Vežbanje, dijete, teretana...
Re: Vežbanje, dijete, teretana...
ne, nego odu u aman i kupe keks na kome piše "bez glutena, keve mi" 

Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
-Čarls Bukovski-
"Alergija" na gluten, ili celijakija, je bolest koja ljudima dugorocno unistava creva kada jedu gluten, vrlo ozbiljna stvar.
Kada prestanu da jedu gluten creva se oporave, ali je jako bitno da ga vise ni malo ne uzimaju (znaci ne sme, sad cu malo uzmem pa opet necu) jer inace bolest moze da se vrati u mnogo opasnijem obliku. Ne moraju ljudi ni da osecaju nikakve simptome, nije to alergijska reakcija, ali je dugorocno razorno.
Interesantno je da ljudi koji zive sa celijakijom i pridrzavaju se dijete u proseku zive duze od ostalih ljudi, bas zato sto se zapravo zdravije hrane.
I naravno da ti ljudi kupuju hranu u obicnim supermarketima.
Kada prestanu da jedu gluten creva se oporave, ali je jako bitno da ga vise ni malo ne uzimaju (znaci ne sme, sad cu malo uzmem pa opet necu) jer inace bolest moze da se vrati u mnogo opasnijem obliku. Ne moraju ljudi ni da osecaju nikakve simptome, nije to alergijska reakcija, ali je dugorocno razorno.
Interesantno je da ljudi koji zive sa celijakijom i pridrzavaju se dijete u proseku zive duze od ostalih ljudi, bas zato sto se zapravo zdravije hrane.
I naravno da ti ljudi kupuju hranu u obicnim supermarketima.
Nisam uopste na to sve mislio na takav svirep nacin.
Evo jedan banalan primer, malo prenaduvan:
Dodjes u prodavnicu, a tamo na rafu stoji voda knjaz milos na kojoj pise gluten free.
Onda neka farmakusa to kupuje i prica svima kako se hrani gluten free hranom, a zapravo ni ne zna sta to znaci. Misleci da je to nesto kul.
Laki koliko je trajalo to istrazivanje ko duze zivi?
Evo jedan banalan primer, malo prenaduvan:
Dodjes u prodavnicu, a tamo na rafu stoji voda knjaz milos na kojoj pise gluten free.
Onda neka farmakusa to kupuje i prica svima kako se hrani gluten free hranom, a zapravo ni ne zna sta to znaci. Misleci da je to nesto kul.
Laki koliko je trajalo to istrazivanje ko duze zivi?

Pa kako znaju onda da su alergicni?Laki021 napisao:Ne moraju ljudi ni da osecaju nikakve simptome, nije to alergijska reakcija, ali je dugorocno razorno.
Pa ne znaju dugo.
Zato i stavljam "alergija" pod navodnike, jer to nije alergija.
Saznaju tako sto im nesto drugo fali, npr osecaju se lose jer im fali necega u krvi jer se zbog ostecenja ne apsorbuje u stomaku, pa se izmedju ostalog testira i na celijakiju.
Zato i stavljam "alergija" pod navodnike, jer to nije alergija.
Saznaju tako sto im nesto drugo fali, npr osecaju se lose jer im fali necega u krvi jer se zbog ostecenja ne apsorbuje u stomaku, pa se izmedju ostalog testira i na celijakiju.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Da, zajebano, roditelji bivšeg kolege imaju firmu koja uvozi bezglutensku hranu, počelo je tako što oboje boluju od toga pa su morali da se krpe i snalaze oko nabavke te hrane, i onda započeli biznis. On mi je pričao da je baš nezgodno stanje, ili bolest, kako već.Scuderia napisao:Pa kako znaju onda da su alergicni?Laki021 napisao:Ne moraju ljudi ni da osecaju nikakve simptome, nije to alergijska reakcija, ali je dugorocno razorno.
Vidim pominje se umor, meni se gotovo stalno spava posle obroka, ali sta znam, nije to nesto konkretno, moze biti zbog teskih treninga, vece kolicine UH, vremena. A gasovi i nadimanje cesce nakon ovsenih.
Danas skala na vagi stala na 75kg.
Ravno 10kg skinuh za 52 dana.
U teretani radim 50min brzo hodanje (7.2kmh i nagib 3%), a odmah posle toga 30min bajs na opterecenju 8 (1÷25) i prosekom 'obrtaja' 74.
Probao sam i da trcim jedan dan i za divno cudo istrcao relativno lako 30min brzinom 9.5kmh i 10kmh...a poslednjih 5min sam trcao 13kmh.
I sve bi to bilo super da taj i naredni dan jedna noga doslovno nije bila u funkciji. Velika steta
Ravno 10kg skinuh za 52 dana.
U teretani radim 50min brzo hodanje (7.2kmh i nagib 3%), a odmah posle toga 30min bajs na opterecenju 8 (1÷25) i prosekom 'obrtaja' 74.
Probao sam i da trcim jedan dan i za divno cudo istrcao relativno lako 30min brzinom 9.5kmh i 10kmh...a poslednjih 5min sam trcao 13kmh.
I sve bi to bilo super da taj i naredni dan jedna noga doslovno nije bila u funkciji. Velika steta

Dobra sisa zlata vredi.
Nije. Ali moze da se javi u bilo kom dobu zivota. Cesce se javlja kod dece, i deca imaju razne probleme sa stomakom pa se dosta lako uoci. Kad se javi kod odraslih ti klasicni simptomi uglavnom izostaju, tako da se moze primetiti tek nakon nekog vremena indirektno.nikaragva napisao:Jel to zarazno?
Ko se danas ne zali na umorScuderia napisao:Vidim pominje se umor, meni se gotovo stalno spava posle obroka, ali sta znam, nije to nesto konkretno, moze biti zbog teskih treninga, vece kolicine UH, vremena. A gasovi i nadimanje cesce nakon ovsenih.

Mislim da pospanost posle obroka nije jedan od simptoma, nadimanje vec jeste. No ako te to muci da li imas ili ne, idi lepo u laboratoriju i trazi da te testiraju na celijakiju, radi se vadjenjem krvi.
Odkud sam ja postao odjednom ekspert za celijakiju i probleme sa glutenom, pa zbog nekih problema su me testirali pre par nedelja, no sreca nalaz je bio negativan, kao i na sve ostalo sto su testirali (osim nedostatka vitamina B12)... Pride jedna drugarica to ima i onda je uvek problem sta spremati za jelo kad nam dolaze u goste, pride ne podnosi ni laktozu (ovo nije retko da ide jedno sa drugim) i onda je to bas problem. Ko ne sme samo gluten, nije to toliki problem (bar kad si kuci i sam spremas hranu, problem je za resotrane i sl), cak ce uskoro verovatno biti u prodaji i bezglutensko psenicno brasno.
Pored celijakije koja je bas bolest i ljudi ne smeju da jedu gluten (znaci nije u fazonu tako im dunulo), postoje i ljudi koji slabije podnose gluten i prija im ako ga ne unose (ali i ako ga jednu ne ostecuju stomak), samo se slabije osecaju i sl... Gluten je mislim protein koji se najteze vari.
Zar nije gluten ona stvar koja pomaze biljci da se razmnozava, tako ste ce nas stomak naterati da ga ne vari besomucno i da sto pre izbaci seme i raseje svuda gde stigne, a koja je nama sa stanovista ishrane apsolutno nebitna stvar?
Ali mi seljaci vec samleli seme
Ocekujem u dogledno vreme, da se gluten ipak vari i ko ga vari ne moze da dobije sidu ili rak, ili oboje
Ali mi seljaci vec samleli seme

Ocekujem u dogledno vreme, da se gluten ipak vari i ko ga vari ne moze da dobije sidu ili rak, ili oboje

A mozda je i laktoza, kad bolje razmislim pre me mleko i jogurt naduvaju, u danima kada to ne probam se skroz drugacije osecam. A i iako sam smanjio zalivanje nakon svakog zalogaja i dalje to radim u toku obroka.
Mislim (al nisam siguran) da zbog laktoze odmah trcis u WC a ne nadimas se 
Ono sto laktoza radi kod ljudi koji imaju celijakiju je da dodatno istice probleme.

Ono sto laktoza radi kod ljudi koji imaju celijakiju je da dodatno istice probleme.
Onda bolje da ja nista ne diram i ne ispitujem
Nadam se da su kolicine u pitanju 

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...