno je procitati neku nasu knjigu sa faksa i americku, njihove zadatke sa ispita i nase. Tamo je sve oslonjeno na praksu, jer fakulteti sluze kao podrska industriji,
Generalno, ovo je problem u dobrom delu evrope, ne samo kod nas.
A u Americi, sto rece Ljuba, ne vredi govoriti o celokupnom obrazovnom sistemu. Tamo te niko ne pita samo sta si zavrsio vec i gde si zavrsio, jer je jako jako bitno koji je fakultet u pitanju, ne vrednuju se ni priblizno jednako.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Naravno, ali takva je situacija i u Srbiji kada pogledas u globalu. Nije svejedno da li se zavrsi Stanford, Princeton ili Columbia, MIT ili neki tamo u Luiziani, to sam lupio, mozda i tamo ima nekih odlicnih fakseva. Doduse i od tih univerziteta nije svaki za svaku struku najbolji. Rodjak je recimo na Stanfordu zavrsio IT i to vazi za ozbiljnu diplomu.

@dragvorl
Pa to ti kazem. Neko u svojoj privatnoj firmi moze da zaspoli koga hoce ali ima i onih koji bez nostrifikacije / lokalne diplome nece ni pogledati tvoj CV...
Pa to ti kazem. Neko u svojoj privatnoj firmi moze da zaspoli koga hoce ali ima i onih koji bez nostrifikacije / lokalne diplome nece ni pogledati tvoj CV...