Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od blaugrana »

To mi je jasno da cu tesko naci jednu ekipu za sve.
Mozda sam se pogresno izrazio, uglavnom mislio sam da se sve zavrsi oko stolarije.
Moleraj naravno kasnije

Tapatalk
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Mojoj tasti je prosle godine dosla ekipa izbila staru stolariju, stavlia novu sve ocistila, okrecila (iznutra i spolja) i sredila. Fantasticno odradjeno za jako (po meni) povoljnu cenu. Odradili su oko 10m u duzinu i nesto malo manje od 2 u visinu sa oko 10 tak prozora sa zastitama od komaraca i roletnama sve (opet po meni :)) super kvalitet za oko 2000Eura (sve sa demontazom/montazom i sredjivanjem). Posle su po preporuci odradili posao kod 2 komsije i svi zadovoljni... Mada se ja ne razumem u kvalitet PVC stolarije ova mi deluje jako lepo odradjeno...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

methane.master napisao:Aha, znači špaletne su ono što najčešće ostave da viri purpena i unutrašnji zid. ;)

Hvala.
Spaletne su najskuplji deo fasadesrskih radova, i vrlo je nezgodno za rad da se dobro izvede pre svega uz ugradnju solbanka tako da se obezbedi da voda ne moze nikada (pa i kada duva kosava) da se podvuce i navlazi parapetni zid.

Pipav posao, treba znanje i stoga kosta a veoma je vazno kako se uradi. Estetika je tu sporedna stavka iako je naravno vazno da lepo izgleda.

Ako fasader ili moler zna da uradi spaletnu onda znaj da ume sve ostalo.

Spaletna je dodatno posebno bitan ako se prozori ugradjuju na energetski efikasan nacin to jest u spoljni omotac zida tako da je spaletna celom sirinom u unutrasnjosti. Tu je veoma bitno da se ne napravi hladni termicki most kroz spaletnu.
Postoje citave knjige i softveri oko toga kako proracunati spaletne i kako pravilno izvrsiti ugradnju.
Svajcarski Minergie standard je jedan od boljih nacin ugradnje, kao i nemacki tzv RAL montaza.

Za kvalitetne zgrade to je bitno, za obicne klasicne zgrade i nije toliko tj ionako je sam zid vec dovoljno lose uradjen termicki da spaletna ne donosi prevelike gubitke.

Nisi pitao, a mozda si otvorio temu duboku kao bunar.

Spaletna, bocni zid oko prozora uprosceno. Unutrasnji zid kod novih zgrada, spoljni zid kod starih zgrada.
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

A kako se naplacuju spaletne kad se rade?
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Stepa: Oborili cene, stanovi otišli

Beograd -- Petnaestak dana nakon što je cenu kvadrata za 150 stanova oborila na 980 do 1.180 evra, Građevinska direkcija prodala je 90 stanova u Stepi.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=916583
Slika
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

Jel ima neko iskustva sa ovakvim sobnim kotlovima na pelet?

Jel bolje resenje ovakav kotao u dnevnoj sobi ili klasican kotao u podrum?

Slika
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

Kotao u podrum.Nema prljanja kuce,pepela,prasine...
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:

Post od aleksa »

Tako sam i mislio... steta jer bas dobro izgledaju.
Korisnikov avatar
vlajko
Reactions:
Pridružio se: 15 Mar 2012, 11:59
Garaža: Honda Civic 1.4

Post od vlajko »

Kakvu si instalaciju imao do sad? Kolika ti je kuća? Ovo je ok ako ti ne smeta da unosiš pelet u dnevnu sobu, a iznosiš pepeo.
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:

Post od aleksa »

Trenutno nema nikakvih instalacija, grejanje je na klasicnu plinsku pec... sprat je 90 kvadrata, radio bi grejanje samo za taj sprat.

Nije problem da se dopunjuje, cisti... samo da nije bas bas velik posao i prljavstina. :zbunjen:
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

Matori moj se bavi tim poslom vec 30 godina.
Pa nesto i znam.
Roknes bakarne cevi i neku manju pec oko 30kw da tera lagano ako je oko 100 kvadrata
Montaza bakra ide brzo i lako.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ako je pelet pecka dobro izolovana i ja bih je stavio u podrum, ako nije stavio bih je negde unutra.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
vlajko
Reactions:

Re: Одг: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od vlajko »

aleksa napisao:Trenutno nema nikakvih instalacija, grejanje je na klasicnu plinsku pec... sprat je 90 kvadrata, radio bi grejanje samo za taj sprat.

Nije problem da se dopunjuje, cisti... samo da nije bas bas velik posao i prljavstina. :zbunjen:
Onda ti je ovo ok kombinacija. Ako imaš kakvu-takvu izolaciju dosta ti je i model od 12 kw. Ona čini mi se odaje 4kw u prostor, a 8kw grejnim telima. Trebaće ti jedno 3t paleta što mu dođe oko 600e.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

OK je kotao za pelet ali i on zahteva komplet kotlarnicu (opremu poput dovoda vode, ispust za praznjenje, sigurnosni preliv, kanalizaciju, protiv pozarno resenje-komoru, skladiste za ogrev, rezervno strujno napajanje sa akubaterijama, dovod svezeg i odvod-auspuh sagorevanja) po pravilu.
Plus obicno se uz takvu vrstu ogreva postavlja i termo akumulacioni sud od nekoliko kubika vode u neposrednoj blizini.

Kao sto su rekli, bitno je da se odredi pravilna jacina kotla. Ako je novija zgrada obicno se racuna 20-50W po kvadratu tako da za 90kvadrata ne treba prejaki kotao jer ce se stalno paliti i gasiti a time i ubrzano habati mehanika gorionika.

ps. novija zgrada, citati solidno izolovana, barem zakonski minimum 120mm.
Korisnikov avatar
vlajko
Reactions:

Post od vlajko »

Za ovaj mu ne treba većina ovih stvari. Ovo je bre kotlić od 12 ili 18kw predviđen da stoji u kuhinji ili dnevnoj sobi.
Odgovori