Kako se vozi u Srbiji?

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Re: Kako se vozi u Srbiji?

Post od Vladapetr »

Moraću da nacrtam, ne vredi ovako...

Poslato telepatski
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Kružni tokovi su još uvek enigma, ali sam negde čuo da je neki projektant bem li ga šta rekao da je pravilno da se u desnu traku ide samo ako se isključuješ na prvom, za sve drugo leva traka... E sad, po tome ispada da si ti postupio pravilno, ali kako bi bilo u slučaju udesa ne smem da tvrdim... Sama desna strana ovde nije bitna, bitno je ko je koga isekao, tj ušao u traku, sumnjam da bi se u obzir uzelo to da je ona trebala da se isključi pre...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ne može da skrene kroz nju, napravi još jedan krug pa proba ponovo. I ode na pljesku kad ogladni od kruženja :)
Korisnikov avatar
profesorPROST
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 14:50

Post od profesorPROST »

McGruja napisao:Ja nikad ne bih usao u kruzni tok u skroz levoj traci, ako izlazim desno na prvom iskljucenju
Nije prvo, nego drugo isključenje.
Vladapetr napisao:Moraću da nacrtam, ne vredi ovako...
Nacrtaj :) , pošto očigledno vozimo jednako.
Never Say Never Again
Libero
Reactions:
Pridružio se: 23 Jan 2014, 11:39
Garaža: Opel Astra j

Post od Libero »

Heinz napisao:Ne može da skrene kroz nju, napravi još jedan krug pa proba ponovo. I ode na pljesku kad ogladni od kruženja :)
Pivo se podrazumeva :mrgreen:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Mene uzasno nerviraju biciklisti koji ti se uvlace da desne strane u traci za pravo i desno, a ti skreces levo i ocekuju da pazis na njih i da ih propustis da prodju napred.
Sinoc se neki deda u NS derao na mene, pa sta radis zar ne vidis da idem pravo! :kezo: Nije bila nikakva kriticna situacija islo se polagano, posto je moja kolona sekla pesacki, pa se cekalo da prodju pesaci, ...
Trebao sam mu izduvati gume neka gura malo biciklo i razmisli o smislu zivota :kezo:
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Dosta se raspravljalo o kružnim tokovima po forumima i nikad se nije jednoglasno razrešilo tako da džaba da pokušavamo opet.

Postoji narodski mit da kada si ušao u kružni tok ti si bog i svi moraju da te puštaju ma šta ti radio u njemu što je blago rečeno netačno. Prednost imaš samo u odnosu na one koji se uključuju u kružni tok a ne na one koji su već uključeni. Međutim kada na kružnim tokovima poput slavije ili na nbg-u, postoje tri zamišljene trake, šanse za zabunu i diskusiju su velike i u slučaju sudara sve ti zavisi kako će saobraćajac odraditi uviđaj tako da nema jednog odgovora.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Zašto bi crtao, lepo je objasnio :)

Ja ne tvrdim da je napravljen prekršaj ali sam siguran da bi on bio kriv jer je isekao putanju vozilu sa desne strane iako je ona ta koja krši moralna načela vožnje u kružnom toku :D
Šalu na stranu, konkretna situacija je Vladina greška na nivou početničke a to je dozvoliti vozilu sa desne strane u kružnom toku da se "uvuče" u mrtav ugao, zato sam i napisao da su te situacije najčešći uzroci nezgoda u kružnim tokovima
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

profesorPROST napisao:
McGruja napisao:Ja nikad ne bih usao u kruzni tok u skroz levoj traci, ako izlazim desno na prvom iskljucenju
Nije prvo, nego drugo isključenje.
Vladapetr napisao:Moraću da nacrtam, ne vredi ovako...
Nacrtaj :) , pošto očigledno vozimo jednako.
Tehnicki jeste prvo, zar ne?
Ides odmah desno, ako ides ka Brankovom, a prvo iskljucenje je ka starom Merkatoru
Svakako, tu sam uvek skroz desno, jer retko kad koristim neko drugo skretanje iz pravca/smera Om. brigada
Korisnikov avatar
profesorPROST
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 14:50

Post od profesorPROST »

Držim se i ja desno, ali ulazim iz leve trake :)
Never Say Never Again
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

ftj napisao:Dosta se raspravljalo o kružnim tokovima po forumima i nikad se nije jednoglasno razrešilo tako da džaba da pokušavamo opet.

Postoji narodski mit da kada si ušao u kružni tok ti si bog i svi moraju da te puštaju ma šta ti radio u njemu što je blago rečeno netačno. Prednost imaš samo u odnosu na one koji se uključuju u kružni tok a ne na one koji su već uključeni. Međutim kada na kružnim tokovima poput slavije ili na nbg-u, postoje tri zamišljene trake, šanse za zabunu i diskusiju su velike i u slučaju sudara sve ti zavisi kako će saobraćajac odraditi uviđaj tako da nema jednog odgovora.
Nije mit nego praksa u Beogradu sa samo jednim izuzetkom, ali je to zbog toga jer bukvalno svi na svim uključenjima imaju trougao, tako da u praksi se svodi na to. Jedino nije tako kada se dolazi na Autokomandu iz pravca Franša, tu nema znaka i važi pravilo desne strane, zato oni u kružnom toku staju.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Pa da, to i ja često radim ali strogo vodim računa na desnu traku i stajem ako vidim da budala neće :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Nepisano pravilo je da se desnom trakom kreces samo kada ces se iskljuciti na sledecem iskljucenju. Ako ides na prvo, onda uleces odmah u tu traku, ako ides na neko sledece, prestrojavas se u levo, ili odmah ulazis u levu. Tako ostavljas maksimalno slobodnu traku za ljude da se ukljuce u kruzni tok i za ove sto su u njemu da se iskljuce, bez bojazni da nekog iseku, koji se vrti nekoliko krugova po spoljnoj traci.
E sad to je nepisano pravilo, kao sto rekoh. Pa zakonu mozes do sutra da se vrtis u spoljnoj traci i da jebavas sve koji pokusavaju da udju ili izadju iz kruznog toka :)
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Naravno, survival mode je stalno ukljucen na kruznim tokovima, jer se ne uzdam u logiku i pamet ostatka ucesnika :D
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

@Grujic

Nisi razumeo šta sam hteo da kažem. Ti kad uđeš u kružni tok a voziš u unutrašnjoj traci a sa tobom paralelno vozi automobil koji je takođe uključen u kružni tok, ti nemaš prednost u odnosu na njega kad hoćeš da se isključiš već moraš da ga sačekaš da prođe, kao i u bilo kojoj drugoj ulici sa dve trake u istom smeru. Međutim ljudi zbog tog mita kako uvek imaju prednost u kružnom toku misle da imaju i tu često nastaju nesporazumi.
Odgovori