
za britu . Britine bokale koristim vec nekih 10-ak godina, od kako sam nabavio prvi aparat za kafu.
2007-2009 koristio neku Juru vec sam i zaboravio koji je model bio, onda pazario DeLonghi ESAM3300 Magnifica .
Uspesno koriscen 2009-2016 , za to vreme 2x crkavao grejac pa zbog toga menjana kompletna glava sa grejacem i klipom, i standardno silikonske gumice.
Grejac je integralni deo glave/bojlera i utisnut je pod presom spolja tako da se menja ceo komplet. Sreca nije preterano skupo kao rezerni deo (65e) i laka je zamena.
Prosle godine nabavio jos jedan aparat, ovaj put promenio i sa italijana presao na svajcarca, Jura E60 :
Odlicna naprava sa novim impulsnim pump modom , bolji kajmak napravi. Klasika kolor lcd, kapucino sistem, podesavanja temperature, kolicine kafe / vode...sve u sitna crevca.
Evo 2 snimka od veceras sa oba moda:
https://youtu.be/Wlyg3w8eM34
https://youtu.be/t6eBBS4Gb2Q
Od kafi najvise koristim ILLY konzerve 250grama posto imaju ubitacno jaku aromu i ravno 1 konzerva staje u aparat, posuda za kafu na aparatu odlicno dihtuje (poklopac sa gumicom) i nekih 4-5 dana koliko nam potraje tih 250grama zrno ne izgubi nista na aromi.
Ima ih u 6 podvarijanti, a meni po ukusu najvise prija standardna crvena (mesavina vise kafa) , crna (vise pecena i malo jaca aroma), i brasile (monoarabika) . Po kilogramu je 22-28eura u italiji , zavisno gde se nabavi , kad i na koju kolicinu.
Sledeca dobra preporuka Lavazza oro , u italiji 16-18eura, u madjarskoj 11.5e, nisam primetio neku bitnu razliku izmedju madjarske i italijanske, iako ova madjarska se przi i puni ko zna gde (ako lepo videh pise samo made in eu, sto je danas sirok pojam), ali cena je odlicna.
Probao jos i don cortez i kimbo de longhi (zlatna i srebrna) oko 18e/kg , isto solidne kafe za preporuku.
Ono sto sam primetio je da ne valja da se koristi stalno ista kafa jer nam se receptori u ustima priviknu i postajemo neosetljivi na postojecu aromu. Zadnjih godinu dana praktikujemo da na svakih potrosenih 250grama sipam drugu i sa tom kombinacijom nema greske, na svakih 4-5 dana se nanovo iznenadim aromom i novim ukusom
