Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
MarjanKG
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2022, 15:45

Re: Motorna ulja

Post od MarjanKG »

Pređi na Meguin,to je Lique molly ulje i imaš ovlašćenog distributera za Srbiju iz Kragujevca.

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

zarekg
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2024, 22:02

Post od zarekg »

milosbj napisao: 30 Mar 2025, 12:47 Pojma nemam dal je orginal, nikad se iskreno do sad nisam zamarao sa takvim stvarima ali nisam pametan. Svakako bih uzeo neku drugu marku ulja, samo ne znam u kojoj gradaciji.
U istoj fabričkoj gradaciji u istom zahtevanom standardu.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Prvo proveri koju specifikaciju i gradaciju zahteva taj motor. Ako ima DPF obavezno low saps ulje.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

milosbj napisao: 30 Mar 2025, 11:46 Pozdrav svima, vozim VolvaXC60, 2015 godiste, 133kw-181 KS, D4 motor je u pitanju
Ako je to motor tzv. VEA serije, a moguće da jeste prema godištu, bojim se da nije ulje problem nego pohabanost motora. Ti motori imaju konstrukcionu grešku i vole da piju ulje...takvi su pa je Volvo uradio reviziju motora nakon par godina i tek tada je rešno.

Ako je pohabanost uzrok jedino trajno rešenje je popravka /generalna tzv/ motora ili zamena motora a treba pitati i Volvo da li je po broju motora taj konkretan primerak možda obuhvaćen opozivom.
Ako jeste tada Volvo plaća popravku, ili jedan deo zavisno od istorije održavanja u zvaničnom servisu.

Nije navedeno koju kilometražu ima motor, od kada troši toliko ulja i u kojim uslovima upotrebe auta pa da se može proceniti nešto preciznije stanje.

ps. gušće ulje još dodatno pogoršava problem (karike) i može da poveća potrošnju još brže u tim motorima.
Plus pitanje turbine uz pregusto ulje.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Gusto ulje nije bas pravilan izraz.
SlikaSlika
milosbj
Reactions:
Pridružio se: 21 Dec 2023, 18:26

Post od milosbj »

Auto je kod mene godinu dana, presao je oko 300.000km, najnormalnije radi, vuce, ne dimi, ne prijavljuje greska. Do sad sam jednom uradio mali servis i sada je vreme za drugi. Ulje krene da trosi nakon 4000-5000km nakon servisa. Hvala na odgovorima svima.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Moguce je i da su slepljene karike pa ulje ostaje u cilindrima da sagori, to je mana mnogih modernih motora, mahom zbog retkih servisnih intervala i/ili neredovnog odrzavanja prethodnih vlasnika.
SlikaSlika
zarekg
Reactions:

Post od zarekg »

Ako je motor produvao, trošiće ulje odmah posle servisa. Nešto manje u početku dok je ulje novo ali će trošiti, pa sve više kako uništava ulje. To ovde nije slučaj. Kao što nije slučaj slepljenih karika jer bi opet trošio ulje od starta. A ne posle 4-5000 km kada "ulje" ispusti dušu.

Ja bih probao sa nekim originalnim uljem a bežao što dalje od Castrola. Ima širokim masama dovoljno "nepoznatih" ulja koja su kvalitetna i originalna. Npr. Kron, Wolf, Meguin... sva "fabrička" ulja sa pumpi (Luk, Mol, Eko, Petrol...). Ima tu da se izabere bez problema. Pa tek sa kvaltetnim uljem videti da li se ponaša isto ili ne.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

dragvorl napisao: 30 Mar 2025, 15:38 Gusto ulje nije bas pravilan izraz.
Gusto, retko pravilno nepravilno, bitno je da onaj ko pita razume.
Komentar je prilagodjen pitanju i adekvatan načinu kako je postavljeno. :)
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

milosbj napisao: 30 Mar 2025, 17:00 Auto je kod mene godinu dana, presao je oko 300.000km, najnormalnije radi, vuce, ne dimi, ne prijavljuje greska. Do sad sam jednom uradio mali servis i sada je vreme za drugi. Ulje krene da trosi nakon 4000-5000km nakon servisa. Hvala na odgovorima svima.
To znači da još ne poznaješ auto, menjaj ulje redovnije da se pročisti i prati stanje što češće.
Nisi naveo koji je motor tačno, oznaku, u pitanju a od toga zavisi i koje ulje odgovara.

Ali je čudno da 4-5,000km ništa ne troši a onda krene naglo da troši, nije uobčajeno ponašanje niti ulja niti motora.
Volvo je imao softverskiih problema da se ulje zalva dizelom pa pri proveri stanja ulja i to treba imati u vidu.
Dizel razredjuje ulje.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

milosbj napisao: 30 Mar 2025, 11:46 Pozdrav svima, vozim VolvaXC60, 2015 godiste, 133kw-181 KS, D4 motor je u pitanju i trebala bi mi pomoc koje ulje da sipam u njega tj znam da "fabricki" ide 0w-20 ali njega mi bas trosi nakon 4000-5000 od malog servisa. na svakih 700-1000km mi trazi 1/2l. Moje pitanje je, da li smem da probam sa 5w-30 i ako sme koje preporucujete? Do sad sam sipao Castro Edge Proffesional. Hvala unapred, Milos.
Da li si siguran da uopste ne trosi pre tih 4-5kkm?
ljubitelj napisao: 30 Mar 2025, 18:13
Svakako nije po servisnom prirucniku.
SlikaSlika
milosbj
Reactions:
Pridružio se: 21 Dec 2023, 18:26

Post od milosbj »

Motor D4204T5 ovo bi trebalo da je oznaka motora. Sto se tice potrosnje u prvih 4000-5000km od servisa verovatno i tad nesto potrosi ali mi nista ne prijavljuje, tek nakon toga pocinje sa porukom da nedostaje 1/2l ulja i da sipam. I onda tako na svakih 700-800-1000km. Zivim u Beogradu, 99% su kratke relacije i nije agresivna voznja. Hvala svima na odgovorima, probacu sa nekom drugom markom ulja a verovatno cu ostati na 0w-20 jer koliko sam guglao zadnjih mesec dana samo to navodno odgovara za ovaj motor pa da ne naprvim nesto jos gore.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

dragvorl napisao: 30 Mar 2025, 18:22
milosbj napisao: 30 Mar 2025, 11:46 Pozdrav svima, vozim VolvaXC60, 2015 godiste, 133kw-181 KS, D4 motor je u pitanju i trebala bi mi pomoc koje ulje da sipam u njega tj znam da "fabricki" ide 0w-20 ali njega mi bas trosi nakon 4000-5000 od malog servisa. na svakih 700-1000km mi trazi 1/2l. Moje pitanje je, da li smem da probam sa 5w-30 i ako sme koje preporucujete? Do sad sam sipao Castro Edge Proffesional. Hvala unapred, Milos.
Da li si siguran da uopste ne trosi pre tih 4-5kkm?
ljubitelj napisao: 30 Mar 2025, 18:13
Svakako nije po servisnom prirucniku.
Kom :rofl: :navijamo:
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

milosbj napisao: 30 Mar 2025, 18:30 Motor D4204T5 ovo bi trebalo da je oznaka motora.
VEA motor, tako je kako je. Ti motori troše pa troše, godišta do 2018.
Samo proveravaj redovnije nivo i dolivaj po potrebi.
zarekg
Reactions:

Post od zarekg »

Kada motor troši, on troši uvek. A ne počne da troši posle 4-5000 km.
Odgovori