Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Pazi, ne kažem da nisi u pravu. Ali , kada ti koji si potekao iz ovih krajeva, i znaš kako je trenutno ovde, komentarišeš ovako-ja mogu samo da kažem: lako je tuđim q gloginje mlatiti.
Najmanje 50% ljudi zna šta je dobro a šta loše. Ali ne vredi, jer onih drugih 50%(koji isto to znaju) uživaju u plodovima svog rada-praveći se da ne znaju.
Pošto nikakav drugi način ne vidim da se ovo društvo izvede na pravi put, podrivanje sistema dok se sam ne uruši podržavam na svakom koraku.
Dokle god ista stvar u Mađarskoj sa 27% PDV bude u SRB skupja najmanje 50% sa 20% PDV, dokle god naše mleko na 40km perko granice bude jeftinije u stranoj državi, treba da švercuju svi koji mogu.
Najmanje 50% ljudi zna šta je dobro a šta loše. Ali ne vredi, jer onih drugih 50%(koji isto to znaju) uživaju u plodovima svog rada-praveći se da ne znaju.
Pošto nikakav drugi način ne vidim da se ovo društvo izvede na pravi put, podrivanje sistema dok se sam ne uruši podržavam na svakom koraku.
Dokle god ista stvar u Mađarskoj sa 27% PDV bude u SRB skupja najmanje 50% sa 20% PDV, dokle god naše mleko na 40km perko granice bude jeftinije u stranoj državi, treba da švercuju svi koji mogu.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Samo se ti Laki drzi svoje Svice i ne pametuj previse jer ne treba ti da cekas u redovima u nasim bolnicama, ne treba ti svaki lek da placas iz svog dzepa, ne treba ti da u drzavnoj bolnici guras 500 evra u dzep doktoru da bi uopste pogledao tvoju zenu koja se poradja! 

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Meni se žena porađala 3x, nikome dinara nisam dao(zadnji put u Betaniji koja je recimo poznata po takvim pričama).
Pa i u Svici donekle sve placas iz svog dzepa a lekarima ne trebas da guras pare u dzep ali ako nemas neko jace osiguranje koje pokriva privatne klinike, bices osudjen na najnizu klasu lekara.
I tako ce biti sve dok se razmisljanje naroda ne promeni, ako ti prvi tako razmisljas onda i nemas prava zalbe.Delija napisao:Samo se ti Laki drzi svoje Svice i ne pametuj previse jer ne treba ti da cekas u redovima u nasim bolnicama, ne treba ti svaki lek da placas iz svog dzepa, ne treba ti da u drzavnoj bolnici guras 500 evra u dzep doktoru da bi uopste pogledao tvoju zenu koja se poradja!
Lako je u Ch imati dobro zdravstevo kad ja godisnje (ne ja vec svi) za zdravstveno dajem 5000e. I to bez ukljucenog zubara, ocnog i sl. I pride ne bi verovao koliko unapred treba da se zakaze pregled.
Poslednja izmena od Laki021 u 11 Jan 2014, 18:59, izmenjeno 2 puta ukupno.
Ljudi, priča oko zdravstvenog osiguranja može da se reši lako, ali nema u tome interesa za nas obične smrtnike. Na kraju će da bude kao u kapitalističkim državama, ali naravno po mnogo gorem sistemu po nas.
Kod nas većina ljudi 5000chf skoro da ne zaradi za dve godine.
Kod nas većina ljudi 5000chf skoro da ne zaradi za dve godine.
- Delija
- Kontakt:
@Laki021
A ne. Nemoj i ti da mi prodajes tu demagogiju kao nasi politicari.
Naravno da cu tako da razmisljam posto se ucim na tudjim greskama - gledam svog matorog koji podignuta cela, cistog obraza, praznog novcanika i 30 godina vukuci neizlecivu bolest ledja za cije lecenje drzava dinara nije dala prolazi kroz ceo zivot na lekovima za bolove, koji je poslednji dinar davao za racune, pa tek onda za hranu i sve ostalo i onda gledam bagru koja nista od toga nije placala, ziveli su kao bubrezi u loju i na kraju su im i otpisani dugovi
BTW, Laki, ti bar znas koliku otprilike platu imam na svojoj poziciji u firmi, pa ako sracunas da drzavi ide na moju platu jos 70% sracunaj koliko dajem drzavi svake godine (+ jos onaj extra porez na kraju godine koji ispadne smesan u odnosu na ove mesecne dazbine) i kako u Srbiji za te pare mogu da se lecim. Ja od drzave ne dobijam ovde NISTA. Bukvalno. A kradu me kako god i gde god stignu.
I nemoj da poredis cifre sa Svicom, posto onda treba u racun da stavis i svoju platu i ono sto tebi Svica pruza i kakav sistem ima.
Naravno da cu tako da razmisljam posto se ucim na tudjim greskama - gledam svog matorog koji podignuta cela, cistog obraza, praznog novcanika i 30 godina vukuci neizlecivu bolest ledja za cije lecenje drzava dinara nije dala prolazi kroz ceo zivot na lekovima za bolove, koji je poslednji dinar davao za racune, pa tek onda za hranu i sve ostalo i onda gledam bagru koja nista od toga nije placala, ziveli su kao bubrezi u loju i na kraju su im i otpisani dugovi

BTW, Laki, ti bar znas koliku otprilike platu imam na svojoj poziciji u firmi, pa ako sracunas da drzavi ide na moju platu jos 70% sracunaj koliko dajem drzavi svake godine (+ jos onaj extra porez na kraju godine koji ispadne smesan u odnosu na ove mesecne dazbine) i kako u Srbiji za te pare mogu da se lecim. Ja od drzave ne dobijam ovde NISTA. Bukvalno. A kradu me kako god i gde god stignu.
I nemoj da poredis cifre sa Svicom, posto onda treba u racun da stavis i svoju platu i ono sto tebi Svica pruza i kakav sistem ima.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- Puzo81
- Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
- Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium
Ja sam dao 2x kad se rodjena sestra poradjala ali porodio je onaj koji joj je i vodio trudnocu i bila je u apartmanu.superboss napisao:Meni se žena porađala 3x, nikome dinara nisam dao(zadnji put u Betaniji koja je recimo poznata po takvim pričama).
Bio sam u Parizu 2 meseca i izmedju ostalog odusevilo me zdravstvo...
Sestra sa clanovima porodice placa 60e mesecno u drzavnoj (po glavi) sto dodje godisnje 720e x 4 clana i taj iznos se ne refundira!Ali zato nema ni pola sata cekanja ako vam je potreban ne daj Boze skener, magnetna i ostala HIGH dijagnostika. Kod nas koliko se ceka na pomenuto znate i sami.
Takodje recimo bila je prehladjena, odvezao je i pregled kod lekara opste prakse je morala odmah platiti 50e ali ceo iznos joj se refundirao na racun za 7dana.
O svemu ostalom bolje da ne pricam, mi i zapadna Evropa se razlikujemo i to debelo i NIKAD , ali NIKAD necemo uci u EU (sem mozda 2040 kad je svi napuste a prvi ce napolje UK 2017te).
Poslednja izmena od Puzo81 u 11 Jan 2014, 19:22, izmenjeno 1 put ukupno.
- Delija
- Kontakt:
Dvojica kolega i prijatelja u isto vreme (tako da je info 100% proveren!) sa po troje dece su za svako dete davali.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Moja dva puta u periodu od 2008. do 2012. godine i potvrđujem napisano. Više nego pristojno mesto, a priča je bilo i biće.superboss napisao:Meni se žena porađala 3x, nikome dinara nisam dao(zadnji put u Betaniji koja je recimo poznata po takvim pričama).
Znam Delija, znam otprilike i koliku platu inas i kako mozes sa njom da zivis. Al pazi sta cu ti jos reci, sa svojim zanimanje u Ch ti ne bi ziveo nista bolje nego sto zivis u Srb. Negde bi imao vise (vozio bi bolji auto i isao na bolja letovanja), negde bi imao manje (sa skucavanjem bi imao jos veci problem, ziveo bi u losijem stanu, manje bi isao po dobrim restoranima, zube bi sredivao po inostranstvu...). Govorim za tebe konkretno, vecina bi osetila vecu razliku nabolje prelaskom u Ch.Delija napisao:@Laki021
Naravno da cu tako da razmisljam posto se ucim na tudjim greskama - gledam svog matorog koji podignuta cela, cistog obraza, praznog novcanika i 30 godina vukuci neizlecivu bolest ledja za cije lecenje drzava dinara nije dala prolazi kroz ceo zivot na lekovima za bolove, koji je poslednji dinar davao za racune, pa tek onda za hranu i sve ostalo i onda gledam bagru koja nista od toga nije placala, ziveli su kao bubrezi u loju i na kraju su im i otpisani dugovi![]()
Takodje porezi i davanja od plate u Srbiji nisu uopste visoka (iako ovo svi misle po defaultu), zapravo su ispod proseka u Evropi, pogledaj koliko se placa u De, SW, Norv, Fr i sl... Naravno da nazalost mnoge stvari od drzave i dobijas losije nego u tim zemljama ali na kraju krajeva u apsolutno iznosu i placas nekoliko puta manje nego tamo, nije realno ocekivati da nivo moze biti isti.
Možda je manji procenat opterećenja plata, ali je manja i plata.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Onda jedino da se ne placa nista jer su plate male pa sta ce nam bilo sta u drzavi...
pa realno nam nista i ne treba... ja npr. svejedno uvek idem privatno kod lekara, nemam vremena da cekam kao budala po hodnicima ceo dan 
nedaj boze da nekom zatreba neka intervencija cekace 6meseci ili da da pare pa zavrsi brzo.. opet je pametnije da ode u privatnu kliniku ako vec placa
zdravstvena knjizica nemam pojma ni gde mi je...

nedaj boze da nekom zatreba neka intervencija cekace 6meseci ili da da pare pa zavrsi brzo.. opet je pametnije da ode u privatnu kliniku ako vec placa

zdravstvena knjizica nemam pojma ni gde mi je...
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Glavni problem je ovde što je prosek 400e (ili koliko god), pola stanovništva ne radi, i kad pomnožiš te dve stvari vidiš da se tu ni ne skupi toliko para i da ne može ni da se očekuje da se dobije bog zna šta za te pare. To je suština. E sad, ko zarađuje 3-4 puta više koristi iste usluge kao i ovi sa jeftinijim ulaznicama, ali šta da se radi, tih je procentualno malo.
A da podsetim šta se sve finansira od tih para: penzije (najveći trošak, a penzioni fond kao fond ni ne postoji), zdravstvo, školstvo, vojska, policija, vatrogasci, infrastruktura, kultura, sport... Ima tu i dosta parazita ali daleko od toga da se pare daju za džaba.
A ovo "sistem treba podrivati dok se sam ne uruši" je suludo. Ajmo lepo da vratimo lapot u kombinaciji sa Hitlerovim sistemom, pa sve stare i bolesne da maknemo sa grbače.
A da podsetim šta se sve finansira od tih para: penzije (najveći trošak, a penzioni fond kao fond ni ne postoji), zdravstvo, školstvo, vojska, policija, vatrogasci, infrastruktura, kultura, sport... Ima tu i dosta parazita ali daleko od toga da se pare daju za džaba.
A ovo "sistem treba podrivati dok se sam ne uruši" je suludo. Ajmo lepo da vratimo lapot u kombinaciji sa Hitlerovim sistemom, pa sve stare i bolesne da maknemo sa grbače.