Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Corona virus

Post od nidza »

Mi u firmi imamo slučaj ponovljene korone, ali drugi put skoro bez simptoma.

Očigledno su neki ljudi podložni tome, da'l zbog načina života i ponašanja, radnom mestu koje je rizično, ili kombinaciji faktora (ovaj naš je to zaradio u teretani od bolesnog trenera). Ispada da je model ponašanja zapravo da ko je pregurao taj najviše i treba da se čuva, a mi koji smo se sačuvali, da nastavimo da se čuvamo i ponašamo kao i do sad - jer očigledno sve što radimo je ispravno.

Zanimljiv sveobuhvatan test ljudske svesti, ne kolektivne, nego individualne.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

DasAuto napisao:
shandu90 napisao: 27 Okt 2020, 22:22 Vidim ja bice opet Slika u najavi. Gde pobeci od svih tih gluposti, na duze vreme.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Treba ugasiti internet najpre :)
A sta sa ljudima raditi :D

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Po nepisanom pravilu, kako ova tema postaje aktivnija, mi imamo smanjianje reproduktivnog broja virusa.
Kako tema zataji desava se obrnuto.

Meni su ovi poratnici neverovatna koincidencija, cak sam sve vise sklon da verujem, da je agens svuda u prostoru (doduse razlicite koncentracije), a da neke individue, imaju manji prag(vise receptora u plucima) koji je dovoljan da se infekcija negativno ispolji.

HINT. setite se kako su Kinezi cele gradove zasipali dezifisijensima sa kamionima. Generalno sta god su Kinezi konstatovali jos u januaru i februaru, na kraju je manje vise samo potvrdjeno sa pola godine zakasnjenja od ostalih (aerosol, reinfekcije)...

S velikom paznjom pratim da li ce Kina i J.Koreja uspeti da iskontrolisu trenutni blagi udar kod njih sa njihovim pristupom (zmiju tuci u glavu).
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ne delim stanovište da je agens u vazduhu, jer svi iz mog okruženja znaju od koga su dobili, i kad. Liči na klasičnu zaraznu bolest, ali ne preterano zaraznu, jer u busu ili avionu se zaraze samo osobe u neposrednoj blizini, sa kojima je postojao vrlo dug kontakt.
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

Moja mama bi do sada imala 15 covid-19 virusa. Radi kao ljekar u Bolnici u Svedskoj.
Eto koliko je taj virus zarazan. Kad i ona koja je u struci govori da je ovo sve naduvano.

Cini mi se da je veca prijetnja u histeriji ljudi.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Ako je mama tako rekla, onda se moramo složiti.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Gledajući statistiku, mama skroz u pravu, daleko su još uvek od godišnjeg proseka umrlih sa 70k umrlih 2020-te (prosek im je ~90k godišnje). Imali su pik sredinom godine, ali to se iznivelisalo do danas. Statistički gledano, kao da su se smrti drugačije rasporedile tokom godine zbog korone, ali nisu promenile godišnji prosek, tj. može da se desi čak suprotno, da još manje ljudi umre nego ikad. Gledam neki XLSX sa njihovog zvaničnog sajta, ali ne mogu da ga uploadujem, probajte sami da ga nađete. Raspada se Telenor od jutros.

https://www.statista.com/statistics/525 ... of-deaths/
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Ne može se direktno upoređivati broj mrtvih ove i prethodne godine, jer to nema smisla.

Prvo, ljudi se manje kreću a u zemljama u kojima su bila ozbiljnija zaključavanja nisu se kretali uopšte.
Drugo i bitnije, sva ostala lečenja su maltene stopirana dok traje pandemija, pa će se tek u narednom periodu videti posledice zanemarivanja tih terapija.

Ja lično sam sve vreme prvog udara pandemije bio u svakodnevnom kontaktu sa desetinama različitih kupaca, i sada situacija nije ništa bolja. Sa velikom sigurnošću bih mogao da, na osnovu ličnog i iskustva nekoliko poznanika, tvrdim da virus nije opasan a i kada zaglaviš, simptomi nisu teški. No, pošto isto tako znam nekoliko slučajeva da su ljudi bukvalno u dva dana iz blage malaksalosti i temperature 37 prešli u tešku upalu oba plućna krila (a neki završili na respiratoru), nekoliko poznanika i sugrađana mlađih od 40 godina je umrlo od korone, zaista ne znam na osnovu čega bilo ko može da tvrdi da ovo nije opasno i nije zarazno.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Ne znam šta mama kaže ali ja se i posle 6 meseci zadišem kad imam minimalni napor a bio sam za maraton pre Covid-a.
To kod gripa nisam imao....
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ljudi koji su prelezali koksaki, cesto imaju teske posledice narednih nekoliko godina, nesto slicno tome sto ti pricas...
NEmogucnost da se popnes uz stepenice, lose spavanje, teskoba u grudima, mala temperatura i sl.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Jit4ze hoces li moci oporaviti pluca u nekom narednom periodu?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Moci ce.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Što je najgore, nisam tad imao nijedan problem s plućima. Dva dana sam bio totalno iscrpljen i u krevetu a treći dan sam ustao, 4. navukao žešću upalu grla i nisam ni bio "suspektan" na covid...
Nisam imao ni problem sa plivanjem 6 meseci kasnije ali u običnoj šetnji uzbrdo se zamarao ono da moram duboko da udahnem ...
Bax napisao: 28 Okt 2020, 15:46 Ljudi koji su prelezali koksaki, cesto imaju teske posledice narednih nekoliko godina, nesto slicno tome sto ti pricas...
NEmogucnost da se popnes uz stepenice, lose spavanje, teskoba u grudima, mala temperatura i sl.
Slažem se, i ljudi koji imaju sidu na kraju umru ne od seksa nego od nečeg levo, samo kažem
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Kako.znaš da je bila korona?

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

Vladapetr napisao: 28 Okt 2020, 14:30 Ako je mama tako rekla, onda se moramo složiti.
To je opste misljenje i njezinih kolega. A vjerujem da je to misljenje i mnogih ostalih.
Treba paziti na svoje starije u porodici i to bi bilo to. A siriti paniku i ciniti neke diktatorske mjere je cista glupost. Pitaj boga koliko je ljudi u Srbiji ili u bivsoj YU otislo u PM sa glavom dok su ove izolacije bile. To se ne mjeri.
Gledam danas u mom gradu u RS/BIH zatvaraju skole, pa ko ce tu djecu da cuva? Da sjede sa bakom i dekom 24h? A sta za one koji nemaju starije u blizini? A moraju da rade? Djeca da sjede kod kuce?

Pokusavaju da rijese jedan problem a stvore 5 drugih.
Zaključana tema